ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Петков и Асен Василев правят партия? Да обобщим фактите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Кирил Петков и Асен Василев са най-харесваните служебни министри. А над 90 000 души, обединени в група във Facebook, даже желаят Петков за министър председател. Правят ли двамата нов партиен план? Емилия Милчева обобщава обстоятелствата.

Ако желаете да основете нова вяра, оставете се да ви разпънат на кръст и на третия ден ще възкръснете, е споделил знаменият френски посланик Талейран, министър на външните работи по време на няколко режима. Заменете “религия” с “партия” - смисълът няма да се промени. Страдалчеството и храбростта могат да бъдат сполучливо капитализирани в политиката.

Бойко Борисов образува ГЕРБ, откакто влезе в спор с Румен Петков и демонстративно напусна Министерство на вътрешните работи през 2005 година. Христо Иванов сътвори “Да, България”, откакто хвърли оставката си като министър на правораздаването във втория кабинет на ГЕРБ поради неодобрената правосъдна промяна. “Има подобен народ” на Слави Трифонов се роди, откакто политическите сили пренебрегнаха резултатите от референдума му през 2016 година. “Изправи се, БГ. Ние идваме!” се материализираха от митингите. Все политически сили, които надвиха над старите партии, учредени на различен принцип. Със специфичните си достижения и персонални качества техните водачи станаха герои на своето време и влязоха в политиката. “Имат характер” - споделиха си гласоподавателите - “значи ще се оправят с преялите с власт, с корупцията, с престъпността, въобще с всичко, което не е наред в нашата България”.

Новите герои

Политическата мълва към този момент уточни трима служебни министри - Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, за лица на нов партиен план, свързван с президента Румен Радев. Спекулациите вървят редом със абсурда за двойното поданство на Петков, пояснен от самия него и от президента като офанзива в жанр “задкулисието отвръща на удара”. Така че е налице класическият спор - героят се бие с неприятните и всички му симпатизират. Но като се изключи че влиза в пердах с разкрития за ББР, с влиятелно обучение и сполучлив бизнес на ярко, Кирил Петков има и други прерогативи, които го трансформират в противовес на известните ни политически водачи. Усмихва се съвсем непрестанно, излъчва позитивизъм, проличава му, че спортува. И още нещо, което не е за занемаряване - постоянно споделя фотоси от времето, прекарано със брачната половинка му и трите им дъщери.

Това го прави в очите на обществото напълно жизнерадостен човек. Човек, мечтан за водач, министър председател, лидер. А и Петков става все по-малко колеблив, както, прочее, и Асен Василев, който неотдавна обществено съобщи: “Докато не си свърша работата като финансов министър, няма да вземам участие в подобен проект”. Същото, само че с повече думи изясни и Петков по БНР: “Нека го приказваме, когато стане факт. Не мога да го споделям сега. В момента съм длъжностен министър, който би трябвало да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме сила да продължим да бъдем част от смяната. Какъв е най-хубавият метод да го създадем, ще бъде доста сериозен диалог освен с нашите съидейници, само че и с нашите фамилии, с нашите сътрудници. Трябва да помислим деликатно, само че знаем, че България има потребност от още смяна “.

Промяната

Предимство за Петков, Василев и проф. Денков - и тримата съратници в разнообразни планове отпреди министерстването си, е, че с присъединяване си в служебното държавно управление доста съкратиха пътя до партийния план. Със своите дейности за “изчегъртване” на модела на ГЕРБ те започнаха да пишат политическата си биография. Докато Демократична България, Има Такъв Народ и ИБГНИ към момента не са показали управнически умения, защото не съумяха да сформират държавно управление и в 45-ия, и в този парламент, Петков, Василев и Денков съумяха да натрупат актив. А оценката, която им демонстрираха социологическите организации, гласи: чудесно, продължавайте в същия дух.

В коя част от идеологическия набор се нареждат? Това надали интересува мощно някого. Избирателите в България привикнаха с политическата флуидност и само твърдите партийни ядра отдават значителност на идеологиите. Но и за какви твърди ядра приказваме при 42% интензивност на последните избори и малко над 650 000 гласа за спечелилия.

Петков споделя, че е десен човек. Вече има един дебют в политиката като член на Националния съвет на “Да, България”. Но е прочут и с дейната си позиция на природозащитник - работеше за гражданското съдружие “Да запазим Корал” и приветства решението на Министерски съвет плажовете “Корал”, “Кара дере” и “Иракли” да бъдат непокътнати за екологичен туризъм.

Кой е заплашен от отлив на гласоподаватели

Така както и леви, и десни са подготвени да гласоподават за Румен Радев, по този начин и никоя партия, като се изключи моноетническата Движение за права и свободи и ненапълно ГЕРБ, не е застрахована от отлив на гласоподаватели към бъдещия план. Макар зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев да видя опасност само за “Демократична България”, обръщайки се към финансовия министър Асен Василев с думите: „ Честно, поучавам Ви да не вършиме партия. Ние не се тормозим, че още някой ще пристигна на политически терен. Христо (Христо Иванов, бел.а.) се тормози единствено “. Всъщност, изключително застрашени са тези обединения, на които им липсва построена мрежа от структури и идейна заварка. Но и остаряла партия като Българска социалистическа партия също може да се окаже измежду губещите - за което, с изключение на “приносът” на водача ѝ Корнелия Нинова, ще оказват помощ и обществените спекулации, че новата мощ е президентски план.

Най-напред обаче министрите би трябвало да престанат да бъдат министри.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР