ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мигрантският натиск към Великобритания нараства. Лондон затяга мерките

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Британската вътрешна министърка Прити Пател има противоречиви хрумвания по какъв начин могат да се отхвърлен незаконните мигранти, опитващи се да стигнат на Острова с лодка. Последното предложение е те да бъдат третирани като нарушители.

Едва 50 километра по въздух разделят британския бряг от Кале във Франция, а в ясни дни френският бряг може да се види от пристанището във Фолкстоун. Именно заради тази непосредственост единствено през последните две седмици към 2 хиляди бежанци са щурмували британския бряг от Франция - в множеството случаи без избавителни жилетки. Това е над два пъти повече, в сравнение с през последните няколко години.

След навлизането на бежанците в английски териториални води, те биват посрещани от британски спасители и прехвърляни на несъмнено място. Точно тази процедура в този момент желае да прекъсне английската вътрешна министърка.

Франция към този момент не е длъжна да приема мигрантите назад

Още откогато е назначена за министърка на вътрешните работи Прити Пател се държи като хардлайнер, и най-много във връзка с бежанската политика. Основно кредо на гневната привърженичка на Брекзит беше точно това - да си върнем контрола върху личните граници.

Иронията се състои в това, че напускането на Европейски Съюз от Англия направи това доста по-трудна задача за Лондон. Защото откакто британците напуснаха Европейски Съюз, за тях към този момент не важи Дъблинското съглашение. Сега Франция, която е сигурна трета страна, към този момент не е длъжна да приема назад бежанците и мигрантите, които се пробват да доближат до Острова. В този смисъл британците могат да разчитат единствено на положителната воля на французите. Само през юли английското държавно управление е изплатило на французите за тази " услуга " повече от 50 милиона евро.

Множество неосъществими хрумвания

Тъй като през това лято броят на лодките с бежанци набъбна доста, в министерството на Пател създадоха редица хрумвания за това по какъв начин най-добре могат да бъдат отблъснати мигрантите. Сред тях имаше и такава за стартиране в деяние на специфични машини, които да вършат задоволително мощно неспокойствие в морето, с цел да не могат лодките с бежанци да стигат до английския бряг. Друга обсъждана концепция бе за разкриването на центрове за мигранти в отдалечени елементи на Южния Атлантик. Всички те обаче бързо трябваше да бъдат изхвърлени в кошчето, защото са в нарушаване на интернационалните бежански спогодби.

Последната концепция е лодките с бежанци да бъдат връщани от английската брегова защита назад във френските териториални води. Тя е освен рискова и нечовечна, само че и противозаконна съгласно интернационалното морско право, споделя в тази връзка Бриджет Чапмън от правозащитната организация Kent Refugee Action Network.

" Правителството се слага в доста сложнаситуация. От Брекзит насам то разпалва настроенията против бежанците, а в същото време една от последствията от Брекзит е това, че Франция към този момент не е длъжна автоматизирано да приема назад бежанците ", показва тя.

По-строги закони

Сега Пател и екипът ѝ обмислят по какъв начин да затегнат законодателството. Нов законопроект, който в края на юли мина на разискване в Долната камара на Народното събрание, където държавното управление има болшинство, третира бежанците, които идват по море, като нарушители. Предстои гласуването му в Горната камара.

Един от неговите членове, който сигурно няма да го поддържа, е лорд Дабс. Самият той преди време е дошъл в Англия като емигрант. " Този законопроект е противозаконен. В несъгласие е с Женевската спогодба за бежанците, а една цивилизована страна не може да се държи по този метод ", показва членът на Горната камара на английския парламент.

Последици за цялото общество

Според лорд Дабс е малко евентуално този закон да влезе в действие. Но същинският проблем, съгласно него, е напълно различен: " Когато държавни управления излъчват сходни послания, че бежанците са нежелани, това отравя атмосферата и обществото като цяло. И нанася големи вреди на тази страна ".

Защото вътрешната министърка, която разпалва реториката против бежанците, без да има работещи решения, най-после може да реализира единствено едно нещо: да ускори гнева и недоволството измежду популацията против най-слабите, твърди лорд Дабс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР