ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

САЩ: Всеки ден 50 души умират от куршум

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Миналата седмица 16-годишният Касиус-Кон Глей бе открит убит в разрушен автомобил посред Вашингтон - четвъртият погубен юноша от началото на годината в американската столица с нейните 700 000 поданици. Миналата година в града са регистрирани 198 убийства, в това число на 11 младежи, множеството осъществени с огнестрелно оръжие. За страдание, това не е нещо извънредно за Съединени американски щати. Подобно е ситуацията и в другите американски градове. Само че в медиите попадат само случаите с изключително доста жертви или деянията на амок в учебните заведения. Новините за тях провокират вълна от неодобрение, къса, съвсем ритуална политическа замяна на удари, а след това всички още веднъж се потапят в делника.

Само от встъпването в служба на президента Джо Байдън в Съединени американски щати са се разиграли над 140 така наречен mass shootings (масови престрелки) - при които някой употребява огнестрелното си оръжие и наранява или убива най-малко четирима души.

А през 2020 година в Съединени американски щати от патрони са починали близо 20 000 души:

убити от нападател, простреляни при арест или при произшествия и не на последно място - издъхнали при самоубийство. " Чума " - по този начин Джо Байдън назовава насилието, произхождащо от оръжията в Съединени американски щати, и дава обещание да работи. Но в действителност не може да направи доста и неговите президентски разпореждания за повече надзор над притежаването на оръжие са по-скоро безпомощни: по-силен надзор над револверите без регистрационни номера; възбрана на приставките, с които полуавтоматичните оръжия стават автоматични; членовете на фамилията в бъдеще по правосъден път да могат да забранят на някого, който е изпаднал в прочувствена рецесия, да купи оръжие; разяснителни акции в по-бедните квартали и годишен отчет за противозаконната търговия с оръжие.

Втората корекция към Конституцията на Съединени американски щати категорично дава право на владение на оръжие на американските жители. Преди всички избори по този въпрос се спори, претендентите са под прицела както на оръжейните лобисти, по този начин и на съперниците на притежаването на оръжие. Проучване на института " Пю " демонстрира, че притежателите на оръжия приравняват това право със свободата на мненията, на пресата и на религията. 30 % от американските жители имат огнестрелно оръжие, измежду белите мъже процентът е 50, измежду мъжете и дамите с различен цвят на кожата - общо 25%.

По отношение на контрола над притежаването на оръжие думата има не държавното управление във Вашингтон, а обособените щати. В множеството случаи е достатачно да се покаже шофьорска брошура за легитимация и продавачът да хвърли един взор към полицейския указател, преди някой да се снабди с револвер или полуавтоматично оръжие.

Търсенето на оръжия не понижава

2020 година бе рекордна за американската търговия с оръжие: направени са съвсем 40 милиона инспекции в полицейския указател поради претенции за покупка на огнестрелно оръжие. Това е една трета повече спрямо предходната година. Имало е и случаи на привършване на количествата, за изключително известните модели се е налагало да се чака.

Една от аргументите за това развиване е страхът, че по време на пандемията може да се стигне до протести или до борба за хранителни артикули. Но и безредиците около митингите " Вlack Lives Matter " ( " Животът на чернокожите има значение " ) накараха някои да си купят оръжие. Други пък бяха водени от терзанието, че успеха на демократите на президентските избори би могла да докара до усилване на контрола над притежаването на оръжие. В предходни години търсенето на оръжие спадаше бързо след избори, този път не - единствено през януари 2021 в Съединени американски щати са били продадени над четири милиона огнестрелни оръжия.

Регистър, от който да се откри кое оръжие на кого принадлежи, няма - мнозина даже гледат на това като на неприемлива държавна интервенция в правата на хората. Щом страната ти споделя, че нямаш потребност от оръжие, значи е извънредно време да си купиш, гласи една от тезите. Друга се свежда до следното разбиране: че при потребност би трябвало да можеш да се защитиш самичък, тъй като полицията може да пристигна прекомерно късно.

Жителите на градовете са последователи на по-строгите закони за притежаването на оръжие - те не си падат по пушки и револвери. В селата е друго - 90 % от дамите, притежаващи револвер, са го придобили, с цел да могат да се отбраняват в потребност. А за мъжете по селата оръжията са част от заниманията през свободното време - те се срещат, с цел да стрелят по консервени кутии или цели, както и за лов. Когато родителите имат оръжие, момчетата в Съединени американски щати стрелят за първи път приблизително на 12-годишна възраст, девойките - на 17. Повечето притежатели на оръжие се отнасят извънредно отговорно. И измежду последователите на демократите има такива, които не схващат за какво поради малцинството безотговорни хора и нарушители би трябвало да се отстрани правото за владение на оръжие, осведоми " Дойче Веле ".

Следващите избори в Съединени американски щати са през 2022 година - тогава американците ще избират членове на Конгреса. И тогава безспорно още веднъж един от главните въпроси към претендентите ще е: " Как се отнасяш към нашето свободно право за владение на оръжие? ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР