ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Социално слаб дължи 22 милиона лева на държавата

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Прехвърлянето на компании с огромни данъчни отговорности на обществено слаби и нормално необразовани хора, известни като „ бушони “, се трансформира в мода през последните 15 години, съобщи NOVA. Срещу 200-300 лв. на ръка, предоставяйки персоналната си карта, тези хора подписваха документи, с които купуваха съответната компания. Така длъжници ставаха те и естествено Национална агенция за приходите нямаше по какъв начин да си вземе налозите.

Дългове от тази компания по същата причина не можеха да си върнат и частни кредитори. Чрез законодателни промени страната се опита да спре тези схеми. И като чели в последно време те понамаляха, само че преди няколко седмици, екипът ни се зае с следствие на известни уеб сайтове, бълващи подправени вести, които всеобщо се споделят в обществените мрежи. И какво открихме - притежател на тези уеб сайтове – общо 11, е компания „ Хаки Фиш” ЕООД. А тя е благосъстоятелност на обществено слабия 58-годишен алкохолно подвластен Николай Низол. Тоест, този човек има и ръководи тези 11 уеб страницата за подправени вести и хората работещи в тях, най-малко съгласно документите.

А другояче, става известно, отново по документи, същият обществено слаб има и други 56 компании, чиято активност е разнообразна. От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство. Разследването ни откри, че част от тези компании нямат отговорности и са работещи, само че собствеността се води на обществено слабия Николай Низол, и от основаването им са регистрирани на негово име, с цел да се прикрият същинските притежатели сходно на компанията със уеб страниците за подправени вести.

Други от 57-те компании обаче, водещи се на алокохолно подвластния Николай Низол, са му трансферирани от предходни притежатели и дължат на страната налози в размер на 22 млн. лева Решихме да проверим по какъв начин и елементарно ли е да се трансферира компания със отговорности на името на Николай Низол и дали той взе участие умишлено в ролята на „ бушон” или е почтена жертва, подведена от непознати да подпише някакви документи, както нормално такива хора настояват пред проверяващите органи.

След извършен диалог по телефона си уреждаме среща с Николай. Докато приказваме ни пита Енцо ли ни изпраща. От въпроса стана ясно, че обществено слабият притежател на 57 компании и 22 млн. лева отговорности към страната извършва ролята на „ бушон” посредством медиатор. Петнайсет минути по-късно бяхме на мястото на срещата и нашите продавачи на компания със отговорности се срещнаха с купувача -„ бушон “ - Николай Низол.

„ Мъжът има 57 компании. В общи линии три са главните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува Национална агенция за приходите, са отговорности към бюджета, укрити или дължими и невнесени налози и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми. Те са отговорности към частни кредитори, към бизнес сътрудници и към банки. И третата огромна тематика в действителност е избран тип активност - да се прикрие действителния притежател.

Преди тази скица беше народен спорт. Сега въпреки всичко има избрани правни гаранции, тъй като сега продажбите на компании е под необикновен режим. Тоест, Национална агенция за приходите минава от там. В съответно този случай справката на Агенцията по доходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури във връзка с възможни закононарушения срещу кредитори”, изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

И по този начин това е следващият случай, в който схемата с прехвърлянето на задлъжнели компании на хора-бушони ощетява всички нас с десетки милиони. Ощетява и частни кредитори. Прикрива и същински притежатели на компании, които надали стоят в сянка поради благородни претекстове. А защото бушоните им постоянно заобикалят наказателна отговорност, представяйки се за жертви, подведени да подпишат нещо, без да знаят какво, видяхте – нашето следствие сподели, че това напълно не е по този начин, приключват от NOVA.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР