ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Диана Русинова пред ФАКТИ: В България бюджетът за пътна безопасност е 0 лева

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
3,5 милиарда лв. е прогнозната оценка на средствата, нужни за осъществяване на действия по повишение на пътната сигурност по цялата републиканска пътна мрежа – това обявиха от Агенция " Пътна инфраструктура " след запитване от страна на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

От ФАКТИ се свързахме с Диана Русинова от ЕЦТП, с цел да потърсим мнение по какъв начин би трябвало да се харчат парите за пътна сигурност и дали сумата от 3,5 милиарда дава отговор на действителността. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-жо Русинова, от АПИ споделят, че са им нужни 3,5 милиарда лв. за повишение на пътната сигурност, от ЕЦТП говорите за друга сума – 30 милиона лв., за какво е това разминаване?

- 3,5 милиарда е сумата, която е нужна на организацията, с цел да може да осъществя всички ограничения, които са нужни, с цел да бъдат безвредни нашите пътища. Държавата няма по какъв начин да отдели едновременно 3,5 милиарда лв. и да ги даде за пътна сигурност. Поради тази причина – би трябвало да се стартира отнякъде.

Ако приемем, че това са всичките пари, които са нужни, с цел да приведем пътната инфраструктура в най-висока степен на валидност, то тогава тези 3,5 милиарда ни трябват. Обаче няма по какъв начин да бъдат извадени 3,5 милиарда лв., даже и в идващите 10 години.

Затова е доста значимо ние да приоритизираме и да стартираме с някакъв бюджет, тъй като сега бюджетът за пътна сигурност е 0 лв.. Отнякъде би трябвало да се стартира с някакви пари – 30 милиона на фона на нужните 3,5 милиарда са малко, само че 30 милиона на фона на сегашните 0 лв. са нещо.

- А какво биха покрили тези 30 милиона лв.?

- Ние ще настояваме за 30 милиона, най-вероятно няма да дадат и толкоз. Не на нас, а на АПИ. Много е значимо на кого ще бъде даден този бюджет, тъй като в случай че те го дадат на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ – ами, тя тази организация не може да се разпорежда с имуществото на АПИ, тъй като собственик на пътя са АПИ.

Тоест те би трябвало да бъдат отпуснати на този, който действително може да приложи тези ограничения. А този, който може да ги приложи са АПИ. Много е значимо тези 30 милиона по какъв начин ще се подредят и кое ще се изведе като главен приоритет.

Давам образец – има доста кръстовища, които са на секване на първокласни и второкласни пътища с по-нисък клас пътища. Те са извънредно рискови и там стават доста пътни произшествия. Те не могат да се реконструират, тъй като се твърди, че за тях няма финансиране. За да има финансиране, то би трябвало да пристигна точно от бюджет за пътна сигурност. Такива кръстовища се неглижират и с години не се поправят с оправданието, че няма пари. Именно за такива места ние би трябвало да имаме специфичен, самостоятелен бюджет.

Другото нещо е, че има доста мантинели, които са морално остарели – на повече от 30 години. Но тъй като си стоят там, както е при пътя за Самоков, има ги, всички вземат решение, че това е безусловно задоволително. Но те са рискови, тъй като даже методът на произвеждане в годините се е трансформирал. Именно към такива детайли би трябвало да се насочи подобен бюджет и да се изразходва за такива места, за които бюджетът хронично не е достигал през годините.

Но това не би трябвало да е бюджет за ремонт на дупки, това не би трябвало да е бюджет за рязане на шубраци, това би трябвало да е бюджет единствено ориентиран към ограниченията за пътна сигурност. Тук е доста значимо да се разбере, че този бюджет не би трябвало да е за сметка на поддръжката на пътищата, тъй като в случай че бюджетът там се понижи, тези средства отново по един или различен метод ще стартират да ги пренасочват за настоящите поправки и поддръжка. Този бюджет би трябвало да е изваден и да е единствено за ограничения за пътна сигурност.

Давам и различен образец – доста постоянно при настоящи поправки и поддръжка има пари да закърпим дупките, само че няма пари да възстановим маркировката. И това е доста значителен проблем, изключително по автомагистралите, където падат и мъгли. Текущият ремонт си е настоящ ремонт. Изчисления демонстрираха, че през 2020 година по отношение на 2019 и 2018 година парите на АПИ за настоящи поправки са намалели с 30-40 милиона. Отпускането на спомагателен бюджет от 20-30 милиона или колкото страната реши, че може да отпусне единствено за ограничения за пътна сигурност не би трябвало да става за сметка на още едно понижаване на средствата за настоящ ремонт и поддръжка.

- Какво смятате за тази сума – 3,5 милиарда лв. по какъв начин Ви звучи, повишена ли е ли е допустимо да е действителната сума?

- Уви, за жалост актуалните средства за пътна сигурност изискват средства. Няма да разясня сумата, тъй като тя е по преценка на сътрудниците – допустимо е да претърпи някаква смяна, в случай че бъде подложена на подробен разбор. Възможно е сътрудниците да са присъединили действия, които не попадат тъкмо в обсега на ограниченията за пътна сигурност, само че не мога да разясня това.

Дори и да приемем, че сумата е на половина, това приказва за извънредно огромен недостиг и продължителен дефицит на средства за пътна сигурност. А по какъв начин чакаме ние да имаме пътна сигурност и да пазим и здравето на хората, тогава, когато имаме 0 лв. бюджет за пътна сигурност.

- На мен тази сума, даже и половината от нея ми звучи като самопризнание, че за пътна сигурност средствата са в действителност 0 лв..

- Ние изпратихме няколко запитвания до разнообразни институции и организации, които са директно ангажирани с пътната сигурност. Попитахме ги какъв брой е техният избран бюджет за ограничения за пътна сигурност, в това число и на общините. В България бюджетът за пътна сигурност е 0 лв.. Никой, под никаква форма, по никакъв метод не отделя средства за пътна сигурност.

Предстои ни да пуснем искане до премиера да ни отдели време, тъй като считам, че това е въпрос, който визира директно целия Министерски съвет. Пътната сигурност е директно обвързвана с живота и здравето на хората. По данни на Световната здравна организация за 2020 година от ковид досега са умряли 1 милион и 40 хиляди души в целия свят, а в резултат на пътни произшествия - над 1 милион и 250 хиляди души досега на 2020.

Проблемът с пътната сигурност ни преследва от повече от 30 години и е значителен фактор, определящ смъртността. В същото време всички се вторачихме да търсим ваксина за ковид, направихме национални оперативни щабове, а какво вършим с пътната сигурност? Докога ще продължаваме по този метод? Няма по какъв начин да вършим пътна сигурност без да имаме пари за нея. Ще си карате ли колата, в случай че нямате пари да сипете гориво или да си купите кола?

Всички желаеме хора да не умират, всички желаеме пътищата ни да са идеални. Ние даже не можем да осъществим условието на Европейския съюз. Европейски Съюз споделя: „ Конструирайте пътна инфраструктура, която щади и резервира живота и здравето на хората “. Как, когато ние нямаме пари за това нещо? На нас даже не ни минава през мозъка, че би трябвало да отделим пари за това нещо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР