По-старите автомобили често са изложени на риск от прегряване на

...
По-старите автомобили често са изложени на риск от прегряване на
Коментари Харесай

Шест причини, поради които колата може да прегрее в задръствания: Как може да бъде защитен двигателят

По-старите коли постоянно са изложени на риск от прегряване на силовия елемент, изключително при придвижване в тапи в топлия сезон. Охладителната система играе основна роля за поддържането на оптимални температури, само че от време на време даже и най-надеждните машини не съумяват да се оправят. Експертите от NJCar посочват аргументите за евентуално  " изкипяване “ на мотора, както и по какъв начин то може да бъде избегнато.

Последствията от прегряване на мотора са извънредно съществени и директно въздействат на неговата работа и устойчивост. Причините за превишаване на работната температура на мотора са разнообразни - от качеството на антифриза до положението на частите на охладителната система. Охлаждаща течност, температурни датчици, вентилатори, термостати, помпи, радиатори и даже двигателно масло - всички тези съставни елементи играят роля в обезпечаването на оптимални температурни условия за работата на мотора с вътрешно горене.

Много водачи са се сблъскали с проблем, когато вентилаторът откаже да работи в поради повреден бушон или датчик за температура на мотора. Решение - в случай че има проблем със датчика, можете краткотрайно да свържете кабелите, тъй че вентилаторът да охлажда непрекъснато, поддържайки температурата на мотора, написа AutoMedia.bg. Също по този начин би трябвало да се знае, че след зимните студове старите гумени тръби стават нежни и податливи на пукнатини, което може да докара до приключване на антифриз в охладителната система. Често срещана причина са износените скоби и уплътнения, които също могат да доведат до този проблем.

Мръсен термостат, задръстен със остарели отлагания, също може да се повреди в най-критичния миг. Ако той не се отвори и затвори в точния момент, циркулацията на охлаждащата течност се нарушава, което може да докара до съществени проблеми, в това число прегряване на мотора. Запушеният нагревател е постоянно срещан проблем, който става изключително проблематичен през топлите месеци. 

Мръсотията, прахът и насекомите могат да се трансфорат в същинска спънка за нормалния топлообмен, което води до прегряване на мотора. За да избегнете сходни неприятности, радиаторът би трябвало да се почиства най-малко един път на две години, с цел да може да извършва функционалностите си обикновено. Друг значим аспект е качеството на антифриза и неговия състав. 

Често можете да срещнете имитации, които при нараснали температури стартират да образуват наслойка непосредствено в охладителната система, което води до нейното задръстване и неизправности. За да избегнете сходни проблеми, най-добре е да купувате антифриз в надеждни магазини и да следите равнището му, като го подменяте постоянно, най-малко един път годишно. Моторното масло също играе огромна роля в процеса на изстудяване на мотора, тъй че ниското му равнище може елементарно да докара до прегряване на мотора с вътрешно горене.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР