ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Цветан Такев пред ФАКТИ - какво е Съвет.БГ и може ли да направи работата на общинските съветници прозрачна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Съвет.БГ е план, който цели да вкара „ практики за бистрота в общинските препоръки на територията на Република България “. Самият план съставлява платформа, която разрешава регистриране на информация от активността на съответния общински съвет. В Съвет.БГ всеки общински консултант има профил, в който откриваме информация за интензивността му в този мандат и предходните му мандати. В платформата има алтернатива за достъп до информация за история на гласувания, за достъп до решения и оферти. Има също и опция за лъчение онлайн на съвещанията на общинските препоръки. Най-хубавото на платформата обаче е, че информацията е систематизирана и унифицирана, че в един уебсайт се съдържа информация за всички общински препоръки в страната.

От ФАКТИ се свързахме с Цветан Такев, с цел да приказваме за платформата Съвет.БГ. Такев е IT специалист, разработчик и абстрактен разработчик на системата за електронно ръководство Съвет.БГ. Негов сътрудник в плана е Борис Пешев, който създава самата платформа.

„ Това е една система за цивилен надзор на общинските препоръки. По принцип общинските препоръки са длъжни да разгласяват информация за активността си – за това какви решения взимат, за протоколи и така нататък Това се разгласява на уеб страниците на общините или на самите препоръки, в случай че си имат уеб сайтове. Въпросът е, че това нито е унифицирано, нито е образно и човек по никакъв метод не може да се ориентира – би трябвало да го търси “, описа Цветан Такев за ФАКТИ .

„ В момента Държавната организация „ Електронно ръководство “ работи в тенденция да унифицира уеб страниците на общини, дори има рекомендации “, добавя той. Обяснява по какъв начин се вписва информация в платформата – може да се прави от чиновниците в общините, които желаят да работят със системата, да се наеме обособен чиновник, да се прави от основателите на платформата като външна компания.

„ Ако тази системата даде бистрота на общинските препоръки, тя би могла извънредно доста да спести от задкулисието, което пък, съгласно мен, може да спести стотици милиони на данъкоплатеца “, сподели Такев.

В предишното той е имал диалози с общини, с общински препоръки, с Асоциацията на ръководители на общински препоръки. Имало е даже договаряния и срещи за даряването на платформата Съвет.БГ на Държавната организация „ Електронно ръководство “. Първоначално имало интерес към системата от разнообразни общини, само че по този начин и не се е стигнало до осъществяване на плана - към този миг системата не се ползва още на никое място. Важно е да се означи, че Държавната организация „ Електронно ръководство “ не може да наложи системата, тъй като всеки общински съвет има собствен правилник, само че, съгласно Цветан, могат да я дават като целесъобразен артикул.

Работата по системата стартира предходната година около локалните избори. „ Може би седмица-две преди изборите. Бях импресиран от това, че всеки дава някакви обещания и не ги извършва като консултант. Исках да покажа по какъв начин можем да създадем една система, да вкараме по какъв начин са дали своят вот съветниците към този момент през мандата си. Можеш да кликнеш на фотографията на даден човек и да видиш цялата му политическа биография, всичките му решения, какво е внесъл, какво е било признато “, споделя Цветан.

Системата може да събира и статистическа информация, която да съпоставя работата на обособените общински съветници с инфографики. „ Можем да забележим работата на даден общински консултант през мандата – дали е отсъствал, дали е дал своя вот срещу положителни решения, дали е внасял порочни практики. Дава ни доста огромен взор. В момента подобен взор няма, тъй като се качват едни текстови файлове – в случай че имаш нерви, ги четеш, в случай че нямаш, не ги четеш. Не е систематизирано, а тук безусловно всичко е систематизирано и унифицирано за всяка община. Дава цялостна информация за работата на този общински съвет, в случай че се вкарва цялата информация, която би трябвало да се вкарва “, сподели Такев.

„ Не мога да си обясня това отвращение за бистрота “, добави той.

Инвестицията в системата е повече под формата на труд, в сравнение с парична инвестиция. Разбира се, има избрана месечна сума, която е нужна за поддръжка на уеб страницата. „ Хиляда лв. и труд “, по този начин Цветан дефинира цената на системата, като прави оценка труда на към 10 хиляди лв.. „ Държавата в случай че прави нещо сходно, ще го направи за 100 хиляди, съгласно мен “, добавя той.

Системата Съвет.БГ можете да разгледате на някой от следните адреси: http://www.savet.bg; http://obshtinskisavet.bg/.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР