ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Спешно и тихомълком строят нов правителствен комплекс

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
" Държавната консолидационна компания " и " София тех парк " изненадващо са задвижили обсъждан от дълго време план за построяването на нов държавен комплекс край " Цариградско шосе ", наоколо до кръстовището при " Арена Армеец ", заяви " Сега ".

Двете държавни сдружения са подали искане до Столична община за правене на нов организационен проект на два парцела в местността " Къро ". Главният проектант Здравко Здравков е одобрил проекта на 9 март и в случай че заповедта не бъде обжалвана, ще отвори пътя пред самото планиране и строителство.

Скороста на предвижване на документите сред институциите е впечатляваща. Здравков се е разпоредил да се създаде плана на нов Подробен устройствен план на 5 ноември, 2020 година заповедта е била обявена на заинтригуваните лица от регион " Младост " на 18 ноември - в най-тежкия пик на болестта. Проектът е импортиран за одобрение на 27 ноември, а на 15 януари е изпратен за ново съобщаване на заинтригуваните лица в " Младост ", няма постъпили възражения в 14-дневен период.

Според утвърждения нов организационен проект комплексът ще бъде построен на територията на два парцела с обща повърхност от 24 811 кв. м. На този терен се планува да има комплекс от офис здания с две високи тела - едното със 75 метра кота корниза, второто - с ограничаване до 50 метра. Ще има и надземен гараж с ограничаване за кота корниз до 20 метра. Максималната разгъната повърхност на сложна може да доближи до 87 500 кв. м. над земята и 25 000 кв. м. подземно строителство. Според заповедта на Здравков, с която е утвърден ПУП-а, новото предопределение на парцела е за " държавен комплекс от здания за потребностите на държавната администрация " (в работилия досега Подробен устройствен план предназначението е за научно-технологичен парк). " Промяната в предназначението е обоснована от възникването на нова държавна потребност за основаване на държавен комплекс от здания за държавната администрация ", написа още в заповедта на Здравков.

В момента няма никаква изясненост какво тъкмо се планува да се обитава в новия държавен комплекс, а съгласно изданието сходен мегакомплекс ще е на стойност от най-малко 100 млн. евро.

През 2018 г се разбра импровизирано, че се възнамерява построяването на нов държавен комплекс. А през септември 2019 година държавното управление взе необичайно решение в бъдеще време - да реалокира министерство на опазването на здравето в нов държавен комплекс, който щял да бъде построен в период от 21 месеца. Не беше дадена обаче никаква публична информация къде ще се строи и какъв брой ще коства.

Идеята за нов държавен център на 4-ти километър бе на някогашният министър председател Сергей Станишев, като България организира упорит интернационален конкурс за новото сити на София през 2009 година и даже бе изплатен планът на студиото на един от най-известните френски архитекти – Доминик Перо, създател на постройката на Европейския съд в Люксембург и на кулите " Перо " във Виена. Той предвиждаше напредничав здания, зелени и водни площи на терен от 600 дк. Френската компания взе 1 млн. евро за работата си.

В състезанието за плана на новия държавен център участваха най-големите имена в архитектурата в света - " Фостър и Партнърс ", " Заха Хадид Архитекти " и " Масимилиано Фуксас Архитекти ", както и две български сдружения (Обединение Г3, Георги Стоилов и " АДАИС Проект " ).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР