ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Международните пътувания все още са голямо предизвикателство

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Анализът е оповестен в Bloombergtv.bg.

Сюрреалистичният темперамент на интернационалните пътувания в ерата на COVID-19 можеше да бъде забелязан онлайн в целия свят преди дни. В първите минути на футболен мач в Сао Паоло сред Бразилия и Аржентина играта беше ненадейно спряна. Здравни чиновници излязоха на терена, с цел да отстранят няколко аржентински спортисти поради явно нарушаване на 14-дневна карантина, която е наложителна при пътешестване през Англия. След това играта по този начин и не беше обновена, написа в собствен разбор за Bloomberg Лионел Лоран.

18 месеца след началото на пандемията рестриктивните мерки за пътешестване към момента пречат на елементарните фамилии и компании, а освен на футболистите. Забрана на Съединени американски щати за множеството туристи от десетки европейски страни, въведена от Доналд Тръмп през март предходната година, остава в действие макар промяната на президента и обстоятелството, че по-голяма част от хората в Европейския съюз и Англия са изцяло имунизирани. Междувременно жителите на Хонконг, които се връщат вкъщи от места като Съединени американски щати и Франция, би трябвало да прекарат 21 дни в хотелска карантина, даже в случай че са имунизирани, а градът не разрешава влизането на задгранични жители. Границите на Австралия са затворени, като множеството интернационалните пътувания са неразрешени.

Очевидно обстановката със мощно заразния Делта вид е сериозна и хората би трябвало да са деликатни. Липсата на прагматизъм към интернационалните пътувания обаче е поразителна. Въпреки че доста държавни управления облекчиха рестриктивните мерки за придвижване вкъщи, откакто признаха доказателствата, че имунизациите защищават от тежки форми на Коронавирус, възбраните за пътувания остават в действие. Доклад от юли на Световната организация по туризъм откри, че не е имало „ обилни “ промени в COVID- рестриктивните мерки. Хонконг и Обединените арабски емирства неотдавна облекчиха рестриктивните мерки за пътешестване, само че по едно и също време с това Европейският съюз наложи ограничавания на американските туристи през лятото.

Ситуацията е належащо да бъде оценена. Ограничаването на пътуванията има прочувствени и стопански последици. Най-виден образец е туристическата промишленост, която претърпя най-лошата си година от върховете през 2020 година През тази година загубите могат да доближат 2,4 трилиона $, съгласно Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване. Последствията от пандемията са по-малко забележими от позиция на това, че на доста хора им се наложи да слагат живота и кариерата си на пауза, до момента в който се възобновят пътуванията. От чиновници на цялостен работен ден до сезонни служащи и задгранични студенти - всички са пострадали. Един основен изпълнителен шеф неотдавна напусна поста си, откакто се беше уморил от непрекъснатите ограничавания за трансатлантическите пътувания.

Междувременно изгодите са мъчно забележими. Доскоро на френските жители им беше неразрешено да пътуват до Съединени американски щати, а при идването си във Англия трябваше да бъдат сложени под наложителна карантина, даже и да са имунизирани. В момента те към момента би трябвало да показват годен Коронавирус тест два дни преди идването им. В момента Съединени американски щати и Англия регистрират към 500 нови ежедневни случая на милион души, което е към два пъти повече от тези във Франция. Париж е градът с минимум ограничавания от 40 дестинации, оценени от Bloomberg. Дори Нова Зеландия, с нейния висок граничен надзор и изолирано географско състояние признава, че даже с ваксини, инфекциите ще набъбнат, когато границите ѝ се отворят още веднъж заради мощно заразни варианти като Делта разновидността.

Една опция на възбраните за пътешестване и неефективните правила би била по-голямата разлика сред имунизирани и неимунизирани хора. Към юни единствено 17% от всички туристически дестинации по света особено показват имунизираните пасажери в своята политика за пътешестване, съгласно Световната туристическа организация. Изследванията на лобистката група на самолетните компании IATA също откриват, че две пети от страните в Европейски Съюз не позволяват имунизирани пасажери от страни, считани за безвредни отвън блока. Въпреки предизвестията по отношение на разпространяването на вируса и намаляващата успеваемост на имунизациите, би трябвало да има по-малко ограничавания за имунизираните хора. Разбира се, това би означавало, че богатите страни би трябвало да поставят повече старания за разширение на предлагането и производството на ваксини в разрастващите се страни. В противоположен случай тези, които нямат достъп до тях, ще бъдат незаслужено осъдени.

Световната здравна организация също би трябвало да хармонизира конкуриращите се дефиниции за „ цялостна имунизация “, с цел да се понижи объркването, защото страните стартират да обмислят слагането на трета доза от имунизациите. Политиците би трябвало да стартират да приказват за пътуването като опция, а освен за риск. Желанието им спрат разпространяването на вируса посредством налагането на ограничения за туристите през това лято е целесъобразно. По различен метод стои въпросът за фамилиите, чиновниците и студенти, които са имунизирани. Никое разхлабване на ограничаващите ограничения не е без опасности. Това би трябвало да бъде уравновесено с напредъка, който постигнахме до момента в ръководството на Коронавирус и премията за възстановяване на подвижността. На този стадий от пандемията с наличните принадлежности, смяната наподобява си заслужава.

Автор: Александра Попова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР