ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Сегашната твърдост на Токио спрямо Москва е предупреждение към Пекин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
С твърдия си отговор на съветската инвазия в Украйна Япония скъса с дипломацията, която водеше преди. Според анализатори спорът може да промени модела на отбранителната тактика на Токио против упоритостите на Пекин в района.

Когато Москва присвои Крим през 2014 година, японският отговор бе сметнат за сдържан. Този път обаче Токио взе образец от западните си съдружници, като наложи невиждани наказания и изпрати на Киев несмъртоносна военна помощ.

" Япония към този момент бе упрекната, че заплаща, с цел да се отърве, т.е. дава пари, без директно да се меси в някакви рецесии ", напомни пред Агенция Франс Прес Валери Нике, специалист по Азия във Фондацията за стратегически проучвания.

Този път Япония " подчертава върху това, което прави... с цел да покаже, че не се задоволява да стои със скръстени ръце, изчаквайки развоя на нещата ", уточни тя.

Бързината, с която Токио взе ограничения против Москва и против видни руснаци, бе " в действителност забележителна ", разяснява Тобаяс Харис, експерт по Япония в анализаторския Център за американски напредък. " Това отива доста по-далеч, в сравнение с си мислех ", призна той.

Твърдостта на Япония ненапълно отразява необичайния темперамент на спора, само че роля играят и редица други фактори, по-конкретно отдръпването на някогашния министър председател Шиндзо Абе, полагал дълго време старания за по-тесни връзки с Москва.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Подал оставка през 2020 година по здравословни аргументи, Абе се надяваше, че възможните по-топли връзки ще деблокират разногласието, обвързван с Южните Курилски острови, анексирани от Москва в края на Втората международна война и наричани от Токио " Северни територии ". Тези териториални различия са спънка за подписването на кротичък контракт сред двете страни.

Послание към Китай

======================

В момента обаче Япония мисли основно за Китай и неговите растящи районни упоритости, по-специално задачата му " още веднъж да сплоти " Тайван с " майката татковина " и претенциите върху противоречиви острови, наричани Сенкаку от Токио и Дяоюй от Пекин.

В предишното Токио се опасяваше, че твърди дейности по отношение на Москва може да я тласнат в прегръдките на Пекин, изясни Джеймс Д. Дж. Браун, учител по политология в университета " Темпъл " в Токио.

" Днес е тъкмо противоположното ", сподели той пред Агенция Франс Прес. Мнението е, че " Япония би трябвало да се държи твърдо с Русия, другояче основава казус и може би предизвиква Китай да мисли, че той би могъл да направи същото. "

В близко време се чака Япония напълно да преразгледа метода си към Русия, до момента в който премисля своята тактика за национална сигурност, което следва в края на 2022 година " Русия сигурно ще бъде избрана като опасност ", счита Валери Нике.

Дебати за " нуклеарното шерване "

================================

Руско-украинската война може също и да ускори въздействието на тези в Токио, които приканват за по-големи военни разноски.

По време на акцията за парламентарните избори през 2021 година ръководещата дясна Либерално-демократическа партия (ЛДП) си сложи за дълготрайна цел да усили бюджета за защита до над 2 % от брутния вътрешен артикул при нормален 1 %.

Това " към този момент е действително постижима цел за тях ", счита Браун.

Дискусията дали страната да се снабди с потенциал за военни дейности, да вземем за пример във тип на ударни дронове, провокира различия предвид на пацифистката конституция на Япония от 1947 година, ограничаваща бойните ѝ благоприятни условия до самозащита.

" Кадрите от Украйна, които видяхме, (обаче) ще са от изгода за искащите Япония да има по-силна национална защита ", означи Харис: " Самоотбраната от ден на ден ще замязва на смокинов лист. "

Нещо още по-полемично, ЛДП упорства да стартират диспути за нуклеарното въздържане, откакто депутати, в това число Абе, предложиха да се обмисли " нуклеарно шерване " с Вашингтон.

Малко евентуално е обаче това да стане в скоро време. Япония в действителност разчита на американския " нуклеарен чадър ", само че политическата традиция на страната ѝ не разрешава да създава, има или приема на своя територия атомни оръжия.

Самото съществуване на диспути по този въпрос в страната, потърпевша от бомбардировките в Хирошима и Нагасаки, обаче откроява дълбоките последствия от руско-украинската рецесия. " Според мен още не сме видели целия резултат, който ще има тази война върху вътрешните полемики в Япония ", заключи Харис.

Ще отбележим въпреки всичко, че японските наказания против Москва до момента не са засегнали енергетиката и плана за газопровод в Далечния изток сред Сахалин и Хокайдо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР