ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Неимоверната мощ на Газпром

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За Газпром всичко се развива просто чудесно. Руският енергиен колос има голяма пазарна мощност. Той е най-големият снабдител на газ за страните от Европейски Съюз. В сегашната рецесия към Украйна това може да изиграе съдбовна роля.

Дългогодишният началник на концерна Алексей Милер дефинира 2021-ва като рекордна година – както във връзка с добива, по този начин и на облагата. Нарастващото търсене и експлодиращите цени на нефта и газа носят положителни доходи на компанията, чиито акционери могат единствено да се радват.

Руската страна държи контролния пакет от акции и дефинира курса на компанията. Акции на Газпром имат и немски компании – да вземем за пример енергийният снабдител E.ON, както и редица частни вложители.

Концернът Газпром поддържа доста близки връзки с Кремъл. Шефът на компанията Милер е остарял другар на съветския президент Путин. Компанията е най-големият в света производител на природен газ, има близо половин милион чиновници и има най-големите съветски находища от суровината.

43% от потреблението в Европейски Съюз се покриват със суровина от Русия

Пазарната мощност на Газпром се дължи на монополното състояние на компанията. Само тя има законно право да изнася газ и да има съответната инфраструктура (тръбопроводи), което я прави най-големият снабдител на Европейски Съюз. По данни на Евростат цели 43 % от природния газ, потребяван в страните от общността, идва от Русия. Остатъкът се доставя от Норвегия, също както и полутечен газ от Близкия изток и Съединени американски щати, а Алжир и Либия допълват картината. В обособените страни членки обаче Газпром държи разнообразни пазарни дялове. Общото предписание тук е, че колкото пó на изток се отива, толкоз по-зависими са страните от съветските доставки. Германия, която е най-големият консуматор в целия Европейски Съюз, внася 55 на 100 от нужните ѝ количества точно от Русия.

" Газпром употребява пазарната си мощност да въздейства на цените посредством доставяните количества на Европа “, споделя енергийният специалист Георг Цахман от брюкселския мозъчен концерн „ Брьогел “. През последните 10 години Европейски Съюз се пробва да сътвори общ пазар на газ в Европа по следната скица: Газпром доставя до външната граница на Европейски Съюз, след което страните членки могат да търгуват с газ единствено между тях. Това прави допустимо да вземем за пример Германия да купува газ от Русия и да го доставя по-късно на Полша или Украйна. Интересът на Газпром е различен – по опция да подписва повече директни контракти със страните-вносителки, с цел да поддържа по този метод тяхната взаимозависимост.

Газпром твърди, че и тази зима е спазил прецизно уговорките си по дълготрайните контракти за доставка, само че оценката на Георг Цахман е, че руснаците доставят по-малко газ. През последните години краткосрочният пазар печелеше все по-голяма известност, защото това разрешава на държавите-вносителки да понижат малко зависимостта си, произлизаща от дълготрайните контракти с Газпром.

Газпром е не просто най-важният снабдител на газ на европейския пазар, само че и в съвсем всички страни членки на Европейски Съюз има дялово присъединяване в локалните енергийни снабдители. В Германия, да вземем за пример, най-голямото подземно газово вместилище в Западна Европа – това в Реден, провинция Долна Саксония, е благосъстоятелност на дъщерната компания на Газпром „ Астора “. В момента в него се съхранява рекордно малко количество газ. Ако около политическата рецесия в Украйна Газпром получи разпореждане от Кремъл да спре доставките, снабдяването на Европа в действителност може да се окаже застрашено.

" Северен поток 2 " - стратегическа неточност?

Клаудия Кемферт от немския Институт за стопански проучвания (DIW) счита, че оспорваният газопровод „ Северен поток 2 " ще усили в допълнение зависимостта на страната от съветски доставки. „ Европа следва тактика за диверсификация на газовите доставки, само че Германия избра противоположния път и усили още повече своята взаимозависимост. И в този момент си заплаща за това “, споделя енергийната експертка за Дъждовни води.

Европейски Съюз в този момент обмисля по какъв начин да си обезпечи аварийни количества от суровината и даже счита да стартира да купува газ. Газпром пък се пробва да подкопае тази тактика благодарение на някои страни членки. Така да вземем за пример Унгария към този момент подписа двустранен контракт с Газпром за доставки на доста по-ниски цени.

Георг Цахман не е огромен оптимист, че Европейски Съюз може да направи нещо против монополното състояние на Газпром. „ Можем да преговаряме колкото си желаеме с съветската страна, само че тя държи всички лостове. Ако в Москва решат да спрат кранчето, ние ще бъдем в неизгодна позиция за договаряния “, споделя той.

Клиентите не са единствено в Европа

За Алексей Милер бизнесът с Европа е единствено част от триумфа на Газпром, който се стреми да стане водещ енергиен тръст в света. Освен с газ, компанията търгува също и с нефт, също така създава и електричество.

При откриването на зимната олимпиада в Пекин съветският президент Владимир Путин подписа с китайското управление голям контракт за доставки на газ. Съединени американски щати също са клиент на Газпром – 8 % от техния импорт на нефт през 2020 година са били точно от Русия. А това е повече, в сравнение с Съединени американски щати са внесли през същия интервал от своя съдружник Саудитска Арабия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР