ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Юнаците, които прекаляват с пиенето, завършват с цироза и смърт

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Интервю на Мара Калчева от вестник “Доктор” с проф. доктор Красимир Антонов

Проф. доктор Красимир Антонов, д.м.н., е измежду най-изтъкнатите хепатолози в България. Специализант по “вътрешни болести” (1995 г.) и “гастроентерология и диететика” (2000 г.), с интернационалните специализации в Атина, Копенхаген, Лисабон, Неапол, Прага. Защитава дисертация на тематика “Хроничен делта хепатит” и придобива просветителна и научна степен лекар. проф. Антонов е ръководител на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член е и на Европейската асоциация за проучване на черния дроб (EASL).

В момента проф. Антонов е шеф на Отделение “Диагностика, лекуване и следене на заболели с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София. Проф. Антонов изясни по какъв начин човек поврежда черния си дроб пред Мара Калчева от вестник “Доктор”:

- Проф. Антонов, по какъв начин повреждаме черния си дроб?

- Черния си дроб повреждаме на първо място с консумация на алкохол, и то в значими количества. Другият метод е като напълнеем и натрупаме мазнини -така наречената стеатоза на черния дроб. По-специфичен метод за увреждане, само че доста публикуван, е посредством хронични инфекции от хепатитни вируси -хепатит В, хепатит С, хепатит D. Макар и рядко, черният дроб боледува също от автоимунни, генетични и други болести.

- Кога би трябвало да потърсим помощ?

- Когато се покачат чернодробните ензими -трансаминазите АСАТ и АЛАТ. Това са цитолитични ензими, които демонстрират дали умират чернодробни кафези. Другите два индикатора са ГГТ/GGT (гамаглутамил трансфераза) и алкална фосфатаза. Тези два чернодробни ензима демонстрират болести на жлъчното дърво -малките жлъчни капиляри и жлъчни пътища, които се намират в черния дроб. Тези ензими се покачват при автоимунни положения каквито са първичната билиарна цироза и автоимунен склерозиращ холандит. Гамаглутамил трансферазата се усилва и при сериозна консумация на алкохол. Когато при нас пристигна пациент с подобен резултат от проучването, сигурно той прекалява с алкохола и неговият черен дроб е почнал да се поврежда.

- Понеже в България е симптом на мъжкарство да се пие доста, по какъв начин убеждавате тези пациенти да спрат да пият?

- Не се оправяме. Животът самичък се оправя с тези юнаци. Много хора, които починаха от чернодробна алкохолна цироза, са ми казвали: “Докторе, ти нищо не разбираш. Алкохолът е толкоз първокласен. Аз съм здрав като камък”.

Но нормално тези хора, както са здрави като камък, в един миг внезапно се утежняват.

Кожата им пожълтява, пълнят се с течност и идват при нас в насипно положение, т.е. с “Бърза помощ”, на носилка. Голяма част от тези юнаци умират.

Наистина асоциирането на юначеството с алкохола е реалност в България. Ние не можем да променим навиците на пациентите си, до момента в който съответният човек не се усети до каква степен го води алкохолът. Независимо дали е домакински или купешки, алкохолът в огромни количества след 5-6 години постоянна приложимост довежда до чернодробна цироза, до общо тежко положение.

- Боли ли черният дроб?

- Боли, само че в два случая. Първият е при острите хепатити: хепатит А - на мръсните ръце, и при хепатит Е. Вторият е, когато е настъпила чернодробна цироза, която е минала в рак на черния дроб. При останалата патология черният дроб не боли. Човек изпитва някакъв дискомфорт, тежест, мравучкане, подпиране и така нататък, само че не и болежка.

- Много хора одобряват хранителни добавки за изчистване на черния дроб. Такива артикули се популяризират и по малките екрани. Какъв е резултатът им?

- Те са нормално на растителна основа и играят ролята на антиоксидант. От тези натурални артикули черният дроб може в действителност да получи помощ, защото понижават увреждането му. Но не могат да предпазят човек, който постоянно пие алкохол, нито да спрат развиването на цирозата. Единствено, в случай че се понижи или спре пиенето, може да се защищити увреждането на черния дроб. Ако човек си пие и приема естествен артикул от магарешки трън, отново ще развие цироза.

- Продължава ли да е по този начин ефикасна лечението за хепатит С, която направи гражданска война в лекуването на това заболяване?

- Тази терапия е извънредно ефикасна. В нашия център в Университетска болница “Св. Иван Рилски” към този момент сме излекували 800 пациенти. Реално единствено двама не успяхме да излекуваме, при тях няма трайно унищожаване на вируса. Но би трябвало да уточня, че когато чернодробната болест е доста напреднала, декомпенсирана, даже да се отстрани вирусът, тези пациенти отново умират от цироза. Защото лечението не може да върне в изходна позиция към този момент доста напредналата чернодробна цироза с пожълтяване и с асцид в корема, с кървящи варици и повреден мозък. От една точка няма връщане обратно.

При дребна част от пациентите лечението докара до възобновяване на черния дроб. Когато цирозата е в начална фаза, е допустимо след 5-6 години черният дроб да се върне към първичното си положение. Затова колкото по-рано диагностициран е хепатит С и стартира лекуване, толкоз по-добър е резултатът от лечението.

- Каква е профилактиката на хепатит С?

- Изследвайте се, изследвайте се! Никой не е застрахован, че няма да се болести. Имам пациенти от всички пластове на обществото -от най-бедните, до най-богатите, от незавършилите обучение, до най-учените и интелигентните. Нямат значение нито расата, нито полът. Всеки човек може да бъде възпален и в случай че не се изследва, е допустимо тежко да пострада.

А в случай че лекуването на хепатит С има съвсем 100-процентна успеваемост, че е по-добро от ваксина, не е обикновено да не активираме хората да се изследват и да предотвратят тежко увреждане на здравето си. Нашето общество и институции би трябвало да бъдат доста по-активни в информирането на популацията от потребността да се изследва. Статистиката демонстрира, че 80% от инфектираните с хепатит С не знаят за болестта си. В България 77 000 души са инфектирани, а това вирусно заболяване е съществена причина за неалкохолна цироза и рак на черния дроб.

- Какви тъкмо проучвания се вършат за хепатит С?

- Изследват се антитела против хепатитен вирус С (анти-HCV). Ако тестът е положителна, би трябвало да се потърсят съответните гастроентерологични кабинети или клиники, където лекуват болестта.

- Много хора са с хронични болести, на непрекъсната медикаментозна терапия, която също поврежда черния дроб. Какво препоръчвате за тези пациенти?

- Обикновено се обръщаме към сътрудниците, които водят терапиите, с молба да редуцират оптимално дозата на съответния медикамент, в случай че това е допустимо. Обикновено към това прибавяме лекарства на растителна основа с антиоксидативно деяние. Те понижават до известна степен увреждането на черния дроб. Като се понижи токсичната доза на главния медикамент, плюс тези антиоксиданти, при огромна част от пациентите реализираме резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР