ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Това е позор в историята ни: какво чухме и видяхме по улиците на София

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Знаем, че основният прокурор се е обадил окуражаващо на Борисов да не подава оставка. " " Заверата на Доган и Борисов няма да издържи. " " Това е срамна мъка. " Ето какво видяхме и чухме по улиците на София:

Не единствено Георги Дренчев пострада съществено от лютивия спрей, с който полиция и жандармерия отблъснаха опита за пробив на тройната обсада в триъгълника на властта в София. Бяха десетки, плискаха се с вода, а „ Отровното трио “ предупреждаваше от микрофоните да се употребяват единствено сухи кърпи.

В деня на оповестеното от протестиращите „ Велико национално въстание “, в центъра на София още веднъж се събраха хиляди хора с разнообразни партийни пристрастия, само че с една цел - оставка на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев. Вместо това получиха абсурден протест на президента Румен Радев в първия работен ден на Народното събрание, скрил се министър председател и неуместни хрумвания на Движение за права и свободи. А най-после и 122 гласа за новата конституция.

" Ще победим "

„ Вижте площада в работен ден - тук са хора с най-различен профил, а е ден 56-и от началото на недоволството. Ще победим “, твърди юрист Хаджигенов от така наречен „ Отровно трио “. На въпрос за проектите на тримата водачи на митинга след възможната победа, той споделя, че не се вижда на никое място другаде, с изключение на в правосъдната зала като бранител. „ Този въпрос е много несвоевременен - ще отговорим, когато му пристигна времето. Да отговаряме в този момент би било стратегическа неточност. Ние мислим оптимално огромно и то отпреди митинга, няма да опорочим силата на жителите “, прибавя юристът.

Според него, Движение за права и свободи явно застава зад ГЕРБ, а в пленарната зала, до момента в който на открито множеството скандира „ Оставка! “, са позволили сериозната неточност да изискат експертен кабинет, което значи още веднъж Борисов да е на върха. „ Но това няма да мине. В Движение за права и свободи не са разбрали, че по този начин губят и личния си електорат, който постоянно е бил характерен, корав, а и на тези хора им писна да ги карат като овце. Това са елементарни хора, български жители и не следва да бъдат подценявани “, споделя Хаджигенов.

Плътно до тройния полицейски кордон с щитовете е застанал юрист Минчо Спасов - индивидът, който наскоро спря метрото и в този момент чака прокурорът по делото му за безчинство да се върне от отпуска. " Управляващите за следващ път избягаха от гласоподавателите си - най-позорно депутатите бяха изведени през задните входове, а министър председателят от два месеца не се е появявал. Но успеха рано или късно ще пристигна и тя стартира още преди 56 дни, когато българите демонстрираха, че са се събудили “, споделя Спасов. И акцентира, че всички на площада държат митингът да е кротичък. Именно по този начин те желаят да влияят на съвестта на управляващите.

" Срамна мъка "

Спасов е безапелационен, че полицията и жандармерията извършват непозволена задача, ограничавайки правата на протестиращите. Той се базира на закона за събранията, митингите и манифестациите, който не разрешава зоната за сигурност да надвишава 20 метра от постройката на Народното събрание. В този ден периметърът е неведнъж повишен, сезиран е Административният съд, само че отговор няма. „ Нито един от началниците не застана с лицето си и не се показа, с цел да каже кой е издал тази заповед. Знаем, че основният прокурор се е обадил окуражаващо на Борисов да не подава оставка. Моят прочит на това е: „ Внимавай да не подадеш оставка “ ", добавя Спасов.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев е с хората си на площада, а последното му обиталище - палатковият лагер на Орлов мост - е съвсем пусто през този ден. „ Протестът към този момент реализира своето. А протичащото се през днешния ден е срам в историята ни - властта се крие зад жандармерия и сълзотворен газ в опита си да завоюва още няколко дни. Това е срамна мъка “, разяснява той. Според него, всяка власт, която се крие от жителите, е завършила и няма моралното право да продължи да ръководи. А митингът ще продължи безотказно до оставките: „ България към този момент има своето гражданско общество “.

Пламен Даракчиев е професионален въстаник - той е един от 39-имата депутати, оповестили през 1991 гладна стачка поради конституцията, биографията му е богата на истории с палатки и освен. Сега е гражданин на " Орлов град на Шиши щрасе ". „ Декларацията на Движение за права и свободи за експертното държавно управление демонстрира тежки несъгласия. Показва също по този начин, че заверата на Доган и Борисов няма да издържи. Личи, че не са в кондиция, изплашени са “, споделя Даракчиев. Категоричен е, че митингите ще продължат и че в този момент България не се нуждае от нова конституция, нито от Велико народно събрание. И е оптимист за изхода от рецесията.

" Борисов ще се държи за властта до последно "

Гошо от Протеста. Това е другото му име във Facebook. Георги Дренчев от четири години живее във Виена - тъй като демокрацията в България не му е задоволителна. „ Тъй като сами не можем да реализираме равнището, аз съм отишъл да пребивавам наготово. Там има правила и хората ги съблюдават, а това ми харесва “, споделя мъжът. Дошъл със фамилията си за почивка, само че когато протестната сила избухнала, всички проекти отишли напразно. Оттогава е всеки ден на площада, а на вчерашното „ Велико национално въстание “ си получи и дозата пикантен спрей в очите - дружно с група протестиращи, пробвали да пробият блокадата на бул. “Дондуков “. „ С вярата да пристигна смяната. Но почтено казано, не чакам скоро да пристигна развръзката “, споделя Гошо от Протеста.

В човешкото гъмжило на площада му липсва електоратът на Движение за права и свободи. „ Тези хора са във средновековен плен на една партия, бизнесите са контролирани, не можеш да правиш нищо, без да си част от партийния хайлайф или най-малко посочен от него. Те могат да бъдат единствено част от масовка на Росенец. Когато ние отидохме там, полицията ги пазеше от нас, а ние от тях не искахме нищо, ние им съчувствахме “, споделя Гошо от Протеста.

" Борисов ще се държи за властта до последно, там той се усеща предпазен. Макар че сега живее в кула от карти, която всеки момент ще рухне “, споделя още той. Убеден е, че ръководещите доста добре чуват гласа на площада, само че избират лесния път: " Правят се, че тези хора не съществуват. Защото са им значими екстрите на властта, а не хората. "

С над 100 арестувани за пиратките пред някогашния Партиен дом, където към този момент ще заседават депутатите, завърши ден 56 от недоволството. Сигурно толкоз бяха разбудени от властта, която реши измежду нощ да срине палатковия лагер на Орлов мост. Борисов продължава да е министър председател на България. Дистанционно. Протестите също не престават. На живо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР