ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Иво Беров за ФАКТИ: Руснаците не живеят в реален свят

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Темите, които изпълват социално-политическото ни всекидневие са доста. И по тази причина е извънредно нужен коментарът на свободни, справедливи и опитни коментатори. Особено поради положението на война, в което се намираме - война на Русия против целия цивилизован свят.

Поради гореизложеното от ФАКТИ потърсихме за диалог журналиста Иво Беров.

Интервюто ни с него четете в идващите редове:

- Г-н Беров, след пандемията, която промени ненапълно живота ни, изкара на показ доста неща, и в този момент войната, в която се намираме, въпреки да не сме директни участници в нея, ще може ли светът още веднъж да превключи към положение на някаква нормалност - дали след 2-3 месеца, дали след година?

- Ще може след 3-4 години, когато глобите против Русия ще добият същинско влияние и същински смисъл. За да стане по-бързо това - по-бързо да се овладее войната и да се в профил режимът на Путин, който по своя прочут и неприветлив метод разклати света, са нужни някакви жертви от страна на европейците. Не съм сигурен, че те биха се съгласили на тези жертви, изключително българите. А какви да са тези жертви - да вземем за пример 20% понижаване на виталното ниво, с цел да може да се глобяват и енергийните източници на Русия. Това значи преустановяване вноса на газ и нефт от Русия, след което с режима на Путин за 1-2 месеца ще е свършено.

Сигурен съм обаче, че българите не са подготвени да се лишат от 20 или даже 10% от приходите си. За другите европейци не съм сигурен, само че по-скоро и те не биха се решили на такива жертви. Заради това нещата ще се проточат във времето.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

- Всъщност, това ли е най огромният коз на Путин - комфортът, в който сме привикнали да живеем на Запад, включващ икономическо богатство и липса на войнствена настройка обусловена от първото?

- Точно по този начин. Много наблюдаващи споделят, че Западът е капризен. Но в последна сметка това е човещината на Запада, човешкият живот на Запада - хората си гледат работата, кариерата, да получават пари, да основат семейство, да отгледат деца и да им дадат обучение, да прегледат света. Става въпрос за едни човешки показа за живота, при което самият живот добива полезност. За Запада той е полезност. При идеологическа страна, каквато е Русия, е напълно друго. В името на съветското великолепие, в името на завладяването на Крим, в името на успеха в Украйна там са подготвени да се откажат от всички тези благини, от които Западният човек не желае да се откаже и вярно не желае. Освен в случай че не му се наложи, разбирайки, че идващото от Русия, от Изток е зло и това зло може да се преодолее и да се спре с някакви жертви.

- Защо смятате, че ще отнеме 3-4 години, с цел да подействат глобите против Русия?

- Защото Русия е извънредно идеологизирана и сплотена страна. Тя е сплотена върху една идеология, която се насажда от 10-15 години. Там не живеят в действителен свят, подготвени са на всевъзможни жертви и понасят всевъзможни жертви, живеейки в собствен свят на " подвиг и опозиция против неприятния свят, който желае да унищожи прелестната им цивилизация ". Това е жестока агитация. Аз виждам най-редовно 4 съветски стратегии, по които всеки ден се повтарят непрестанно нечувани небивалици.

- Какво обезчовечени част от българите дотам, че през днешния ден да не могат да създадат обикновена преценка, даже и да е прочувствена, че злото е агресорът Русия, а Украйна е жертвата на това зло?

- Поначало тази визия за Русия - като за една могъща мощ, която има своя смисъл и своето въздействие в България, идва от събитието, че с помощта на руската войска една част от обществото ни е било дълго време на власт. Става въпрос за една каста, която се е облагодетелствала за сметка на другите хора и в резултат на това облагодетелстване е останала привързана към Съветския съюз и Русия. Това е едно от обясненията.

Другото пояснение е, че в България след 45 години власт на тази каста, българските хора към момента не могат да свикнат с " ужасните тегоби " на свободата, които значат да поемаш отговорност за дейностите си.

- Изцяло в български проект, бави ли се необятно афишираната и коментирана смяна в България?

- За мен тя не се бави. Промяната към този момент е пристигнала. Това, което мъчно може да се промени, е правосъдната система. Но огромната смяна е, че към този момент я няма племенната партийност. В България демокрацията до момента значително беше племенна, т.е. най-силните политически формирания имаха за цел да се доберат до и да си разпределят публичните богатства, прикривайки се зад някакви идеологически измислици като лява партия и дясна партия. А в действителност нито ГЕРБ е дясна партия, нито Българска социалистическа партия е лява партия, а още по-малко Движение за права и свободи е демократична партия.

А през днешния ден " Продължаваме промяната " няма централни органи, няма локални органи структури. Тя не може да се сплоти като племе, целящо да присвоява публично богатство. Засега.

- Ако допреди войната изглеждаше като не доста евентуално ГЕРБ да могат да се завърнат на власт, по-валидна ли е тази догадка през днешния ден?

- Не. И въпреки всичко би трябвало да се означи, че племенните партии ГЕРБ и Движение за права и свободи нямат проблем да се коалират за някакво ръководство. Работата е там, че всичко зависи от това дали настоящето държавно управление ще издържи до есента. Ако успее, то ще има опция да означи няколко огромни триумфа, единият от които е построяването на пустата му интерконекторна връзка с Гърция, която някогашните ръководещи не построиха за многото години, които имаха разполагаем.

Другото е, че, уверен съм, Планът за възобновяване и резистентност ще бъде утвърден. А в случай че съумеят да овладеят и инфлацията, която е неизбежна, тъй че да защитят най-бедните семейства, и в случай че съумеят и да обяснят на хората, че за инфлацията не е отговорно настоящето държавно управление, то те ще устоят до есента и тогава към този момент ще се види смяната, която хората чакат. А тя е пристигнала и поради това, че към този момент има съвместен контрол на управляващите, което е същината на демокрацията. Сегашната власт не би могла да си разреши тези корупционни практики, които си позволяваше предходната. Не тъй като са по-добри хора, а тъй като влизат тези демократични механизми на съвместен контрол.

- Вземайки мотив от това, което казахте за убеждаването на жителите във обстоятелството, че високите равнища на инфлация сега са световен проблем, на осведомителния фронт към този момент сякаш отстъпват ръководещите?

- Пропагандите, че са се вдигнали цените поради новата власт - да вземем за пример цената на бензина, имат влияние, доколкото множеството хора считат, че не са длъжни да мислят най-малко 2-3 минути дневно, с цел да схванат какво става по света.

- Ако не рецесиите, то допустимо ли е съдружен разпад да отнеме живота на държавното управление?

- Разпад на обединението може да пристигна единствено по линия на това, че има разцепление що се се отнася до износа на оръжие за Украйна. Коалиционен разпад може да настъпи и тогава когато множеството партии в Народното събрание ще са заинтригувани от нови избори. В момента от нови избори заинтригувани са тези, които биха натрупали повече гласове - ГЕРБ, които си фантазират, че ще вземат повече гласове, а може и в действителност това да се случи, и Възраждане, и Движение за права и свободи. Посочените партии биха желали предварителни избори. От друга страна, те си дават сметкa, че болшинството българи, колкото и до някаква степен да са разочаровани от настоящето ръководство, не желаят предварителни избори заради напълно обясними аргументи.

- Влизаме догадка, че държавното управление не съумява да издържи до есента и надлежно не съумява да осъществя и част от главните си цели. След това прибавяме, че в България има засилващи се отрицателни настроения против партийната система. На този декор считате ли, че в някакъв стадий от нашата история е допустимо политик Х с високо публично доверие да наложи тезата, че партийният модел е привършен, не работещ добре в България и е належащо страната ни да отиде в някаква друга посока? Знаете, от години под сурдинка се приказва за президентска република.

- В лицето на господин Сакскобургготски това към този момент бе пробвано. Той бе индивидът, който " ще отстрани партийната администрация и партийната корупция, с цел да вкара ред и сигурност ".

Що се отнася до президента, той първо няма пълномощията да вкара такова ръководство, второ, няма ресурсите - човешки и материални, още по-малко има харизмата и обаянието, с цел да го направи. Съвсем пък измислена е хипотезата, че ген. Янев би могъл в това отношение да направи каквото и да било.

- Симеон втори опита през партия.

- Неговата партия беше условност и всички знаеха това. Тази партия си отиде незабавно откакто той падна от власт.

- Съгласен съм, че Румен Радев няма харизма, само че пък се употребява с необятно утвърждение измежду популацията. Засега. Дали пък, в случай че изключим до момента коментираната догадка за отказване на партиите, актуалният ни президент няма да се насочи към партийна активност след мандата, който кара в този момент?

- Ако се ориентира към партийната активност, той ще се потопи, ще се приобщи тъкмо към това, което една мощна, самостоятелна хипотетична фигура отхвърля. Той, да кажем, е срещу въздействието на партиите, както Путин, който е премахнал въздействието на всевъзможни партии, даже и на своята, с цел да упражнява еднолично властта. Ако Радев си направи партията, той просто ще се приобщи към статуквото, към дереджето, към предходното положение на страната.

- Ще се сблъска и с една напълно друга действителност.

- Да, да. А сегашната му утвърждение се дължи първо на това, че той заобикаля да поема отговорност. Досега говореше по някакви читалищни мостри, които влияят на хората - приказва с шаблонни калъпи, които показват в очите на хората достолепие, сигурност и убеденост. Когато обаче му се наложи да вземе някакво решение, внезапно той ще стартира да губи от утвърждението, което в този момент има. Например в този момент с тези смешни приказки за бронежилетки и каски " за българи, а не за други ", това ще понижи доверието към него измежду по-либералните и демократично настроени хора. Тези му думи за каските и бронежилетките са огромна излагация и даже засегнатост за разсъдъка.

- Да, срамни са. Едва ли не съгласно президента ни животът на тези хора в Украйна, които не са с български генезис, е от второстепенно значение.

- Представете си, че стоят едни хора в окопа, внезапно идва един камион подкрепление - с каски и жилетки, и се споделя, че е единствено за българи. Българите, в случай че има двама-трима, изблъскват другите, вземат каските и жилетките и застават отново до своите съидейници и братя по оръжие. Това е цялостен парадокс и нелепост от страна на президента.

- Встрани от това, в България сега не виждам нито една евроатлантическа партия с безупречна известност като такава и голям брой прокремълски партии, като някои от тях са по-прикрити от други. Относно Европейски Съюз е ясно, че никой няма интерес да не сме там, само че при този политически състав у нас, по какъв начин към момента сме в НАТО?

- Интересно е, че за участието ни в НАТО имаше национално и партийно единодушие. Дори Станишев, който ходеше на манифестации с плакати " НАТО вън ", имаше моменти, в които се пъчеше и се радваше да го снимат с натовски генерали. Ние сме доста земен и неидеологизиран народ и тази земност си има и положителните страни. Колкото и хората да са по някакъв метод комплицирани от своето минало в соца, те няма по какъв начин да не си дават сметка, че НАТО е могъщата военна организация, която може да ни пази. Трябва да се споделя на хората, че бюджетът на НАТО е някъде 500-600 милиарда $, в този момент даже и повече, а този на Русия е 50-60. Тоест НАТО е в пъти по-могъщ съюз, в който ние членуваме и който, като изключим остатъчните проруски настроения, има въздействие в България.

Тоест отвън намерено проруските партии, казвате, че тези, които по един или различен метод обслужват стопански ползи на Кремъл, въпреки всичко избират да сме в НАТО?

- Да, несъмнено. Дори социалистическата партия, която, както постоянно, е разкрачена, гласоподава за влизането на България в НАТО. Трябва да се означи, че и в този момент по никакъв метод Българска социалистическа партия не е повдигала въпроса за излизането ни от Алианса. За излизане от НАТО въпросът се слага от съветската партия " Възраждане ".

- От години следим, че се появява прокремълска партия след прокремълска партия и аз си задавам постоянно един въпрос. Ако руснаците желаеха да имат на власт своя партия, намерено тяхна, за какво се бълват всичките тези разнообразни планове. Беше " Атака ", в този момент е " Възраждане ", има Българска социалистическа партия и АБВ, а скоро вероятно и Стефан Янев ще направи партия. Наскоро получих отговор на въпроса, който загатнах, от мой другар, който твърди, че те не желаят да ръководят, а да дестабилизират както в България, по този начин и в цяла Европа. Какво мислите по този въпрос?

- Те на драго сърце биха управлявали, в случай че можеха. Явно нямат тази мощ. Става въпрос за един и същи план и сигурно за едни и същи пари. Просто се сменя " конят ". Волен Сидеров очевидно се изхаби и те залагат на различен. Ако се изхаби и " Възраждане ", въпреки че съгласно мен няма да се изхабят скоро, ще заложат на различен. На Янев да вземем за пример. Но, както се досещате, по справедливи аргументи паричният поток от Русия напълно ще изтънее за в бъдеще.

- И може би в следвоенния интервал, когато Русия ще бъде в много тежко положение, ще е нашият втори късмет - след 90-те години, да се отървем от съветската пета колона у нас?

- Да, естествено. Целият свят ще се отърве, освен ние. Много сложна история е и не можем да разчитаме, че Русия ще стане демократична страна просто тъй като хората там са устроени по различен метод. Те не са живели в никакъв случай в демократични условия. И въпреки всичко, в случай че Русия стане демократична и най-много производителна страна, това би било отлично за целия свят. Би било отлично за целия свят даже да е единствено държава-бензиностанция, която няма желание да превзема други нации. Още по-добре би било, в случай че тази страна бензиностанция стартира да създава и като всички останали страни, в това число България, да се нагажда към международния пазар, с цел да бъде потребна на света.

- За страна бензиностанция, която няма желание или най-малко не може да превзема непознати територии, имам някакви очаквания, само че за народна власт - надали.

- Хипотезата за държава-бензиностанция, която не атакува, сигурно ще се случи. За останалото - не знам.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР