ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

От бежанския лагер до списание Vogue: вдъхновяващата история на една афганистанка

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Необичайна фотосесия в един дребен парк в Атина: лятна градска мода, комбинирана с азиатски обичаи. Авторка на облеклата е Шафи Кяз, която е на 35 години и дълго е живяла в бежанския лагер Мория. Родена е в Афганистан. Изминала е дълъг път дружно със фамилията си, само че е постигнала огромната си цел: лична фешън сбирка. " Беше толкоз хубаво! Чувствам се толкоз добре! Манекенките изглеждаха чудесно и бяха доста благи. Винаги съм мечтала за това ", споделя Шафи.

В едно малко жилище в гръцката столица тя прави кройките и шие моделите. Научила го е от майка си още като дете. А през днешния ден с това си изкарва хляба. Но с облеклата младата жена желае да завоюва освен това от пари - желае да споделя истории. " Тази рокля за мен е доста значима, защото в нея се съчетават две култури ", споделя дизайнерката. " Десенът е от родината на баба ми и дядо ми - Таджикистан. Ръкавите са дълги, само че са с цепка. А от едната страна са по-дълги, в сравнение с от другата. Така е и долу. За европейците това е къса рокля, за хората от моята татковина тя е дълга. "

Когато не приказваш езика, нямаш работа и квартира

Всяка година в Гърция идват хиляди бежанци. Някои от тях се срещат всекидневно на площад " Виктория " в Атина с вярата да намерят работа или човек, който да им помогне да продължат по пътя си към мечтаната цел. Първоначално и Шафи е измежду тях - не приказва гръцки, няма нито работа, нито квартира. Младата жена обаче има гений и задоволително сила да върви напред. Други мизерстват в Гърция от години - като едно момче от Афганистан, което срещаме на площада. " Дойдохме в Гърция преди две години, само че не мога да отивам на учебно заведение. Учих британски с клипчета в Ютюб, само че в този момент прекъснах и започнах да изучавам немски ", споделя той.

В Гърция помощта, оказвана на бежанците, не е огромна - самата страна е в тежка икономическа рецесия, младите гърци не могат да намерят работа. Някои съумяват да си наемат стая, само че без работно място наемът е непостижим. Младата дизайнерка Шафи Кяз обаче се оправя - намира малко жилище в един от атинските квартали и заплаща наема с помощта на шивашките услуги, които предлага. За нея лагерът Мория към този момент е минало. " Беше извънредно травматично. Когато взехме решение да тръгнем за Европа, мечтаех за този континент. Но след третия месец в Мория към този момент ми се струваше, че не съм жива ", спомня си Шафи.

" За мен Гърция е голям късмет. Но... "

Мечтата на Шафи е да живее в мир и да може да твори. Помага ѝ Кася Мачеловска от атинската организация " Дила ". Общите им напъните се увенчават с триумф: първата сбирка на Шафи към този момент е показана в гръцкия " Vogue ". " От една страна ние от " Дила " желаеме да помогнем на дамите, от друга - да допринесем за включването на гласа и визията на мигрантките от неевропейски страни в културата и да им предоставим платформа ", изяснява Мачеловска. Следващото желание на организацията е да основе лична марка. За Шафи Кяз Гърция е голям късмет. Но дали страната ще се трансформира и в нейна втора татковина? Младата дизайнерка не може да отговори на този въпрос. Тя не желае да не помни произхода и предишното си, желае те да я съпровождат в новия ѝ живот - за това приказват и цветовете и формите на нейната мода, която свързва двете култури. " Можем да живеем дружно и в същинския живот, да творим взаимно и да построяваме света ръка за ръка ", споделя тя.

Автор: Аня Милер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР