ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо не може да се очаква промяна към по-добро у нас сега

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Гледайки структурата на Министерския съвет, си зададох въпроси като човек с процедура в машиностроенето и строителството, т.е., от действителната стопанска система. Съпоставих структурата на министерския съвет на Швейцария с нашия. Защо Швейцария? Приблизително идентичен брой население, трайно самостоятелна политика, при започване на ХХ век Швейцария не била такава икономическа мощ, каквато е през днешния ден, швейцарците тогава са търсели по-добър живот отвън Швейцария, а в този момент е назад. Ще се спра единствено върху икономическата част на министерските препоръки на двете страни.

- В Швейцария-Министерство на науката, стопанската система и образованието-очевидна разумна софтуерна поредност. А у нас, дейностите са разграничени, за какво? Каква смяна, какво продължение?

- В Швейцария-Министерство на екологията, превоза, енергетиката и връзките. Отново има софтуерна логичност. Как е у нас? Обратно! Това ще продължава ли?

Защо у нас има Заместник министър-председател по дейно ръководство - белким всеки министър не би трябвало дейно да управлява министерството, за което дава отговор. Каква подготвеност би трябвало да има подобен Заместник Министър Председател, че да схваща от стопанска система, опазване на здравето, просвета, селско стопанство, защита, екология и така нататък. Фрапираща управническа отпадналост!

Какво е това министерство на нововъведенията и растежа? Науката, образованието и стопанската система не са ли моторът на нововъведенията и растежа? Отново някаква управническа екзотика! Или поредна хранилка?

Министерство на електронното ръководство? Като, че ли електронното ръководство не е неразделна част от обичайното ръководство? Какъв Харвард, каква управническа подготовка? Каква смяна?

Общото за министрите е неналичието на на практика опит в ръководството в действителни условия. Единственото изключение е министъра на превоза и известията! Но една птичка.....

Поредното предопределение в Дирекция за народен строителен надзор /ДНСК/, какво демонстрира? Нов шеф без строително обучение, а Минно-геоложко, само че с процедура в Администрацията. Ще управлява строителен развой без строително обучение или процедура като архитект, строител или градоустройствена процедура. Това ли е смяната, или това е продължение на досегашната политика? Това ли ще обезпечи нулева корупция?

Какво е това наше поклонение пред дипломи и трофеи? Докога няма да се гледа на практическият опит? Нека да си спомним, че в предишното във всички книги е пишело, че Земята е плоска или, че е център на Вселената! Практиката потвърди друго! Защо се не помни, че всеки учебник или книга отразява знанията и разбиранията на създателя, а не истина от последна инстанция! Практиката е същинската инспекция на верността на всяка доктрина!

Продължава изборно да се цитират и ползват политики от Европейския съюз. Никъде в Европа няма плосък налог, а у нас никой не предлага смяна на налози. Къде е смяната?

Досега се практикуваше минималната заплата да се покачва с 10%, а пенсиите с 5%, само че от тази година какво става действително с пенсиите? Това ли е смяната? Или е насмешка, с тези, които са почнали трудовата си активност при шестдневна работна седмица / 46 часа / и при по-тежки условия на труд. Досега нито един министър на труда не се осмели даже на думи да призове да се огледа на тези хора през призмата на изискванията при, които са работили. Продължава какво?

Но какво може да се направи?

Очевидно идващите избори има смисъл да се проведат единствено при други изборни правила. Спомнете си какъв брой нови партии и придвижвания се сътвориха тази година! Такава народна власт при нас не работи за хората, а за партиите!

- Да се приключи преразпределението на партийните гласове при избори. От всеки изборен регион в Народното събрание да влизат единствено класиралите се на първите места.

- За министри да се избират единствено всред народните представители. Нека от всеки изборен регион да има единствено по един министър, а министър-председателите да се редуват всякога от всеки изборен регион. Може да се чака нараснал интерес на хората към такива избори!

- Така ще може да се появят мажоритарни народни представители. Във всеки изборен регион съгласно особеностите на региона, а не водачи на партийни листи- да вземем за пример от Добруджа може да се изберат зърно производители, от други региони производители на зеленчуци и така нататък.Така ще се увеличи интереса на популацията към избор на познати хора от района, а не партийни парашутисти!

От до момента направеното, извода е - на настоящето държавно управление да се наложи мораториум за подписване на интернационалните контракти, спогодби и съглашения с други страни и съюзи /РСМ, Истанбулска конференция, Еврозона и други/! Знаете ли, че Андора, Монако, Сан Марино и Ватиканът са възприели Еврото само че не са членове на Еврозоната, а Дания има уговорка за безучастие в Еврозоната? Нашите политици с комсомолски искра в очите са подготвени да забият още един гвоздей в ковчега на националния суверенитет. Скандинавските страни /Швеция, Норвегия/ и Швейцария с най-голям стандарт на живот не са в Еврозоната.

Но кой да направи тази смяна?

Очевидно партиите нямат интерес от влизане на мажоритарно определени народни представители. На тях не им трябват самостоятелни народни представители, с цел да продължат да си играят игричките. Досега президента не предложи смяна на изборното законодателство. Като, че ли единствената опция е референдум, само че доста добре квалифициран! Това е задача за един милион лв..

Автор: Филип БОЕВ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР