ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Украйна не е просто житница на Европа. Колко богата е тя?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Украйна разполага с несметни благосъстояния - желязна руда, графит, исполин, литий. Под почвата се крият огромни ресурси от шистов газ. Страната е известна и като " житница на Европа ". Защо все не съумява да се оттласне от ръба?

От „ Оранжевата гражданска война “ насам Украйна на няколко пъти е била на крачка от пропастта. През въпросната 2004 година стотици хиляди хора се надигнаха на митинг против могъществото на олигарсите в Украйна. После пристигна 2009, когато страната беше на ръба на финансовия банкрут поради големия външен държавен дълг. Спасиха я само милиардите, пристигнали като заем от МВФ.

Когато Русия анексира Крим, Украйна се срути в нова икономическа рецесия, с която обаче бързо се оправи сама. Всъщност, рецесията даже оказа помощ за откачването на украинската външна търговия от дотогавашните ѝ зависимости. И в последно време изглеждаше, че страната е поела в вярната посока.

Украйна реализира стопански триумфи

„ Като макроикономика и финанси Украйна наподобява много по-добре, в сравнение с през предходните десетилетия. Държавният дълъг спадна под 50% от Брутният вътрешен продукт, до съвсем същото ниво спаднаха и задълженията към задгранични кредитори “, изяснява икономистът Гунтер Дойбер от австрийската „ Райфайзенбанк “.

Страната се оправи релативно безболезнено и с пандемията от ковид. След късата криза през 2020, стопанската система още веднъж стартира да пораства: през 2021 с 3,2%, а за тази година се чакат даже 3,8%. Само дето многохилядната съветска армия край границата провокира огромна паника, а страховете може да задушат икономическия напредък. Местната валута, гривнята, от декември насам губи стойност, инфлацията доближи 10%, а Централната банка беше принудена да увеличи главната рента до 10 на 100 - най-високата в Европа. На всичкото от горната страна задгранични вложители всеобщо се изтеглят от страната.

Наблюдателите са сигурни, че в случай че напрежението сред Русия и Украйна продължи, цялата стопанска система на страната ще пострада. За Украйна съветските пазари към момента са доста значими – въпреки и не чак толкоз значими, колкото предходни десетилетия. В същото време страната е подвластна от доставките на съветски природен газ. Ако директният газопровод пострада в следствие от враждебни дейности, енергоснабдяването в Украйна може доста съществено да закъса, предизвестяват специалисти. „ Ако преносът на газ през Украйна бъде напълно преустановен, запасите ще стигнат най-вече за една седмица, а семействата, както и основно значимата инфраструктура ще останат без енергийни източници “, споделя Олга Пиндюк от Института за интернационалните стопански съпоставения във Виена.

Украйна е голяма страна, която разполага с доста естествени благосъстояния: желязна руда, графит, исполин, никел, редки метали. Под почвата се крият още огромни и неразработени залежи на шистов газ. С тяхна помощ Украйна може да се трансформира от вносител в експортьор на енергоизточници. Страната от много време е известна още като „ житницата на Европа “: Украйна през днешния ден е измежду най-големите експортьори на жито в света. Една трета от най-плодородния чернозем се намира точно в Украйна, а обработваемата повърхност, с която разполага страната, възлиза на една четвърт от всички обработваеми площи в Европейски Съюз. Храните са на втора позиция в експортната листа на Украйна – след желязото и стоманата.

40% от външната си търговия Украйна върти с Европейски Съюз, който по този метод се оказва най-важният ѝ търговски сътрудник. От страните-членки Украйна купува най-много машини, химикали и промишлени артикули. За самия Европейски Съюз обаче Украйна не е толкоз значима като търговски сътрудник – с нея се реализира едвам 1% от външната търговия на Европейски Съюз. Брюксел счита обаче, че в връзките се крие огромен капацитет и желае да развива в средносрочен и дълготраен проект търговията с Украйна.

Защо тогава Украйна не процъфтява?

В листата на Европейски Съюз с изключително значими естествени благосъстояния, като литий и кобалт, да вземем за пример, попадат 30 позиции, а 21 от тези първични материали се намират и в Украйна. Тъй че Европейски Съюз има намерение да влезе в съюз с украинците по въпроса за добива на минерали и производството на акумулаторни акумулатори. Не на последно място: Украйна може да се трансформира и в снабдител на водород за толкоз обещаващото водородно гориво на бъдещето.

Като имаме поради какъв брой доста естествени благосъстояния има Украйна, мъчно можем да си разбираем за какво страната не процъфтява стопански. Всъщност обяснението е просто: разхищения, остарели структури, корупция, многогодишни зависимости от Русия. Към тези фактори, които от много време блокират конкурентоспособността на украинската стопанска система, се прибавят и други: бягство на капитали, неявяване на промени и морално остаряла техника и енергетика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР