ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Светльо Витков пред ФАКТИ: Борбата е за активизиране на негласуващите около 50% българи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Уважаеми симпатизанти и членове на Глас Народен, 4.04.2021 година е датата на парламентарните избори. Ще бъда откровен. Глас Народен, независимо, мъчно ще успее да мине бариерата от 4%, с цел да влезе в Парламента. Всъщност, това зависи от гласуващите, а още повече и от негласуващите, които ще дадат своя избор на тези избори. Макар, че нашата битка не е да влезем, а ТЕ да излязат! ". Това написа ръководителят на Политическа партия " Глас национален " Светослав Витков във фейсбук в средата на януари.

Няколко дни по-късно излезе и програмата на партията за парламентарните избори на 4 април. За да приказваме за тази стратегия, за идните избори и вероятните обединения, от ФАКТИ се свързахме със Светослав Витков. Разговора ни четете в идващите редове:

- В последния ни диалог казахте, че Политическа партия " Глас национален " ще взе участие в парламентарните избори, преди дни излезе и програмата ви - кои са главните точки в нея?

- Още от основаването на " Глас национален " през 2013 година стартира разписване на стратегия. Събираха се експертни групи и по браншове образуваха задачите. Оттогава до момента, на всеки един от седемте национални избора, на които сме взели участие, има съответни програмни политики. Може да ги разгледате на уеб страницата на " Глас национален ".

Програмите са ориентир за гласоподавателите, къде се намира дадена партия в политическото пространство. По смисъл са написани положителни планове, тъй като единствено ръководещата партия може да извърши отчасти програмата си.

Затова и смятам, че по-важно е да се върнем към извора на казуса за порочността на 30-годишния модел на ръководство и да вложим старания в разрешаването му по анемичен път. В три съществени посоки - политическа начетеност и активност; възвръщане на национално самочувствие и самосъзнание; отстояване на духовни полезности, български обичаи и история, просвета, език и вяра.

Вярвам, че това са трите стълба, на които може да се построи по този начин жадуваното гражданско общество. Българско. Това ще сплоти нацията ни, а не президент или министър председател, или различен избавител. Обединение може да бъде осъществено към идея, а не към човек. Хората са преходни, а идеите - безконечни. Каузата, че страната ни - България, и националността ни е над всеки българин, само че не и над всичко.

- А защо ще се борите - да влезете в Народното събрание, ГЕРБ да излезе от там, за нещо напълно друго?

- Темата е дълга за обяснение. Ще отговоря малко: борим се не да влезем самоцелно в Народното събрание, а да излязат оттова Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ! Ключът за това се крие в активизирането на негласуващите българи. И освен за веднъж. Упоритост би трябвало, с цел да се понижи мощта на статуквото и то последователно да изчезне в давност.

- Сами ли ще се явите на изборите на 4 април?

- Да. Няма да вършим обединения. Винаги сме били отворени към така наречен дребни партии, които не са патерици на статуквото, към нови хора и организации, искащи смяна на модела на ръководство.

- А за какво не се " изкушихте " да се явите в коалиция да вземем за пример с " Изправи се.БГ ", " Отровното трио ", " ИТН "?

- Те са си самодостатъчни като създание, смисъл и реализация. Нашата цел не е да сме обслужващ личен състав. Нашата стратегическа задача не е самоцелно влизане в Народното събрание с последващите сделки и кяр.

Борбата е за активизиране на негласуващите към 50% българи, тъй като, дублирам, те са силата, която може да опустоши партиите на статуквото и порочния модел на ръководство, натрапен от тях.

- При влизане в Народното събрание бихте ли се коалирали с тях?

- Съмнявам се в чистотата на техните желания, а и всички ще разберем за това доста скоро, откакто или в случай че влязат в Народното събрание. Има доста способи да се правиш на опозиционер, само че на основни гласувания да подкрепиш ръководещите. Това се случва непрестанно и в Парламента, и в общинските препоръки.

Когато влезем в Парламента, ще бъдем задоволително мощни, с цел да сме действителна съпротива на статуквото.

- А с кого бихте се коалирали?

- Веднъж се коалирахме и беше неточност. Стига толкоз. Вярвам, че след тези избори ще се появят нови политически субекти и хора, които нямат за цел личностно облагодетелстване, а имат държавническо мислене. Трябват такива хора в българската политика!

- Споменавайки " ИТН " преди дни Трифонов насочи обвинявания към Вас за невръщане на дотации - по какъв начин ще отговорите на тях?

- Казах, че ще ги върна. Който ме познава, знае, че това е задоволително. Жалкото в тази ситуация е, че " Шоуто на Слави " се заиграха прекалено много със дотациите. Вместо да влязат в политически конфликт със статуквото, си избират - допускам съгласно стратезите им, безобидни съперници и дела.

- Какви очаквате да бъдат изборите - очаквате ли операции?

- Разбира се. Това ще бъдат най-тежките, ще го кажа по този начин - избори от новата ни история. Ще се налеят милиарди в тях, вместо в помощ за потърпевшите от пандемията бизнеси и българи.

- Кой би трябвало да се погрижи за честността на вота - българските жители могат ли да го създадат по някакъв метод?

- Ще се потретя, не тъй като няма какво да кажа, а с цел да се засее в мозъка на повече българи. Управлението пази своя статут и единствено политическата интензивност и начетеност на негласуващите 50% българи, може да обърне палачинката по кротичък път.

Платени покровители, Членове на СИК единствено от парламентарно показани партии, неподписани протоколи, преброяване на бюлетините на купчинки сред членове на СИК - доста са “хватките” на статуквото да подсигурява триумфа си. Но, към този момент споделих - активиране на негласуващите. Битката ще е тежка и дълга, само че това е мирният метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР