ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Джо Байдън стана президент. Победител още не е

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тръмп оставя след себе си опустошена земя. Той пося семето на омразата и задълбочи разлома в обществото. Тази ненавист няма да изчезне, единствено тъй като Байдън стана президент. Но има и вяра, твърди Инес Пол.

Цял свят беше затаил мирис, само че в този момент към този момент може да диша по-свободно. Изборът се проточи дълго, само че в последна сметка Джо Байдън победи Доналд Тръмп. След като изкара единствено един мандат и престоя четири дълги години в Белия дом, на 20 януари 2021 Тръмп ще би трябвало да си върви. На този ден Джо Байдън и Камала Харис ще положат клетва като президент и вицепрезидент. Да, Тръмп заплашва, че ще предприеме юридически дейности против изборните резултати, само че шансът му е най-малък.

Добра вест за мнозина

Това е добра вест за света, който има вяра в многостранните контракти и разчита на едни благонадеждни Съединени американски щати. За всички, които са уверени в смислеността на НАТО и на Парижкото съглашение за климата.

За бизнеса, който се нуждае от сигурност и постоянна правна рамка. Добра вест и за всички тези, които считат за значими трансатлантическите връзки и държат на сплотеността и силата на западните демокрации.

Отминаха обаче времената, в които Съединени американски щати бяха подготвени сами да носят бремето на отговорността и даже с готовност играеха ролята на международен служител на реда. Още Барак Обама даде ясно да се разбере, че чака от Европа доста по-голям, в това число финансов и боен задължения от европейците. Доналд Тръмп продължи тази стратегическа линия, Джо Байдън също ще я следва. Е, може би малко по-дипломатично от Тръмп.

Джо Байдън е уверен трансатлантик – също като Барак Обама, чийто вицепрезидент беше. Байдън цени Европа и Германия като надеждни сътрудници. Той даде обещание, че Съединени американски щати още веднъж ще се причислят към Климатичното съглашение от Париж и ще продължат да извършват уговорките си по други многостранни контракти, в това число и с НАТО.

Съединени американски щати още веднъж ще станат многообещаващ сътрудник

Начело с президента Байдън Съединени американски щати още веднъж ще се трансфорат в многообещаващ сътрудник. А в случай че европейците вземат на съществено предизвестието, което им насочиха четирите години Доналд Тръмп, то Европейски Съюз и Съединени американски щати биха могли да бъдат даже равноправни сътрудници. Това би могло да стане, когато европейците в НАТО най-накрая поемат онази отговорност, която дава отговор на ролята на Европа в света.

От американска вътрешнополитическа позиция тези избори надалеч не излъчват толкоз оптимизъм. Доналд Тръмп оставя след себе си опустошена земя. С целенасочените неистини по време на цялото си ръководство той трайно повреди доверието в демократичните процеси и институции. Много последователи на Тръмп сигурно и отсега нататък ще имат вяра, че изборните резултати са били манипулирани. Те ще упрекват Джо Байдън за икономическите разтърсвания, с които Съединени американски щати ще би трябвало да се борят през идните месеци, в случай че не и години. А в действителност част от отговорността носи точно Доналд Тръмп, който тежко подцени заплахата от пандемията в Съединени американски щати.

През четирите години на своето ръководство Доналд Тръмп промени страната. Демократите разчитаха на разгромяваща победа като доказателство, че голямото болшинство американци желаят друга политика. Но това не се случи.

Байдън го чакат сложни години

" Америка на първо място " – този военен възклик не донесе победа на Тръмп, само че към момента отеква с цялостна мощ. Доналд Тръмп разреши на мнозина американци и американки намерено да показват своя расизъм и своята ксенофобия. И те ще продължат да го вършат.

Джо Байдън завоюва изборите. Но към момента е надалеч от това да надмогне омразата, посята от Тръмп, която задълбочи разлома в обществото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР