ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тръмп допуска България да заплашва с нашествие Македония

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На Балканите гласът на една суперсила има огромно значение. Думите на американския държавен секретар Джеймс Бейкър през юни 1991 година: „ Нямаме свое куче в тази борба “, подкрепя разпадането на Югославия. Днес следим нещо сходно, написа авторитетното американско списание Foreign Policy в материал, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

Икономическата ангажираност на администрацията на Тръмп, която не се задълбочава в злата същина на нещата, способства за най-рязкото утежняване на връзките, откакто войните в района завършиха преди две десетилетия. Администрацията се хвали, че президентът Доналд Тръмп е съумял да „ обърне сюжета “ на Балканите с фокуса си върху стопанската система и презрението към политическата ангажираност. Сега не по-малко от шест най-вече спокойни страни - Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, България и Северна Македония - изпитват рискови равнища на междуетническа токсичност, и всичко това пред погледа на администрацията на Тръмп.

В последния прегледен образец, исши американски чиновници този месец несъзнателно насърчиха един съдружник от НАТО, България, да заплаши с военна интервенция против различен, Северна Македония. На 6 октомври министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър се срещна с българския си сътрудник Красимир Каракачанов, ослепителен националист с дълха история на войнствени изявления против прилежаща Северна Македония. Миналия месец, на фона на нарастващ напън от неговото държавно управление, Каракачанов повтори опасността на София да блокира от дълго време отсрочените договаряния на Скопие за участие в Европейския съюз - дирек в трансатлантическата тактика за стабилизиране на Балканите.

Вместо да притиска Каракачанов за провокациите му и да изисква въздържаност, съгласно личния прочит на Министерството на защитата на Съединени американски щати, българският министър бе приветстван с уиски и похвали във Вашингтон, до момента в който чиновниците договаряха 10-годишна „ пътна карта за съдействие в защитата “ и продажбата на осем изтребителя F-16. Без намек за безпокойствие от диктатите на България, Еспър поздрави Каракачанов, който отвърна със личния си привет към Тръмп. Сърдечността от Вашингтон беше последвана от посещаване в България на 20 октомври от високопоставения чиновник на Държавния департамент Кларк Купър, който недвусмислено изрази „ благодарността на Съединени американски щати към България за нейния ангажимент към Алианса “.

Два дни по-късно Каракачанов шокира района, като намерено заплаши да изпрати български войски в Северна Македония. Ултиматумът на Каракачанов бе съпроводен от изказване, че Северна Македония заплашва „ териториалната целокупност на България “, което значи, че София има casus belli. Не единствено, че администрацията на Тръмп не съумя да изпрати никакъв логичен сигнал преди този изблик, само че Съединени американски щати не споделиха съвсем нищо и по-късно. Падна се на министъра на защитата на Северна Македония Радмила Шекеринска да насочи съответното, почтено неодобрение: „ България е член на НАТО, и ние сме членове на НАТО, а това не е методът, по който би трябвало да поддържат връзка съдружници в Алианса “.

Мълчанието на Съединените щати е непростимо. Мнозина изтъкнати българи са осъждали издевателството на държавното управление си против македонците по разногласието за идентичността, като акцентират, че това ще навреди на самата България. В резултат предходната седмица София блокира влизането на Северна Македония във Фронтекс, европейската организация за ръководство на границите, отслабвайки способността на Скопие да стопира незаконната миграция и да ревизира транснационалната престъпност на границата, която споделя с България. София е изолирана в границите на Европейски Съюз, който не разрешава - само че не може да попречи - на държавите-членки да внасят двустранни разногласия в рамката за договаряния на Европейски Съюз. Невярното изказване на Каракачанов, че българските сили ще бъдат „ приветствани “ от македонците единствено усложни аферата.

Продажбата на американски F-16 на България не е опрощение за мълчанието на Еспър или това на сътрудниците му от Държавния департамент: способена администрация може да продаде F-16 на един съдружник от НАТО (България), без да съобщи различен (Северна Македония). Американските управляващи елементарно биха могли да припомнят на Каракачанов за личните му думи, изречени предишния месец пред парламентарна комисия, по отношение на напрежението сред Гърция и Турция: „ Познаването на историята на връзките на Балканите... противоречивите въпроси сред съседите би трябвало да се вземат решение посредством договаряния и разговор, а не посредством потребление на закани и военна мощ “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР