ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тома Белев пред ФАКТИ: На територията на юг от Камчия от 2008 година не се спазват законите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Протест в отбрана на Камчийския бряг стартира тази заран пред Министерския съвет. Организатори на митинга са коалиция „ За да остане природа в България “ и самодейността „ Зелени закони “.

„ По противозаконен метод Министерството на околната среда и водите отстрани експлицитната възбрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България. След като разкрихме, че това се е случило със скандална замяна на документ, оповестен за публично разискване, министър Емил Димитров даде обещание инспекция и анулация на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно задачата е обществото да не помни. Затова привикваме митинг преди съвещанието на Министерски съвет на 10 февруари (сряда) от 8:30 ч. “, пишат уредниците на митинга.

Припомняме, че със Заповед № РД-987 от 10 декември 2020 година, обнародвана в “Държавен вестник” на 19 януари 2021 година, „ Камчия “ беше оповестена за предпазена зона, само че в заповедта липсваха текстове по отношение на възбрана за строителство в територията. По-късно - на 22 януари, Министерството на околната среда и водите разгласи, че стартира вътрешна инспекция по процедурата за издаване на заповедта. След това от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че се възобновява процедурата по оповестяване на предпазена зона „ Камчия “.

" Kазусът с Камчийски пясъци е един от многото планове за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от митинги в над 15 града през юли 2020 година, партия ГЕРБ разгласи, че ще вкара мораториум. Затова и настояванията на митинга засягат презастрояването на морския бряг въобще и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните градежи от предходната година край Алепу и Синеморец ", споделят още уредниците на митинга.

За да приказваме за предпазена зона „ Камчия “, дюните там и заплахите от застрояването им, от ФАКТИ се свързахме с природозащитника и общински консултант в Столичния общински съвет Тома Белев, който с изключение на част от екипа на „ Зелени закони “, е ръководител на УС на „ Зелени Балкани “ и на съдружие Асоциация на парковете в България “.

„ На територията на юг от Камчия от 2008 година не се съблюдават законите. Там бяха продадени като земеделска земя дюни и част от морския плаж, бяха сменени дюни и частни от морския плаж, беше утвърдено изменение в устройствения проект без екологична оценка и оценка на съгласуемост с задачите на „ Натура 2000 “. Не са изпълнени задължението по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие да се върнат тези парцели и да бъдат обозначени като дюни. Част от тях към момента се водят като урбанизирани територии. Това са голям брой нарушавания на разнообразни закони “, разяснява Тома Белев.

„ От 2008 година досега са 13 години и няма никаква смяна, никакво деяние върху този максимален, бих го определил, средновековен парцел. Това въпреки всичко са седем квадратни километра, в продължение на пет километра от морския бряг “, сподели още Белев.

„ Камчийският бряг е най-големият комплекс от дюни в България. Той е в действителност по-голям от комплекса на Ропотамо. По брега на Камчия има всички типове дюни – и бели, и сиви, и облесени, и влажните намаления сред дюните. Това е най-големият дюнен комплекс на България “, добави той.

„ Камчийският бряг е част от рамсарско място, част от зони на Натура 2000. Има над 200 типа предпазени птици, голям брой предпазени типове растения – над 100 типа. Мястото е неповторимо. Когато цъфтят дюните – те цъфтят рано през пролетта, е необикновено да се разноски човек там “, сподели още той.

По мотив днешния митинг пред Министерския съвет, Тома Белев сподели: „ Това беше една от аргументите за митинга – че по време на самите публични съвещания подмениха плана на заповедта за предпазената зона и от нея отпаднаха възбраните за застрояване. Това го установихме, оповестихме, министърът сякаш взе решение да възобнови производството – т.е. да отдръпна заповедта си и публичните съвещания да стартират още веднъж, само че не виждаме такава заповед да е оповестена на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите. Виждаме единствено думи “.

„ Заповедта би трябвало да бъде анулирана по административен път, защото има чисто административни нарушавания и да се възобнови производството по нейното издаване. Протестът има и други цели. Министърът на районното развиване би трябвало да картира тези дюни – по този начин задължава законът. Той би трябвало да издаде актове за държавна благосъстоятелност на дюните – по този начин е по Конституция. Министърът на земеделието, храните и горите би трябвало да скапе покупко-продажбите, откакто не може да възобнови държавната помощ, той е задължен да ги скапе – по този начин го разпорежда Договорът за действие на Европейския съюз. Имаме голям брой отговорности на разнообразни лица, които би трябвало да се извършват. Тези отговорности не се извършват и това е просто една 13-годишна политика. Няма никаква разлика сред това кой ръководи – дали ще ръководи Тройната коалиция, дали ще ръководи ГЕРБ, дали ще ръководят Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дружно, няма никаква разлика. Никой не извършва отговорностите си по закон “, сподели още Белев.

На въпроса по какъв начин си изяснява тази 13-годишна политика, Тома Белев отговори: „ С неразбираемия притежател на тези седем квадратни километра. Спазването на законите е обвързване както на нас, жителите, по този начин и на институциите. Обяснявам си обстановката с това, че не е явен притежателят на тези седем квадратни километра. Досега няма декларация за притежател, макар че са задължени да е явен крайният притежател. Това може да е някой кувейтски емир, може да е някой търговец на плът или на оръжия, може да е Доган, може да е Борисов – никой не е наясно кой е този, който се възползва към този момент 13 години от тези пропуски на властта “.

„ Очаквам да се извършват отговорностите и те би трябвало да ги извършват. Ние настояваме за това – Министерски съвет да седне и да извърши отговорностите си по закон. Това е нашето гледище и то е трайно гледище към всеки Министерски съвет. Сега просто имаме образец за още едно несъблюдение на отговорностите, за още една неточност в интерес на този неразбираем притежател “, безапелационен беше Тома Белев в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР