ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Елена Гунчева: Ние, българите, решаваме законите и правилата на нашата земя

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Във „ Факти” беше оповестено изявление с госпожа Юлия Дандолова от организацията на евреите в България „ Шалом”, със заглавие: „ Юлия Дандолова, " Шалом ", пред ФАКТИ: Речта на омразата и ксенофобията се подценяват” , в което се приема за ксенофобско и извънредно недопустимо мое мнение по отношение на това, че ми липсват българите в българската политика, както и думите ми да не се не помни, че другите етноси са посетители тук.

Ще стартира с това, че почитам всеки един човек, който заслужава това, без значение какъв е неговият етнос, пол, вяра или публично състояние. Имам познати евреи и съм останала с усещането, че еврейският народ е доста образован и рационален.

Особено съм впечатлена от историята на Израел последните десетилетия, когато евреите съумяха от нищото да съградят още веднъж страната си, за което получават моите възторженостти. Именно заради това и съм се интересувала по какъв метод Израел е постигнал тези триумфи с държавническо мислене.

Например, Кнесетът (Парламентът на Израел) на 19.07.2018 година е приел Закон за националната страна, който дефинира страната като национална страна на еврейския народ. Според него иврит е единственият формален език в страната, като този доскорошен статут на арабския език е сменен със „ специфичен статут ", който може да се употребява в израелските институции.

В утвърждения от Кнесета закон е записано, че основаването на еврейски общности е от народен интерес. Той показва, че Израел е историческата татковина на евреите и те имат изключителни права за самоопределяне в нея.

Според Бенямин Нетаняху, тогава министър председател на Израел: „ Приемането на закона от страна на Народното събрание е „ съдбоносен миг “ от историята на израелската страна. Израел е национална страна на еврейския народ, която зачита самостоятелните права на своите жители. През последните години някои се пробваха да слагат под подозрение това, само че през днешния ден ние приехме закон: това е нашата нация, език, знаме “.

Арабите съставляват 20% от популацията на Израел. Всички знаем по какъв начин се постановат ползите на Израел в палестинските територии. Аз най-малко не знам за палестинец – член на Кнесета или на израелското държавно управление. И не укорявам евреите в ксенофобия и ненавист. Напълно разбирам, че по този метод те пазят националността и страната си. Но не разбирам за какво отхвърлят на нас, българите, това право. Нямам нищо срещу българските жители с генезис, друг от българския. Всички имаме равни права и отговорности. Но и всеки един е задължен в сърцето си да има единствено една Родина и да работи единствено за нейните ползи. И ще застана против всеки един, без значение от кой етнос е, даже от българите, в случай че работи против ползите на България. България е българска страна, тук е българска земя, извоювана с кръвта на дедите ни - които не са предали народа, вярата и националната си еднаквост, макар преследванията и кланетата, на които са били подложени. Затова и ние, българите, решаваме законите и разпоредбите на нашата земя. Хора от други етноси са добре пристигнали тук, само че ще се наложи да съблюдават българските закони и правила и да се преценяват с българските национални ползи. Защото ние имаме правото на самоопределение, на национална страна и на българското на първо място. И в това няма нищо неприятно и недопустимо. Ако е недопустимо за Вас, мога единствено да скърбя, само че нямам никакво желание да се оправдавам. Защото за мен постоянно България и българите ще бъдат преди всичко!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР