ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Форум засилва сътрудничеството за мир, сигурност и стабилност в Азия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Съвещанието за взаимоотношение и ограничения за доверие в Азия (СВМДА) е интернационален конгрес, който има за цел да ускори съдействието, ориентирано към обезпечаване на мир, сигурност и непоклатимост в Азия. В британския вид структурата се назовава „ CICA “ - Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia.

Идеята за привикване на СВМДА принадлежи на първия президент на Казахстан-Елбаси Нурсултан Назарбаев и за първи път бе издигната от него на 47-та сесия на Организация на обединените нации (5 октомври 1992 г.). Благодарение на усърдната работа, тази концепция получи практическо олицетворение.

Към днешна дата във Форума членуват 27 страни: Азербайджан, Афганистан, Бангладеш, Бахрейн, Виетнам, Египет, Израел, Индия, Иран, Ирак, Йордания, Казахстан, Камбоджа, Катар, Република Корея, Китай, Киргизстан, Монголия, ОАЕ, Пакистан, Палестина, Русия, Таджикистан, Тайланд, Турция, Узбекистан, Шри-Ланка. Още 9 страни (Беларус, Индонезия, Лаос, Малайзия, Туркменистан, Филипини, Украйна, Съединени американски щати, Япония) и 5 интернационалните организации (ООН, ОССЕ, Лига на арабските страни, Международна организация по миграция, Парламентарна асамблея на турско говорещите страни) са наблюдаващи. С други думи, процесът е доста внушителен, което съгласно мен разрешава да се приказва за сериозните му вероятности.

Република Казахстан, базирайки се на позитивния опит на предходните ръководители – Турция (2010-2014 г.), Китай (2014-2018 г.) и Таджикистан (2018-2020 г.) ускорява работата по лансиране на процеса на СВМДА. Председателството на Казахстан под надпис „ Партньорство в името на сигурността и развиването в Азия “ се реализира на правилата на неприкритост, незаинтересованост и в сходство с нормите на интернационалното право. В същото време целите са:

Първо . Институционално развиване на Съвещанието. Говорейки на 5-та среща на върха на СВМДА в Таджикистан (15 юни 2019 година, Душанбе), президентът на Казахстан К.Токаев съобщи, че Форумът би трябвало да съставлява и да пази ползите си на интернационално равнище. Това изисква негова постепенна промяна в пълноценна районна организация. Както е известно, самодейността за превръщане на СВМДА в Организацията за сигурност и развиване в Азия бе препоръчана от първия президент на Казахстан Н.Назарбаев през 2014 година. През миналото време предлагането бе подкрепено от множеството участници в Съвещанието. За институционалното образуване на СВМДA са основани нужните условия, създадена е правна рамка, работи непрекъснато настояща конструкция. Казахстан е надъхан на поредна работа за продължение на консултациите в границите на СВМДA.

Преобразуването на СВМДА в Организация за сигурност и съдействие в Азия ще разшири опциите му за подсилване на съдействието сред държавите-членки, ще обхване цялото азиатско геополитическо пространство със система за надълбоко взаимно доверие и взаимопомощ, както и ще увеличи статута и въздействието на Форума на интернационалната сцена.

В подтекста на институционалното развиване на СВМДА е значима и реализацията на самодейностите на президента на Казахстан К.Токаев, изразени от него на срещата на върха в Душанбе:

1) Създаване на Фонд на СВМДА. Въз основа на предложенията на държавите-членки, казахстанското председателство създава идея и план на Правилника на Фонда.

2) основаване на Съвета на мъдреците. Комитетът на старшите длъжностни лица утвърди план на Правилник за активността на Съвета на мъдреците и предложи негово приемане на идната на 11-12 октомври 2021 година среща на външните министри на СВМДА.

3) превръщане на Форума на аналитичните центрове на СВМДА (ФАЦ) в непрекъснато настояща платформа за разговор. С оглед на предложенията на държавите-членки, бяха създадени Концепция и план на Правилника на ФАЦ. Документите са в развой на разискване.

Прилагането на горните ограничения ще способства за повишение успеваемостта на Съвещанието и нейния престиж на световно равнище.

Второ. По време на председателството на Казахстан, в интернационален подтекст СВМДА ще продължи да бъде зает с Устава на Организация на обединените нации, нейните правно обвързващи документи. В изискванията на изменящата се обстановка в Азия Форумът върви в крайник с световните процеси и дневния ред на Организация на обединените нации, като съществени са Дневният ред за интервала до 2030 година със 17 Цели за стабилно развиване и Десетилетието на деяние на Организация на обединените нации за осъществяване на Програмата до 2030 година

Трето . Председателството ще се концентрира върху актуализирането и осъществяването на Каталога от ограниченията за доверие, който е главен инструмент за лансиране на задачите и дилемите на СВМДА.

В частност, Казахстан създаде план на обновен Каталог от ограничения за доверие на СВМДА, който съставлява обновена и актуализирана версия, която сплотява Каталог от ограничения за доверие на СВМДА от 2004 година, Политика за използване на ограничения за доверие във военно-политическо измерение от 2003 година и Корпоративен метод от 2007 година. Комбинираната версия ще отстрани всички открити по-рано грешки. Този план на документ се чака да бъде показан на 11-12 октомври 2021 година за приемане от външните министри на страните-членки на СВМДА.

Освен това, по предложение на казахстанското председателство напролет на 2021 година Секретариатът на СВМДА се обърна към държавите-членки, които са координатори за използване на съответни ограничения за доверие, с искане за актуализиране на съществуващите концепции и проекти за тяхното осъществяване, работейки в тясно съдействие със съответните служби на Организация на обединените нации, организации и отдели на Секретариата на Организация на обединените нации.

Според проекта за осъществяване на ограниченията за доверие на СВМДА, до края на тази година държавите-членки възнамеряват да проведат повече от 50 мероприятия по 5 основни измерения. През първата половина на 2021 година са извършени 16 от тях.

Четвърто . Разширяване на външните връзки. Казахстан като ръководител на СВМДА продължава да укрепва разговора с световните и районните организации и конгреси, в сходство с Регламента за външните връзки на СВМДА от 2007 година

През март 2021 година Туркменистан кандидатства за статут на наблюдаващ в СВМДА. На 23 юни 2021 година Комитетът на старшите длъжностни лица утвърди даването на Туркменистан на статут на наблюдаващ в СВМДА. В резултат на това, към днешна дата държавите-наблюдателки станаха девет.

Като ръководител Казахстан продължава да развива концепцията за нова световна архитектура на връзките сред международните сили, районните субекти и организации, която е толкоз нужна в актуалната геополитическа действителност. По този метод фокусът ще бъде върху Евразийския субконтинент, където СВМДА и ОССЕ биха могли да работят в тясно съдействие, с цел да договорят своите мандати и цели.

Освен съдействието с Организация на обединените нации, за СВМДА е значимо развиването на съдействието с такива организации като ЕАИС, ШОС, Организацията за икономическо съдействие, Организацията за ислямско съдействие, Тюркския съвет, Диалога за съдействие в Азия, АСЕАН, СААРК, ССАГПЗ, Лигата на арабските страни и други Сътрудничеството с тези интернационалните структури ще способства за по-нататъшно разширение на взаимните старания за подсилване на сигурността и устойчивото развиване в Евразия.

Пето . Укрепване потенциала на секретариата на СВМДА. Важно е по-нататъшното усилване на ролята на Секретариата на СВМДА, преди всичко, посредством подсилване на неговия кадрови капацитет и финансова непоклатимост.

Казахстанското председателство се застъпва за това Секретариатът на Форума да извърши ефикасна работа за обезпечаване на административна, организационна и техническа поддръжка за активността на СВМДА. В същото време настрана внимание се обръща на усилването работата на Секретариата по осъществяването на договореностите, реализирани в границите на съвещанията на специфичните работни групи, Комитета на старшите длъжностни лица, срещите на външните министри и срещите на върха.

Освен това, значимо е да се увеличи статутът на Изпълнителния шеф на Секретариата на СВМДА до Генерален секретар, служба „ член на професионален състав “ да се преобразува в „ консултант по политически, стопански, културно-хуманитарните въпроси “, както и всички субрегиони в Азия да бъдат показани в съставите на професионалния и механически личен състав на Секретариата.

В качеството си на ръководител в СВМДА Казахстан е отворен към разговор по всички въпроси, свързани с активността на Форума, както и за разискване на оферти и хрумвания на държавите-членки за по-нататъшно развиване на СВМДА.

Казахстан счита, че ефикасната архитектура на сигурността в Азия може да бъде основана единствено посредством взаимни старания. В тази връзка се приветства интензивно присъединяване на всички държави-членки в лансиране на процеса СВМДА. Надяваме се, че тези ограничения ще допринесат за реализиране на задачите на СВМДА като същински многостранна конструкция в границите на по-широката интернационална общественост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР