Талибаните са затворили границата в момента, т. нар. бивши бунтовници.

...
Талибаните са затворили границата в момента, т. нар. бивши бунтовници.
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Афганистан практически е затворен, талибаните пускат хора срещу пари

Талибаните са затворили границата сега, така наречен някогашни бунтовници. Животът на хората е заплашен. Информацията, която имаме е, че тези, които са работили с нашите структури там са изтеглени. Те не са и били толкоз доста. И това приказва добре за нашите управляващи и за нашите военни. Това сподели в предаването " Брюксел 1 " на телевизия Bulgaria On Air, проф. Николай Радулов, ръководител на Комисията за вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание.

Той посочи, че приказва за българския контингент и за тези, които са им оказвали подпомагане. Т.е. - локални хора със фамилиите им.

" Какво ще се случи с другите, е доста сериозен проблем. Независимо от това, което се приказва, че чакаме огромна вълна, в действителност Афганистан на практика е затворен, защото изходите от него са по високопланински пътища. Трудни за прекосяване. Могат да бъдат преминати единствено благодарение на локални хора. А локалните хора са талибани. Така че, те реализират един постоянен поток от хора, които пускат по тези пътища и ги транспортират през прилежащите страни, да вземем за пример до Турция, против възнаграждение. Тоест, това е един поток, който обезпечава постоянно финансиране на същите тези талибани.

Другите обаче сега са стопирани да пътуват където и да е, тъй като първо измежду тях се търсят хора, които са помагали на американците, и то не става дума за хора, които са помогнали на военните обединения или информатори. Става дума за такива, които са работили нещо обикновено – метачки или в администрациите. Хора, които са имали някакъв досег с американците. И макар всичките обещания, че няма да бъдат търсени, че няма да има възмездие, никой не има вяра. Затова хората търсят да се спасят и да избягат. Няма да ги пуснат и по една друга причина. Информацията, която имам, е, че реколтата на мака тази година е доста огромна ", споделя проф. Радулов, базирайки се на френски източници.

Той акцентира, че става дума за маковите полета.

" Всъщност им е нужна работна ръка. Тоест тези хора ще бъдат държани там, с цел да обслужат маковите полета и евентуалното време, когато би могло да има такава вълна, в случай че не се откри дипломатическо решение, е през май, юни идната година. Това не значи обаче, че не може да чакаме постоянни порции от хора – по 100, двеста души, както се случва на нашата граница непрестанно ", безапелационен е в прогнозите си проф. Николай Радулов, ръководител на Комисията за вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР