ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова за ФАКТИ: Българите не са готови да възприемат за “бащици“ толкова тясно свързани със САЩ хора

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" В България всичко е допустимо. Все отново си мисля, че българите не са подготвени да възприемат за “бащици “ толкоз тясно свързани със Съединени американски щати хора ".

Това сподели в изявление за ФАКТИ политологът Марая Цветков. Повод за думите ѝ беше възможният триумф на плана на Кирил Петков и Асен Василев на парламентарните избори на 14 ноември.

Цветкова счита още, че " Продължаваме промяната " ще вземе най-вече от електората на " ИТН " и че в 47-мото Народно заседание " Демократична България " ще има в лицето на " Продължаваме промяната " възможен съдружен сътрудник, от който да не се срамят.

Въпреки това тя е скептична, че постоянно държавно управление ще се сформира и след изборите на 14 ноември. " Ако центровете на задкулисието се схванат, ще имаме държавно управление, в случай че не - няма ", уточни тя.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, Кирил Петков и Асен Василев оповестиха плана си - смятате ли, че те ще намерят място в 47-мото Народно заседание?

- Ще намерят място, само че не съм сигурна с какъв резултат. Те нямат учредителен партиен опит, само че пък видяхме, че Има Такъв Народ стана първа и без акция. В България всичко е допустимо. Все отново си мисля, че българите не са подготвени да възприемат за “бащици “ толкоз тясно свързани със Съединени американски щати хора. Не чакам “уау “ резултат.

- Според Вас добре ли показаха “Продължаваме промяната”?

- Не. Всяка студентска организация би се справила по-добре с организацията на едно такова събитие. Нямам поради единствено техническата, а и програмната част.

- Дали мандатоносителят, който избраха може да се окаже решителен за триумфа им?

- Със сигурност ще окаже въздействие. Спомняте си случая с партията на Васил Божков, който беше подобен. “Българско лято “ имаше немалки шансове да прескочи трапа от 4%, само че партията мандатоносител оказа въздействие. Петков и Василев в този момент се стремят към коалиция, с цел да могат да употребяват “Продължаваме смяната “ и да избегнат офанзивите по линия на ракетата притежател.

- Стана ясно, че Политическа партия ще се явят с регистрациите на " Волт " и " Средна европейска класа " - какво мислите за това?

- Със сигурност партиите “Волт” и “Средна европейска класа” не дават отговор на харвардските искания, само че пък са едни от дребното, които дават партиите си на тепсия.

- Смятате ли, че част от електората на " Демократична България " ще премине към плана на Петков и Василев?

- За разлика от множеството сътрудници, аз си мисля, че най-вече електорат ще бъде взет от Има Такъв Народ. От Демократична България ще се прелеят хората, които са дали своят вот за обединението на съвсем инцидентен принцип. Като цяло твърдият електорат на Демократична България към този момент си има една партия с “Няма ляво, няма дясно “ и не виждам за какво да криви към групировката на двамата екс министри.

Демократична България ще активизира твърдото си ядро, просто групировката на Кирил Петков и Асен Василев ще им попречи да надскачат тавана си. От друга страна, хората от Демократична България не са толкоз обезпокоени, тъй като в идващото Народно събрание ще имат най-накрая възможен съдружен сътрудник, от който обединението да не се срами.

- Немалко хора приказват за идното завръщане на модела " Джипка " - допустимо ли е това?

- Завръщането на джипкокрацията става все по-възможно и добре, че бе необуздано 46-то Народно събрание, с цел да не стане неизбежно. И в случай че преди година и нещо моделът “Джипка” го приписваха на нереалната всенародна нелепост, то видяхме, че в Народно събрание тя откри практическо измерение.

- Резултатите от изборите на 14 ноември ще доведат ли до сформиране на постоянно държавно управление?

- Продължавам да съм скептична. Ако центровете на задкулисието се схванат, ще имаме държавно управление, в случай че не - няма.

- Президентските избори също ще се проведат на 14 ноември - притеснително ли е, че партиите още не са издигнали свои претенденти?

- Очевидно, всички партии работят за успеха на Румен Радев. Онези, които се пишат десни ще платят за тази си нелепост.

- Споменавайки президентската тематика, до момента в който всички дискутират дали вървим президентска република, на Вас политически подходящо ли Ви се коства президентът да има право на законодателна самодейност?

- Абсурд. В България по никакъв начин не е добре да има обединен център на властта. Това го видяхме в последните 10 години. Не виждам смисъл този център да се измести недокоснат в президентската институция. Никога не забравяйте, че в случай че се стигне до формализиране на президентската република, тя ще е сходна на съветската, а не на френската.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР