ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Цацаров е отказал да съдейства за разкриване на истината за ЦУМ-гейт

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Разследване на Красен Николов от Mediapool

Бившият основен прокурор Сотир Цацаров изцяло е отказал да спомага за разкриването на обективната истина по абсурда ЦУМ-гейт, гръмнал при започване на април 2017 година. Това излиза наяве от документите по осъществената инспекция на правосъдния инспекторат, с които Mediapool разполага. Делото за достъп до информацията бе извоювано от гражданския деятел Николай Неделчев.

Докладът на инспектората за ЦУМ-гейт при започване на месец юли 2017 година. Негов създател е контрольор Игнат Георгиев, който категорично показва, че тогавашният основен прокурор е отказал да се яви на поканата за чуване. Цацаров отхвърля да изпрати и писмена позиция. Съдебният инспекторат е потиснат и заставен да употребява позиция на основния прокурор, оповестена на уеб страницата на държавното обвиняване.

Замесеният в аферата предприемач и член на националното управление на Българска социалистическа партия Георги Гергов също е отказал да изпрати своето пояснение. Единствено предприемачът и издател на вестник " Сега " Сашо Дончев се отзовава и преразказва изказванията си, които към този момент са станали обществено известни.

Съдебният инспекторат прави умозаключение, че доказателствата по случая не са задоволителни, с цел да се откри какво тримата фактически са си говорили.

" Твърденията на господин Дончев съдържат подмятания за нерегламентирано държание от страна на господин Цацаров, само че остават изолирани и неподкрепени с каквито и да е доказателства. В формалната позиция на основния прокурор се показва, че по време на срещата до основния прокурор е отправено искане да упражни въздействие по настояща инспекция с предмет активността на самостоятелен регулатор, което е било изрично отклонено ", се споделя в отчета на инспектората, което се отхвърля от Сашо Дончев.

Докладът от така наречен инспекция не може да откри по чия самодейност е била срещата в ЦУМ, нито даже обстоятелството дали е била извършена.

" Затова ИВСС (съдебният инспекторат) не може изрично да откри дали държанието на Цацаров е в прорез с одобрените в обществото разбирания за благовъзпитание и дали дейностите му компрометират достойнството на магистратите в специалността и обществото, дали са дейности, накърняващи престижа на правосъдната власт ", написа в отчета.

Инспектор Георгиев напомня, че няма възбрана за магистратите да се срещат с предприемачи. Съмнителен е изводът му, че самата среща не е укорима, нито, че е уязвила престижа на правосъдната власт.

Пред сътрудниците си инспектори Игнат Георгиев е обяснил, че участниците в срещата са били запитани кой е бил основател, само че единствено Сашо Дончев е дал отговор. Накрая правосъдните инспектори вземат решение да прекратят случая единомислещо, а институцията повече от три години крие тази информация от медиите.

Аферата ЦУМ-гейт бе жив образец за напън на основния прокурор върху издател на самостоятелна медиа. Червеният предприемач Георги Гергов е бил хазаин на среща в частния му офис (намиращ се в ЦУМ) сред Сашо Дончев и обвинител № Сотир Цацаров. Както описа тогава Дончев, Цацаров го е питал за наличието на вестник " Сега " и карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия " Да, България " и за какво го прави, откакто има прекрасен бизнес. Освен това съгласно Дончев Цацаров го е попитал: " Нима се съмнявате, че вашите телефони и връзки са под надзор? " Впоследствие основният прокурор изрично отхвърли да дава отговор на въпроси по случая. Тезата му беше, че не се е срещал с подсъдими или престъпно проявени лица и че не е нарушил закона.

Казусът с ЦУМ-гейт демонстрира образно какъв брой безотчетен и недостижим може да бъде основният прокурор. През април 2017 година Висш съдебен съвет обслужи Цацаров и отхвърли да се занимава със абсурда, откакто основният прокурор отхвърли да се изяснява и пред кадровия орган на правосъдната власт. Тогава Висш съдебен съвет влезе в прорез със личната си процедура за инспекция на сходни случаи. Съдебният съвет извърши, въпреки и официална, инспекция на " Яневагейт ", преди съвсем 10 години бе тестван и абсурдът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху ЦУМ-гейт бе спуснато цялостно затъмнение, а нежеланието на Цацаров да приказва за срещата бе явно.

Пред Висш съдебен съвет Цацаров удостовери, че е участвал на срещата с Георги Гергов и Сашо Дончев. Според него абсурдът бил " сюжет ". По-късно той не отхвърля, че са близки познати с Гергов по пловдивска линия.

До абсурда ЦУМ-гейт се стигна, откакто предприемачът и издател на сериозния към властта вестник " Сега " Сашо Дончев разгласи, че срещата е била проведена от Гергов и извършена в неговия офис в ЦУМ по самодейност на Цацаров. Главният прокурор след това разгласи, че не той, а Дончев е основател на срещата, на която се опитал да окаже напън по отношение на инспекция, засягаща компанията му " Овергаз ". Двете тези явно няма да бъдат подложени на безпристрастна инспекция, в това число дали Сашо Дончев е бил подслушван.

Цацаров обясняваше, че Гергов и Дончев не са обвинени и не са подсъдими, само че по-късно се разбра, че прокуратурата демонстрира избран интерес към активността на техните компании.

Мнозина са не запомнили, че преди този момент съвещание на Висш съдебен съвет за ЦУМ-гейт десетина високи здрави момчета с маски на лицата се появиха пред постройка и държаха в ръцете си кървави агнешки главички. Това бе откровена опасност към шестимата членове на Висш съдебен съвет, които си разрешиха да внесат предлагането за инспекция на Сотир Цацаров.

По-рано в същата стилистика регионът към Висш съдебен съвет осъмна с разлепените некролози на още живия тогава Камен Ситнилски, който бе съпротива на Цацаров в съвета. По-късно Ситнилски бе нелегално отхвърлен от Висш съдебен съвет, а по-късно и умря.

Малко преди края на мандата на Цацаров като основен прокурор ръководещата коалиция и Движение за права и свободи го назначиха за началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР