ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какви ще са отношенията между Турция и САЩ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Има доста въпроси без отговор по отношение на бъдещия курс на връзките Турция-САЩ по време на президентството на Джо Байдън. Нито една от страните не е предложила ясни насоки за бъдещето на двустранните връзки или техните възгледи за проблематичните сфери. Има обаче някои забележими признаци.

Например държавният секретар Антъни Блинкен съобщи преди назначението си, че администрацията на Байдън може да наложи спомагателни наказания на Турция поради закупуването на системата за противовъздушна защита С-400 от Русия. Той също по този начин уточни Турция като „ нашия по този начин наименуван стратегически сътрудник “ по време на чуването пред комисията по външни връзки на Сената. Затова надали някой беше шокиран, когато Блинкен загатна Турция и Китай в едно и също изречение малко след встъпването си в служба. По този метод Блинкен направи позицията си във връзка с Турция изцяло ясна през цялото време. Ако не друго, администрацията на Байдън наподобява е приела същата външна политика като Белия дом на Доналд Тръмп.

Това, което е относително ново за Анкара, обаче е, че новата администрация на Съединени американски щати наподобява бърза да реализира контакт със сирийския клон на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), „ Отрядите за национална самозащита “ (YPG), който се назовава SDF. Да си напомним, че Даниел Бейкър, някогашен боен от SDF, беше задържан по обвинявания в тероризъм на фона на засилена угриженост по отношение на опцията за цивилен безредици в Съединени американски щати. В последните дни от ръководството на Тръмп, американското Министерство на правораздаването уточни YPG като член на ПКК, които Съединени американски щати смятат за терористична организация.

И въпреки всичко американските военни или разследващи служби наподобява са се срещали с бойци от YPG, които друга държавна организация на Съединени американски щати дефинира като терористи. Всъщност командирът на YPG Ферхат Абди Шахин, с кодовото име Мазлум Кобани, разгласи, че неговата организация и новата администрация на Съединени американски щати са разменили отзиви по отношение на стартирането на взаимна стратегия. Както споделих по-рано, това е единствено „ частично ново “ за политиците в Турция. Администрацията на Тръмп също е била в една стая с членовете на тази терористична организация, макар възраженията на Анкара.

Разбира се, би трябвало да се вземат поради по-новите развития. Насърчени от успеха на Байдън на изборите, терористите в Северна Сирия се прицелиха в турските войски, които играят жизненоважна роля за районната непоклатимост. Тези офанзиви доведоха до необятно публикувани апели за нова трансгранична военна интервенция измежду турските жители.

Нека обобщим: връзките Турция-САЩ са обтегнати от ангажираността на Вашингтон с терористите от ПКК, проблемите с програмата за изтребители F-35 и решението на Турция да купи С-400 от Русия заради отхвърли на Вашингтон да продаде ракети „ Пейтриът “ на Анкара. Има обаче дългогодишни проблеми, датиращи от годините на ръководство на Обама и Тръмп. Фетуллах Гюлен, ръководителят на опита за прелом през юли 2016 година в Турция, продължава да живее в Съединени американски щати, което утежнява нещата.

Как да се реализира прогрес, без засягане на тези въпроси?

Наскоро се състоя значим телефонен диалог сред представителя на турския президент Ибрахим Калън и съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан. Анализът на този диалог даде скъпа информация. Белият дом показва предпочитание за създаване на градивни връзки, разширение на сферите на съдействие и дейно ръководство на проблемите с различията. Любопитното е, че американците избират да се ангажират с „ ръководството “ на проблемите, вместо с решаването им.

Ето какво имат поради те: връзките на Вашингтон с Русия, Иран и Европейския съюз, политиката му в Източното Средиземноморие, стъпките му на енергийния пазар и наличието му в Близкия изток са в несъгласие с районния капацитет на Турция. Нито една от страните не желае да преразгледа позицията си, само че и двете желаят да имат мощни връзки, да работят дружно по значими въпроси и да бъдат „ затварящите въпроса “ в различията.

Според източници телефонното позвъняване може да е въведения към първи диалог на президента Реджеп Тайип Ердоган с Джо Байдън. Ако е по този начин, двамата водачи ще разискват дълго бъдещето на двустранните връзки на своите страни и ще изяснят доста въпроси.

Яхия Бостан, “Сабах”/ превод: организация БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР