ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

България и войната в Украйна: има ли руски “Троянски кон“ в правителството

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Срамно е в България да няма консенсус, че в Украйна се води братоубийствена война, стартирана от един деспот. И че ограниченията за икономическо задушаване на режима в Кремъл са повече от оправдани. Коментар на Петър Чолаков:

Не е редно военният министър на натовска страна и натовски военачалник да участва на антинатовски митинг. Не „ демонстрация на умереност”, а рискова дезориентация е съветската война против Украйна, наказана от множеството страни, като се изключи „ нежелани дестинации” като Беларус, Сирия и Мианмар, да бъде наричана „ специфична операция”. Неадекватното държание на ген. Янев докара до неговата промяна. В българското държавно управление обаче има министри, които са с доста по-категорични прокремълски позиции. Превърна ли се кабинетът „ Петков” в пленник на Българска социалистическа партия?

Ролята, която играе Българска социалистическа партия

Декларацията на 47-то Народно събрание, в която бе наказана съветската експанзия, не бе подкрепена единствено от Българска социалистическа партия и „ Възраждане”. С този акт Столетницата сподели, че е лика-прилика с партията на господин Костадинов. Лидерката на Българска социалистическа партия и министърка на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова даже съобщи, че четиримата министри на Българска социалистическа партия са „ спрели” предлагането на Янев, импортирано преди няколко седмици в Министерски съвет, „ да бъдат позволени на българска територия войски от други натовски държави”.

Има ли смисъл да питаме кой в държавното управление удари спирачката на изпращането на български оръжия в помощ на украинския народ? Вярва ли някой, че господин Борел си е „ измислил” информацията, че страни-членки на Европейски Съюз имат подготвеност да дават изтребители на украинската войска? В продължение на часове циркулираше новината, че България е измежду тях.

Премиерът Кирил Петков сподели в понеделник, че тя е подправена, но не пропусна да спомене, че министърката на стопанската система е в правото си да попречи на такова решение. Нинова посочи, че то не зависи единствено от нея, само че удостовери и известната позиция на Българска социалистическа партия „ не на глобите против Русия”, тъй като, забележете, тя била „ в името на българския народен интерес”.

Как се дефинира " българският народен интерес "

Номинираният от " Продължаваме промяната " (ПП) за нов боен министър проф. Тагарев наподобява също е бил отдръпнат в последния миг под натиска на „ Позитано”. Избраният на мястото му Драгомир Заков е посланик от кариерата, само че занапред щял да „ проучва настояванията на украинската армия” към България.

ГЕРБ, които управляваха повече от десетилетие, носят виновност, че българската енергетика продължава да е мощно подвластна от Русия. Ала таман Българска социалистическа партия са тези, които постоянно са лобирали за съветските стратегически планове. Как се отстояваше националният суверенитет, като умишлено се бавеше процедурата за избор и закупуване на нови бойни самолети? Ако „ българските” политици се бяха размърдали по-рано, американските F-16 щяха да са към този момент тук. Вместо това ние поддържахме грохналите руски машини, наливайки пари в сметките на Кремъл.

И още един, неотдавнашен образец: когато господин Петков съобщи, че България няма да построява АЕЦ „ Белене”, от Българска социалистическа партия скочиха мощно възмутени. Ето по какъв начин, от „ Позитано”, в действителност дефинират „ българския националния интерес”.

След 24 февруари, когато стартира съветската военна експанзия против Украйна, системата на интернационалните връзки навлезе в качествено нов стадий. Дори обичайно неутрални страни като Швейцария в този момент показват безапелационната си поддръжка за украинския народ.

Обръщане на публичното мнение в България

Инвазията на Путин навреди на обичайно „ положителната му репутация” и в България. Положителните оценки за него се срутват от 55% през юни 2021 на 32% през февруари 2022, а негативните скачат от 20% на 48% – по данни на „ Алфа Рисърч”. Оставката на Янев се утвърждава от 55%, а 63% считат, че обединяването на Европейски Съюз към по-тежки наказания против РФ е вярна реакция. Прокремълските политици у нас обаче не престават да пеят старите си шлагери.

Зле скрито безволие

Не споделям, че България би трябвало внезапно да смени „ стойката” и, вместо да разиграва глупавия скеч „ сред два стола”, да се трансформира в натовски ястреб. Но би трябвало да си дадем сметка, че към този момент сме НАТО и Европейски Съюз. Срамно е да няма консенсус, в случай че не в Народното събрание, най-малко в държавното управление, че в Украйна тече братоубийствена война, стартирана от диктатор; че ограниченията за икономическо задушаване на режима в Кремъл са повече от оправдани.

Има някаква логичност в аргумента, че, изключително в случай че Путин е изгубил връзката с действителността и е подготвен даже да прибегне до нуклеарния си боеприпас, рискуваме прекалено много, изпращайки българско оръжие за Киев. И въпреки всичко тезата, че няма да оказваме помощ, тъй като и с това, което имаме, не можем да се опазим, звучи като зле скрито безволие.

В името на оцеляването на държавното управление

Едно е ясно: в държавното управление има в случай че не „ Троянски коне " на Москва, то най-малкото хора, които са невменяеми, когато става дума за българския народен интерес. Петков и множеството от сътрудниците му наподобява са принудени да търпят своеволията им, в името на оцеляването на кабинета. Докога и на каква цена?

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР