Само месец след създаването си, сдружението на животновъди от Банско

...
Само месец след създаването си, сдружението на животновъди от Банско
Коментари Харесай

Фермери от Банско и Разлог организираха първокласна фермерска среща „Между три планини“

Само месец след основаването си, сдружението на животновъди от Банско и Разлог „ Между три планини “ провежда фермерска среща. На извършеното в местността „ Байова борика “ в Разложкото землище ревю на 11 и 12 май, фермери от двете прилежащи общини демонстрираха елитни животни – коне, говеда, овце и кози. Безупречната организация и идеалната кондиция на породистите животни оправдаха определението на срещата като „ първокласна “.

Първата по рода си среща бе почетена с наличието на Георги Йорданов – изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни, кмета на Банско Стойчо Баненски, на Разлог – Красимир Герчев, на Белица – Радослав Ревански, на Дупница – доктор Първан Дангов и на Хитрино - Нуридин Исмаил.

Специални посетители бяха учениците от ПГ по МСС „ Пейо К. Яворов “ гр. Гоце Делчев.

В центъра на организацията бяха фермерите Владимир Цолев, Благой Велев и Димитър Кехайов. Те споделят, че това събитие е първа стъпка към набелязаната цел ревюто да надвиши националната си представителност и да стане огромно интернационално ревю на елитни животни, както и да се провеждат търгове на селектирани екземпляри.

На фермерската среща „ Между три планини “, животновъдите, които отглеждат животните си в подножието и по пасищата на Пирин, Рила и Родопа, демонстрираха, че за интервал от 10-15 години са постигнали голям прогрес в метода на развъждане и в селекцията на породите. Те с целесъобразно самочувствие декларират, че стандартите им към този момент подхождат на интернационалните. С особена горделивост фермерите демонстрират типично българските породи и и са безапелационни, че те би трябвало да бъдат предпочитано развивани и да се разпространяват в чужбина.

Собственици на коне показаха над 100 животни от породите Български тежковоз, Булонски, Дунавски, Норикер, Першерон, Сюдойч и Източна българска. Показани бяха говеда от породите Българско сиво, Френски лимузин, Джерсей, Абърдийн-ангъс, Симентал, както и домашни биволи. Над 200 бяха овцете и козите от най-различни породи. Овце от българските Вакла Маришка, Бяла синтетична млечна, Старозагорска, Каракачанска, Старопланински цигай, както и камерунски овце. Сред козите с атрактивната си осанка се отличаваха животните от Калоферска порода. Още незавършило ревюто, уредниците му към този момент приготвят идващите издания, които скоро ще станат по два пъти в годината – пролетно и есенно.

В диалог с фермерите и уредниците на Първокласната фермерска среща „ Между три планини “, кметът Стойчо Баненски съобщи, че локалната власт в четирите общини в региона поддържа сходни начинания, с които се предизвиква развиването на селското стопанство. Сигурен съм, че напълно скоро ще стартираме да предлагаме още един тип различен туризъм, директно обвързван с неповторимото отглеждане на животни сред трите планини, сподели кметът на Банско. Освен многочислената аудитория от селищата в котловината, на ревюто бяха пристигнали и посетители от прилежаща Гърция, някои от които с съответни бизнес ползи. Те бяха толкоз впечатлени от видяното, че подписаха покупко-продажби с животновъди още по време на ревюто.

Участници и фенове бяха поздравени с осъществявания на достоверен фолклор, а показаната сбирка от 300 годишни чанове и звънци подсети за вековната връзка на планината, хората и техния античен занаят – скотовъдството.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР