ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Това е положението, Минке

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Малцина са чели „ На завой “ от Димитър Талев. Но много хора знаят цитата от него, известен във типа, който стартира по този начин: „ Да знаеш, Минке... “

Това разяснява във " Facebook " Георги Даскалов.

Точният откъс е „ Знаеш ли, Милке, последният ортодоксален болшевик ще почине в България. И тогава, когато на никое място по света няма да има правоверни комунисти, нито даже в болшевишка Русия, тук, у нас, към момента ще се откри някой. Ах, какъв народ сме ние!… “.

Но в битовото схващане е останало „ Да знаеш, Минке “. Даже ми се чини, че оттова идва и „ Това е ситуацията, Минке “.

Първото издание е от 1940-а, след 1944 година книгата е неразрешена, а тези три фрази костват на Талев един шестмесечен арест и още 6 месеца в „ Куциян “, един от първите концентрационни лагери в комунистическа България. След това – 4 години изселване в Луковит.

През 2016-а издателство „ Захарий Стоянов “ на Иван Гранитски – ти да видиш – преиздаде романа. Но отново малко на брой са го чели.
Като литература „ На завой “ е надалеч от по-късните книги на Талев, изключително от македонската му четирилогия. Препрочитам я (четирилогията) към този момент повече от 30 години съвсем всяка година и все намирам нещо, дето по-рано съм го пропуснал.

В „ На завой “ се споделя за отчаян болшевик, който се връща вкъщи и съвсем първоначално произнася добилата известност фраза.

Този разказ сигурно няма в миналото да влезе в учебниците, само че фразата я знаят повече българи, в сравнение с са чели „ Гласовете ви слушам “ примерно.

Но както е тръгнало да се ре-побратимяваме с македонците, скоро може Талев отново да получи възбрана, по новому – бан, този път по други съображения.

А другояче Владимир Свинтила свидетелства, че на млади години Талев е бил болшевик, а по-късно извървял пътя до отрицанието.

А ги пиша тия неща, тъй като се навършиха 104 години от Октомврийската гражданска война в Русия. И тъй като дори в Русия, най-малко на формалните историци и политици и по медиите не им се обръща езикът да рекат „ Великата Октомврийска “. Викат ѝ единствено Октомврийска.

За разлика от България. Където на маса хора им блества лицето и на драго сърце спрягат Великата октомврийска социалистическа гражданска война. Която нито е велика, нито е октомврийска, а дали е социалистическа е въпрос, който заслужава особено проучване.

Та е прав Талев.
Това е ситуацията, Минке.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР