Ипотечното кредитиране никога не е било толкова достъпно и привлекателно.

...
Ипотечното кредитиране никога не е било толкова достъпно и привлекателно.
Коментари Харесай

Имотен експерт: Въпросът Наем или заем е много актуален

Ипотечното кредитиране в никакъв случай не е било толкоз налично и привлекателно. Банките дават извънредно ниски лихви по ипотечните заеми, тъй че все още въпросът " Наем или заем? “ е в действителност доста настоящ. Това сподели имотният специалист Иван Горанов в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

Локацията и качеството на самата постройка, това какви спомагателни бонуси или привилегии предлага самият регион – непосредственост до учебно заведение, детска градина, болница, добра инфраструктура, метро, информационната обезпеченост, въздействат върху цената на парцелите, изясни Горанов.

В момента имотният пазар е уравновесен и не крие огромни изненади, означи той. " Докато банките стоят устойчиво, няма причина за безпокойствие. Банките са постоянни, тъй като в тях има доверие, спестяванията на физическите лица са повече от 75 милиарда, а на юридическите – 31 “, уточни специалистът.

Иван Горанов чака, че с влизането в еврозоната цените на парцелите ще се повишат. Той даде за образец страните от еврозоната, в които се следи от 15 до 30% растеж в цените след присъединението им към еврозоната. " Дори единствено в последния месец виждам запитвания към България от страни, които са отвън Европа, единствено тъй като се присъединихме към въздушното Шенгенско пространство. Ако имаме цялостен Шенген, мисля, че ще има още по-голям интерес “, счита имотният специалист.

За последните пет години се следи растеж от 30% в цените на парцелите в България. Горанов не чака спад в цените у нас, какъвто се следи в Западна Европа. " Цените в България са доста по-ниски от тези в средноевропейските страни. Ако сравните цените с някоя друга европейска столица, ще видите, че България може би е на последно или предпоследно място. Не виждам причина да падат цените към този миг. Търсенето не е престанало, тъй като от ден на ден младежи желаят да живеят по-качествено “, изясни специалистът.

По думите му пазарът на парцелите не се повлиява от политическата неустойчивост у нас. Инвестицията в парцели се оказва най-сигурната инвестиция за българина.

При наемите се следи сезонност, означи имотният специалист. " Има пик на наемите септември-октомври, когато в София идват студенти и приходящи, а април-май се следи намаление на интереса, тъй като хората също сезонно отиват да работя по морето, в чужбина, а студентите излизат във почивка “, разясни Горанов.

Той означи, че отливът на съветските притежатели от Българското Черноморие е почнал няколко години преди експлоадиране на войната в Украйна. " Навсякъде имаше извънредно доста съветски купувачи, които във времето заради доста фактори започнаха да се отдръпват от нашето Черноморие и да избират Турското. Тези домове се продадоха на българи, които в този момент избират България за своите ваканции “, изясни Иван Горанов.

В момента цените на ваканционните парцели са допустими, счита специалистът. " В последно време виждам доста засилен интерес, изключително по Южното Черноморие, към Созопол, надолу към Лозенец, Царево. Тези дестинации стават все по-атрактивни. Тук обаче всичко опира до инфраструктурата. Без да се развива инфраструктурата, без да имаме пътища, автомагистрали, пречиствателни станции, няма по какъв начин развиваме нашето Черноморие и туризъм изобщо. Трябва да бъдем по-отговорни и в действителност да мислим по какъв начин да насочим вложения в туризма, а освен да приказваме “, прикани Горанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР