ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ съвсем го подкара през просото

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Може би окрилени от това, че митингите съвсем отшумяха, ръководещите от ГЕРБ напълно го подкараха през пръсти. И всеки ден дават образци за самоувереност, главозамайване и надменно надменност, правейки българите очевидци на най-отвратителните хватки, които могат да бъдат измислени и приложени в пленарната зала. Често по ръба на закона.

Защо беше належащо през днешния ден държавният бюджет да бъде вкарван по този недодялан метод за разглеждане в пленарната зала?

Припомням – по предложение на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева дневният ред на Народното събрание за 6 ноември бе изменен в последния миг. Парламентарният надзор отпадна, само че бе включена работа по трите бюджета – на Националната здравно-осигурителна каса, на Държавното публично обезпечаване и държавния бюджет. При това преди да са изтекли плануваните от правилника на Народното събрание 24 часа след одобряването им от парламентарните комисии.

Главната роля в пиесата " Трябва да стане нашето, пък в случай че ще светът да загине ", извърши тъкмо Цвета Караянчева, за следващ път забравяйки, че е просто „ първа сред равни “, а не „ шеф “ на останалите 239 народни представители.

„ Ситуацията е напълно друга от естествената “, скастри тя аления Филип Попов, който обърна внимание, че в желанието си да гледа трите бюджета тъкмо през днешния ден, болшинството погазва правилника за работа на Народното събрание. „ Залата е приела този дневен ред и ще работим по него “, фелдфебелски тропна Караянчева, явно смятайки, че щом ръководещите са си обезпечили кворум от 121 гласа, могат да вършат каквото си желаят.

А по какъв начин в действителност го осигуриха?

Както и през вчерашния ден - с гласовете на отцепниците от Българска социалистическа партия, които наподобява толкоз ненавиждат довчерашните си приятели, че не помнят какво са изтърпели от тези, в чиято изгода са днешните им дейности. Валери Жаблянов, да вземем за пример, не помни ли метода, по който бе потиснат от ГЕРБ и свален от поста зам.-председател на Народното събрание?

Истински цирк настана и при осъществяването на поименната инспекция на кворума, която изиска Красимир Ципов от ГЕРБ. Караянчева се отличи и тук, като побърза да преброи и депутати, които явно не желаеха да бъдат маркирани като присъстващи, само че не напускаха задоволително бързо пленарната зала.

„ Искам да уточня, че сега, в който разгласих поименна инспекция, цитирах имена на сътрудници, които бяха в залата и те съответно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези сътрудници, те бяха в зала и бързаха да излязат през вратата. Всички останали сътрудници, на които прочетох имената, бяха в зала “, изясни без капка терзание Караянчева.

Всъщност държание, което може да се окачестви като фелдфебелско не е нещо ново за ГЕРБ. Десетилетието, прекарано отпред на страната явно мощно е повлияло на възприятието им на мярка, а и на позор.

За тези години ръководещата партия е дала толкоз образци на обикновено неуважение на парламентаризма, за потребление на Народното събрание като гумен щемпел за волята на държавното управление и премиера Борисов персонално, че хората стартират да възприемат ставащото ненормално за нещо изцяло обикновено.

Забравихме ли думите на Борисов, че е взел страната на ръчно ръководство?

Сега, когато гърмят мина след мина – като стартираме от връзките със Северна Македония, където надали някой знае какви тъкмо са ги свършили нашите длъжностни лица, и стигнем до бюджета за идната година. Той още не е признат на първо четене, само че изплашен или въодушевен (знае ли човек) от митингите на служители на реда и пожарникари, министър председателят Борисов към този момент подреди по какъв начин да бъдат изменени главните сметки на страна сред първо и второ четене, засрашавайки финансовата непоклатимост на страната.

Нито Борисов, нито който и да е от ГЕРБ се тормози от това, че на следващия ден плановете им като нищо могат да се окажат невалидни.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че левицата ще сезира Конституционния съд за признатите бюджети през днешния ден, тъй като са гласувани без да е налице кворум в пленарната зала. Причината бе тъкмо методът, по който Караянчева преброи за присъстващи напускащи залата народни представители.
„ Това ще тежи на вашата съвест. Направете инспекцията по този начин, както е по устав “, прикани Свиленски. И какво като е призовал?! От ГЕРБ в миналото да са чули опозицията? Те чуват единствено своя водач. И по тази причина не за първи път им се постанова да поправят незабавно към този момент признати закони и то за недостатъци, които депутати от опозицията са посочвали.

Самият Борисов е ослепителен образец за потъпкване на парламентаризма. Очаква се министър председателят да афишира значимите за страната решения в Народното събрание – нали сме парламентарна република. Но той в никакъв случай не го е правил. Преди избираше да ни заяви нещо значимо в изявление за някоя медия, само че с годините май закупи от ден на ден навика да слуша единствено своя глас и по тази причина от година време народонаселението научава какво е намислила властта „ от джипката “. Там няма кой да опонира на министър-председателя.

Никой не видя и по какъв начин през годините Борисов нагоди държавния ред по своя обичай. Не му се върви в Народното събрание – нито в петък за постоянния надзор, нито при започване на пленарна сесия – не върви. Промени и деня, в който заседава държавното управление, като реалокира постоянните му съвещания от четвъртък в сряда, тъй като по този начин си бе привикнал от столичната община.

И след всичко това не е чудно, че парламентарната съпротива – и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи, през днешния ден приказват, че се потъпква конституцията и на ход е диктатурата.

Но и самата съпротива, както споделя народът " не е умила зорите ". Защо, да вземем за пример, по този начин настойчиво минира работата на Народното събрание, като всяка заран се пробва да провали кворума? Нима по този начин възвишава парламентаризма, в който се кълне? Какво ще завоюва страната, в случай че остане без бюджет за сложната 2021 година, която ни чака?

И след всичко това изобщо не е чудно за какво макар че политическите играчи се усилват (а теоретично - и опцията за избор) - и Цветан Цветанов направи партия, и Слави Трифонов набира мощност, делът на нежелаещите да гласоподават пораства.

Автор: Красина Кръстева

Източник: " Епицентър "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР