ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как положителният герой Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на " Булевард България "

" Аз считам, че те са позитивни герои и можехме да работим чудесно в идващ екип ".

Думите са на Николай Василев - неосъщественият претендент за министър-председател на " ИТН " - по адрес на служебните министри Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков.

Комплиментът не беше без подплата: Има Такъв Народ бяха преговаряли с Асен Василев за поста на вицепремиер по европейските фондове, който да управлява на директно послушание Комисията по финансово разузнаване.

Без триумф.

Само две седмици по-късно Тошко Йорданов реши да извади остарял компромат против служебния финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание, като го упрекна в кражба на интелектуална благосъстоятелност и " проблеми със закона ".

Йорданов твърди, че " няколко лампи " към Василев са светнали за управлението на " ИТН ", тъй като той е упорствал твърдо да резервира поста си като министър на финансите.

" Решихме да се поинтересуваме за какво в последна сметка индивидът желае да е финансов министър. Стигнахме до това, което през днешния ден чухте от трибуната ", беше обяснението на Тошко Йорданов за решението си да отвори фронт на офанзива против Василев.

Твърдението за позакъснялата надлежна инспекция за предишното на Асен Василев би било елементарен (макар и леко наивен) излаз от спорната обстановка, при която един път обещаваш цялостен надзор върху финансовото разузнаване на човек, а след това го " вадиш от тестето " поради негодността му да носи политическа отговорност.

Това обаче щеше да е правилно, в случай че Асен Василев влизаше в ръководството на страната за първи път и обществената информация за него беше нищожна. А казусът е напълно друг.

Василев беше назначен за длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Марин Райков през 2013 година, като още тогава в. " Сега " разгласява публикация във връзка финансовото положение на компанията му за ценообразуване на самолетни билети, като разказва разногласията сред него и вложителите в по-ранен план.

В обявата е представен датският бизнесмен Мортен Лунд, който дефинира Асен Василев като " талант, с който мъчно се работи ". Съдебните му проблеми стартират поради спор с някогашния началник на организацията за вложения в кабинета " Сакскобургготски " (2002-2004) Павел Езекиев - ръководещ сътрудник в рисковия фонд NEVEQ, който финансира първия бизнес на Василев и трима негови сътрудници преди близо 15 година ( " Lessno " ).

Няколко години откакто влага общо 4,5 млн. лева в компанията на Асен Василев, NEVEQ взема решение, че желае да поеме надзор над компанията му поради хипотетични нарушавания на дружествения контракт и през 2009 година съумява да обезсили акциите на създателите.

През 2010 година Василев, Лунд и още един от старите сътрудници основават нова компания със сходна активност на име Everbread. Наследниците на Lessno стартират развой поради подозрения за заимстване на програмен код, който към този момент е владеене на фонда.

През 2011 година двете страни подписват съглашение - детайлите от него не се оповестяват, само че всички каузи в Съединени американски щати, Англия и Нидерландия са прекъснати.

Павел Езекиев е някогашен консултант на Николай Василев в Министерството на стопанската система и през 2002 година е номиниран за управителната позиция в Агенцията за вложения точно от него.

Информация за комерсиалния спор беше " рециклирана " медийно още през май 2021 година, откакто Асен Василев получи управителния пост в Министерството на финансите, назначен от президента Румен Радев.

" Асен Василев - министърът на финансите, чиято компания банкрутира " беше заглавието на публикация, препубликувана в Tribune.bg - същата медия, която преди дни " вкара по неотложност " Слави Трифонов в болница, без да се базира на обстоятелства.

Логичното следене на събитията от последните дни не дава прекомерно необятно поле за тълкования.

Ако Има Такъв Народ чака от публиката да одобри, че в партията са проспали биографичната информация за Асен Василев, преди да го поканят за вицепремиер, това би било много неубедително признание, че кастингът им за министри не съблюдава обикновени правила за професионализъм.
Вторият вид е в Има Такъв Народ да са се срещнали авансово с обществено наличната информация за корпоративното минало на Асен Василев, само че да са решили, че то не е морална или политическа спънка за поканата към него. При това - за три следващи диалога (ако се доверим на свидетелството на самия финансов министър).
Третата допустима догадка е компроматът да е бил прочут в Има Такъв Народ и да е защитаван като авариен " патрон " за излаз от тъкмо толкоз неуместна обстановка като тази, в която партията беше сложена от Христо Иванов преди ден.
Иванов отстрани възможностите за поддръжка на кабинет на Има Такъв Народ отпред с министър председател от вида на юриста Петър Илиев и изиска идващите членове на Министерски съвет да са персони с равно или по-високо доверие от това към министрите с дипломите от Харвард.

Последният евентуален вид е " ИТН " да са били уговаряни още преди изборите да запазят Кирил Петков и Асен Василев (против желанията и проектите на самата партия).
Досега нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов, нито Николай Василев са намеквали за нещо сходно. Но и тримата не дадоха безапелационен отговор на въпроса за какво поканиха не какъв да е различен член на служебния кабинет, а точно тях при първите си договаряния, водени преди успеха на Има Такъв Народ на парламентарния избор.

Ударът по Асен Василев разумно би довел до преустановяване на всяка опция за обособени министерски предложения към Кирил Петков и Николай Денков. Вече стана ясно, че двамата са отказали да вземат участие в постоянен кабинет без партньорство с финансовия министър. Кирил Петков да вземем за пример не получавал повече предложения от Има Такъв Народ макар готовността си да остане в кабинета. С един изстрел - три заека.

Но " ИТН " разполагаше с доста по-елегантен ход за отвод от " пакетната договорка " с Петков, Василев и Денков.

Както водачеството на партията, по този начин и тримата служебни министри дадоха да се разбере, че се разминават по фундаментални въпроси на финансовото ръководство - балансиране на бюджета, данъчна политика, пенсии, разходни цели.

Няма подобен кабинет, в който мандатоносителят и министърът на финансите да водят противопосочни политики - това е изискване, при което кабинетът би се самоубил. Принципните причини обаче мъчно вършат " вест ".

" Политиката е мръсна игра единствено в случай че се играе от мръсни хора ", сподели Тошко Йорданов в изказването си от парламентарната естрада. Ходът му единствено удостоверява истината на това изказване.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР