ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Делян Георгиев пред ФАКТИ - защо столичният районен кмет предлага местен референдум

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Местен референдум за жителите на столичните кварталите „ Изток “, „ Изгрев “ и „ Дианабад “, включени в регион „ Изгрев “, предлага районният кмет доктор Делян Георгиев. Предложението е жителите да гласоподават настрана по два въпроса – да се спре ли застрояването на зелените площи и площите сред постройките за период от 10 години и да бъде ли въведена платена зона за паркиране в региона.

За да приказваме за оферти от него референдум, от ФАКТИ се свързахме с кмета на столичния регион „ Изгрев “ доктор Делян Георгиев. Разговора ни четете в идващите редове:

- Д-р Георгиев, до какви проблеми се отнася референдумът, който предизвиквате?

- Местният референдум, който предизвикваме чрез отчет към Столичния общински съвет, защото решението за това дали ще бъде позволен или друг референдум е тяхно, е с два въпроса. Първият въпрос касае застрояването на зелените площи, парковете и градините и междублоковите пространства в регион „ Изгрев “. Това е един сериозен проблем за София и изключително за централните софийски региони, какъвто е и нашият регион.

В последните години доста тежко се презастроиха трите ни квартала (бел: „ Изгрев “, „ Дианабад “, „ Изток “) и това основава причина за затрудняване на цялата инженерна инфраструктура, за спорове сред жителите. Няма задоволително места за паркиране и места в детските градини. „ Изгрев “ е един от най-гъсто обитаемоте региони на София. Населението на територия от 2 кв.км. е по-голямо от популацията на Монако, което е със същата територия.

Аз желая да чуя мнението на жителите по тази тематика – да бъде ли натрапен 10-годишен мораториум върху това строителство или не. Това беше и мое главно предизборно заричане, което към днешна дата смятам за изпълнено.

Вторият въпрос, който касае нашето искане за иницииране на референдум, това е дали да бъде въведена зона за платено паркиране на територията на целия регион. В случая става въпрос за „ зелена зона “. Мнението на жителите е мощно поляризирано – разграничени са общо взето 50 на 50. За да знаем тъкмо какво е желанието на жителите на регион „ Изгрев “, има и подобен въпрос в референдума.

- Какви са Вашите персонални позиции по тези два въпроса?

- По първия въпрос за презастрояването – да, факт е, регионът е презастроен. Даже там, където пребивавам аз, е една от най-пострадалите от това строителство елементи на региона. Близостта до метрото, близостта до центъра, самата конюнктура в кварталите подготвят към огромно предпочитание за жилищно строителство. Нашият регион е един от най-желаните региони за живеене в София и това от години е по този начин. Интересът на строителните бизнесмени и компании, несъмнено, е доста огромен.

Така или другояче обаче инфраструктурата е градена за доста по-малко поданици, за много по-малко здания и към този момент се задъхва. Говоря за електроразпределението, за ВиК системата на региона, пътната инфраструктура няма какво да разясняваме – толкоз доста поданици на такава дребна територия нарушават и това.

За мен е извънредно значимо да се каже във връзка с референдума, че това е най-чистата форма на народна власт. Хората имат право да вземат участие по-активно и директно във вземането на решения за територията, на която живеят. Това е моето персонално схващане и по тази причина внесох стимулирано искане, отчет до Столичния общински съвет. Разчитам на всички политически групи в СОС за поддръжка и се надявам този път в действителност да се прояви едно доверие от страна на Столичната община към жителите и да им бъде даден късмет да вземат решение по два значими, наболели въпроса какво да се случва в нашия регион.

- А какво смятате във връзка с „ зелената зона “?

- Два от три от нашите прилежащи региони са с платено паркиране. Това измества колите от техните региони към нашия. Допълнително се усилва трафикът, в допълнение понижава така и така незначителната численост паркоместа. „ Зелената зона “ вкарва някакъв ред. Определено тя не е панацея, само че въз основата на сегашната обстановка, в сегашните условия въпреки всичко вкарва някакъв ред. Иначе да, факт е, че от средствата, събрани от платеното паркиране, за региона не остава.

- Защо смятате, че се постанова точно референдум по тези въпроси?

- За да е ясна волята на жителите на 100%. Няма нищо по-нормално и разбираемо от това да се вслушаш в тях по две значими тематики, които несъмнено основават публично напрежение в региона.

- В подтекста на това, че желаете този референдум да се организира на 4 април дружно с парламентарните избори, какъв брой би коствало провеждането му?

- Моето предпочитание референдумът да се случи дружно с провеждането на парламентарните избори в по две аргументи. Първата и най-важна причина е, че знаете – в изборния развой вземат участие всички парламентарни партии, има покровители, наблюдаващи в секционните комисии. Това нещо подсигурява коректността на провеждането на референдума и на резултатите от него. Няма да има безусловно никакво подозрение за коректността на референдума.

Втората причина е, че по този метод самият развой на осъществяване на референдума ще бъде в пъти по-евтин. Тук се касае за един спомагателен лист, една спомагателна бюлетина, една урна – нищо повече. Комисиите умерено могат да свършат тази работа в изборния развой. Ще бъдат ангажирани, несъмнено, и повече жителите, което ще усили легитимността на решението им.

- Ако хипотетично референдумът се организира, какви дейности могат да бъдат взети след него?

- Зависи от резултата. Първо, зависи дали референдумът ще бъде позволен да се случи от СОС. Второ, зависи от това какво ще кажат жителите. При единия вид, в който се гласоподава по първи въпрос с позитивна тенденция – следва 10-годишен мораториум.

Основният проблем тук е, че по подробния организационен проект на града зелените площи, режимите на Тго са предпазени. Само че не трябва да забравяме, че подробният организационен проект може да бъде променен във всеки един миг. Тъй като в „ Изгрев “ значително към този момент парцелите, в които е позволено строителство завършиха, привършват, то идната стъпка е единствено това – строителство в зелените площи.

Базирайки се на обстоятелството, отново споделям, че ползата към нашия регион е огромен, няма да се учудя на едно такова изменение на подробния организационен проект в бъдеще, което в допълнение да уплътни междублоковите пространства. Ако се вкара 10-годишен мораториум върху строителството, то тогава подсигуряваме, че 10 години СОС да вземем за пример няма да може да промени подробния организационен проект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР