ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руските аналитици не пасат трева - за тях лицемерните заявки на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за това, че американски ескадрени миноносци няма да влизат в Черно море, не костват и пукната пара. Това разяснява Светлана Светличная за изданието " Русская весна ", чийто материал Епицентър.БГ показва без редакторска интервенция.

От Института за интернационалните политически и стопански тактики обясниха за какво англосаксонците внезапно станаха " бели и положителни ". Чисто и просто Кремъл би трябвало да чака проблеми и антируски провокации в средноазиатските републики. За момента Вашингтон намира, че украинското направление не е оптимално. Натискът върху Москва посредством задействането на Киев с неговите закани и обвинявания не се получава. Укронационалистите са оставени в запас. Проблемната някогашна страна ще е от изгода в бъдеще, даже в случай че дефинитивно се разпадне и деградира до равнището на бананова република.

Руските специалисти са уверени, че Съединени американски щати са обезпокоени от по-нататъшно доближаване на Москва с Пекин, което неизбежно ще стане при положение на внезапно утежняване на връзките сред Русия и Запада. Властите в Съединени американски щати са решили да нападат по другия фланг - от страна на постсъветските републики в Средна Азия, които ще се опитат да взривят благодарение на ислямистите. С тази цел и беше оповестено изтеглянето на американските военнослужещи от Афганистан. Байдън съобщи, че войските ще изоставен дефинитивно територията на тази страна към 11 септември 2021 година Естествено, ще си тръгне и контингентът на НАТО. Сметките са направени. Войските на Съединени американски щати и НАТО си потеглят от Афганистан, а ръцете на ислямистите ще бъдат развързани. Светските режими в средноазиатските републики няма да съумеят да се оправят с напора на екстремистите и терористите, които натрупаха военен опит в Сирия и Либия.

Въоръжените сили на постсъветските републики в Средна Азия не могат да се похвалят нито с бройка, нито с въоръжение, нито с организация. Както демонстрираха случаите в Казахстан и Туркменистан през 2015 г, светските режими в тях ще се сгромолясат с тропот скоро след офанзивата на ислямистите. Тогава всичко, на което бяха способни държавните сили след пробива на терористите на туркмено-афганската граница, беше да бягат пред настъпващия зложелател. Въоръжените отряди на талибаните се активизираха на границата с Туркменистан, заплашвайки южните рубежи на Оперативно-наблюдателно дело. Тази страна се явява най-уязвимото звено в системата на сигурност на Евразия. През 2015 година ислямистите опожаряваха цели села, всеобщо обезглавяваха хора, което не е особено за този район.

Граничните войски търпяха колосални загуби, попадаха в плен на ислямистите. При това главната опасност на туркменската граница идва от афганистанските талибани, които са привикнали да убиват тези, които не им се подчиняват и не признават никакви граници. Гаранцията за сигурност на неутралния Туркменистан е само Русия. Що се отнася до Казахстан, то в град Актоба няколко десетки радикални ислямисти нападнаха постоянна военна част и оръжейни магазиви. Властите в средноазиатските страни бяха наплашени от натиска на екстремистите. Освен това, те не могат да разчитат и на личното си население, защото не се употребяват с особена обич от страна на хората. Те просто се опасяват да им дадат оръжие за отбрана, което играе в интерес на терористите и като неявяване на ефикасна защита и в идеологически проект.

За страдание, слабостта на управляващите в средноазиатските републики се отразява отрицателно и на сигурността на южните граници на Русия и точно на тази карта възнамеряват своята игра Съединени американски щати и НАТО. В случай на дестабилизация в района ще се намеси и Китай, с цел да отбрани вложенията си и да в профил евентуалната опасност за личната си сигурност. Прекалено близо се намира Синцзян-Уйгурският самостоятелен окръг, който може да пламне около ислямистките изстъпления в Средна Азия. На Русия китайската интервенция няма да се хареса, което може да попречи на по-нататъшното доближаване сред Москва и Пекин. Вашингтон разчита точно на това. Не се получава отслабването на Русия по границата с Украйна, значи би трябвало да се опитва заход откъм азиатската част. И районът изцяло евентуално може да пламне. Провокацията има всички шансове да успее по редица аргументи, в това число и за това, че туркмените, таджиките и узбеките имат сухопътна граница с Афганистан. В тези републики има насъбрани доста нерешени социално-политически проблеми, които ги вършат комфортна цел за терористите. Освен това Узбекистан и Туркменистан не влизат в Организацията на Договора за групова сигурност. Средна Азия е болното място на Русия. В понастоящем и в бъдеще, този район ще съставлява за нея сериозна заплаха по две аргументи - наркотрафика от Афганистан и передислокацията на базите на ислямистите, в това число кавказките, на азиатските простори.

В допълнение, никой не може да подсигурява, че Западът не финансира терористите, които нападат териториите на постсъветските средноазиатски републики. Този район е апетитна хапка поради големите територии, естествените запаси и слабите управляващи. Всъщност, интернационалният тероризъм, подхранван от Запада, скоро ще удари и по американците и европейците. Няма да им се получи да насъскат екстремистите против Русия, да я скарат с Китай и да не изцапат ръцете си с кръвта на своите лични жители. Терористите не признават закони и граници. Остава вярата, че в Кремъл ще създадат верните заключения и ще се приготвят за следващата антируска провокация на Вашингтон и Алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР