ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Как добре облечени предприемачи взеха бизнеса на основателя на веригата „ Елеа”.
В правовата страна България, член на Европейския съюз, не престават да се крадат бизнеси. Схемата работи безотказно и прилича онази, станала известна като „ Осемте джуджета “, написа PlovdivTown.

В нея има вложители, които парадират с дебели връзки с авторитетни предприемачи със знакови имена и позиции във властта, юристи и нотариуси. Прилича на онази от мутренските времена. Групата обследва разнообразни бизнеси и когато си избере някой от тях, прави предложение, което жертвата не може да откаже. Първоначално офертата е за съдружничество, а след това новите вложители пристъпват към почистване на компанията от основателите ѝ.

Поредната жертва на схемата гръцки предприемач, който от десетилетия влага в България.

През 2008 година Йоанис Хадзигеоргиу основава веригата „ Елеа” – тематични гръцки заведения за хранене в Пловдив и София. Марката бързо става обичана на доста хора и бизнесът върви добре. Пловдивската „ Елеа” се разраства и се мести в разнообразни пространства. В момента се намира на бул. „ Санкт Петербург” 131 в постройка, благосъстоятелност на сдружението „ Кепитал Инвест Пловдив” ООД, зад което стоят семейството Муравенови и общинският консултант Георги Колев.

От известно време обаче Йоанис Хадзигеоргиу няма достъп до ресторанта, откакто става жертва на незаконната скица, за която към този момент са известени Специализираната прокуратура в София, Прокуратурата на Република Гърция, Посолството на Република Гърция в България и гръцки евродепутати.

Това става в навечерието на деня, в който министър председателят на България Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев са поканени на чуване в Европейскиия парламент тъкмо по въпроса за върховенството на законността у нас.

Какво се случва със притежателя на „ Елеа”. През декември 2018 година, когато Янис Хадзигеоргиу е в чужбина, на телефона му звъни Ангел Запрянов, представител на компания „ Примекс” ООД, занимаваща се с доставки на алкохол и безалкохолни питиета. Двамата се познават от дълго време, тъй като Янис употребявал същото сдружение като снабдител. Запрянов предложил на Хадзигеоргиу да реалокира ресторанта си в постройката на бул. „ Санкт Петербург”. По това време „ Елеа” се намира в парк хотел „ Пловдив” в парк Лаута, само че там няма място за градина, а и помещението е малко. Двамата се уговорили да се видят, откакто Янис се прибере в България. На срещата обаче изненадващо пристигнал и Деан Найденов – съучастник в няколко известни пловдивски клубове.

Запрянов и Найденов предложили на Хадзигеоргиу да уредят помещението в постройката на „ Кепитал Инвест Пловдив” на доста добра цена, както и да се включат в бизнеса, като изкупят посредством трето лице 30% от дяловете на компанията „ Домейн Трейдинг”, притежател на „ Елеа”.

Йоанис приел офертата, само че когато се стигнало до договорка при нотариус Елена Сопаджиева, Деан Найденов настоял да получи 40% от сдружението, тъй като лицата, съдействали за споразумяване на помещението били четири, а той щял да ги съставлява. Хадзигеоргиу приел и тези условия, като дружествените дялове били трансферирани поетапно. И по този начин от 17 декември 2019 година Найденов се легитимира като притежател на 40% от дужествените дялове. Междувременно Йоанис Хадзигеоргиу трансферира други 30% от сдружението на своя съотечественик Евангелос Загоритис, с който има различен общ бизнес. Ресторантът е изместен в новото помещение, като цялото съоръжение е закупено от Йоанис Хатзигеоргиу и Евангелос Загоритис. За да има повече клиенти, съдружниците решили да наемат и открита повърхност до постройката, за което са се споразумели устно с Лиляна Муравенова да заплащат по 1000 лева на месец.

На идващия месец в ресторанта пристигнала дама на име Мария Динев като счетоводител на Деан Найденов и съдружника в „ Трафик сот” Александър Апостолов. Предложила на Йоанис да смени съществуващата счетоводна стратегия „ Мистрал” с „ Барс”. Обяснила, че новата стратегия разрешава да се трият редове от продажбите и по този начин да се укриват налози. Хадзигеоргиу се възпротивил, а Динева го убеждавала, че няма никакъв риск, тъй като съществува схемата чадър в данъчното, полицията и прокуратурата и няма заплаха за биснеса му. Йоанис отказал. Когато бил в чужбина идващия месец обаче софтуерната стратегия „ Барс” била въведена в ресторанта. Това довело до спор сред Хадзигеоргиу и Деан Найденов. Малко след абсурда в заведението пристигнали Иван Петлешков, сътружник в „ Трафик СОТ”, Александър Апостолов и Ангел Запрянов. Поискали среща с Хадзигеоргиу, на която му споделили, че са скритите притежатели на проценти от „ Домейн Трейдинг”, в която ги съставлява Деан Найденов. Парадирали, че са притежатели на 3 заведения в същия комплекс – Оникс, Бушидо и Дабъл Ю. В началото на януари на заседание на компанията тримата скрити съдружници се появили още веднъж, обвинили Хадзигеоргиу, че не ръководи добре заведението и в обири. Открито декларирали интерес към бизнеса му. След като напрежението ескалирало, Хадзигеоргиу настоял съдружниците да се разделят, като или четиримата да изкупят неговия дял, или той да изкупи техния. Започнали договаряния, само че страните не постигнали съглашение.

В началото на март 2020 Найденов и Апостолов още веднъж се срещнали с Хадзигеоргиу и почнали диалози, сърдит Апостолов му споделил, че ще му даде 5000 лева за неговите дялове. Найденов предизвестил Йоанис, че не знае с какви хора си има работа и в случай че откаже предлагането, ще си има огромни кахъри.

След тази опасност Хадзигеоргиу се свързал с Ангел Запрянов, като се надявал, че остарелият му прочут може да бъде пратеник в диалозите със съдружника, който самичък му предложил преди 2 години. В последна сметка Хадзигеоргиу се решил да продаде дяловете си, само че на действителна пазарна цена съгласно активите и оборотите на ресторанта. Запрянов се заел да приготви съглашение, което предвиждало напускащите съдружници да получат 50 000 евро през април 2020, още 50 000 евро след края на настъпилото в това време изключително състояние поради ковид, и още 100 000 евро на 6 равни месечни вноски. Въпреки че самичък изготвил съглашението, Запрянов предизвестил Хадзигеоргиу, че схемата Петлешков и Апостолов не обичат да заплащат.

Така и се случило.

Междувременно, поради изключителното състояние, Хадзигеоргиу се схванал със притежателите на помещението ресторанът да не заплаща наем за месеците, в които не е работил поради пандемията. Разбрали се сумата да бъде отсрочена за началото на 2021 година Същото се отнасяло и за подписването на анекса, по който да се плащал наемът за градината. Разговорът се състоял пред очевидци.

Противно на сделката обаче на 13 април Пламен Муравенов изготвил документ, в който дал 30-дневен период на „ Домейн Трейдинг” да заплати наема за април и да подпише контракт за наема на окритата повърхност. До този миг цялата фирмена преписка идвала в офиса на Хадзигеоргиу. Въпросният документ по схемата обаче бил връчен на Деан Найденов, без да е вписана датата на приемане. Самият Найденов не уведомил съдружниците си за предизвестието от притежателя на парцела.

По-късно този документ изиграл основна роля в опита на новите съдружници да изхвърлят Йоанис Хадзигеоргиу от бизнеса.

На 20 май 2020 г в офиса на пл. „ Стефан Стамболов” 3, където са седалището и адресът на ръководство на „ Домейн Трейдинг”, е получено предупреждение от нотариус Светлозар Йорданов, съгласно което договорът за наем се приключва по виновност на наемателя. В същото известие е указано, че сдружението „ Домейн Трейдинг” ще бъде известено в допълнение за деня, в който може да изнесе от помещението движимото им имущество. На същия ден дългогодишният салонен шеф на „ Елеа” Радка Бояджиева не е позволена в ресторанта от шестима охранители на „ Трафик СОТ”, в който притежател е Апостолов, а шеф – Петлешков. В същото време ресторантът продължавал да работи с касовите апарати на „ Домейн Трейдинг”.

По-късно денем се провела среща сред Хадзигеоргиу и Петлешков, както и трето лице, което ги свързало. В нея Петлешков споделил, че желае да организира обща среща с присъединяване на Запрянов, Найденов и Апостолов, които съгласно Петлешков били негови чиновници. Целта била да се посочи дефинитивно процедурата, по която Хадзигеоргиу ще напусне сдружението и на каква цена. На въпрос, за какво Йоанис не е позволен в ресторанта, Петлешков дал отговор – тъй като по този начин взех решение.

На идващия ден се провела нова среща. На нея Петлешков предложил да заплати 20 000 евро, против които Хадзигеоргиу и съдружникът му Загоритис да му трансферират 10% от дяловете в сдружението, като в това време бъдат заменени шефовете. Двамата не се съгласили и последвала нова оферта – 150 000 евро, платими на 10 равни вноски, за всички дялове на Хадзигуоргиу и Загоритис. Петлешков предизвестил, че в случай че двамата не одобряват, от този миг ще ги смята за врагове, а до 30 дни „ ще изчезнат от лицето на земята”.

Петлешков предизвестил, че има съществено въздействие в полицията и прокуратурата, както и човек в Национална агенция за приходите.

Уплашен за своята и на фамилията си сигурност, на 29 май Хадзигеоргиу входирал 3 тъжби за схемата до Главния прокурор, Гръцкото посолство и Президента.

Същия ден му се обадил Ангел Запрянов, който изискал среща в адвокатска адвокатска фирма. В наличието на трима юристи Хадзигеоргиу получил крайна оферта – за сумата от 150 000 евро в брой. Разбрали се юристите и счетоводителите да приготвят документите до края на деня, петък, и договорката да се изповяда в понеделник. На 1 юни обаче се схванало, че „ купувачите” по схемата се отхвърлят от договорката. На същия ден Хадзигеоргиу изпратил чиновниците си да приберат касовите апарати и счетодовните документи.

На 3 юни идва нова изненада. Пристига обезпечителна заповед по ЧГД 5960/2020 година, съгласно която движимите движимости на „ Домейн Трейдинг” на стойност 600 000 лева, намиращи се в заведението, се запорират поради рекламация от страна на притежателя на помещението за „ дължимата” сума от 48 073,80 лева Задължението е насъбрано точно поради неплатените наеми по време на изключителното състояние от 13 март до 13 май 2020 година, както и за 8 наема на лятната градина, за която Хадзигеоргиу плащал постоянно до месец март по 1000 лева, без да има контракт. Производство за налагане на запор е образовуно още на 4 юни, а ЧСИ Марияна Обретенова насрочва огледа за същия ден.

И това известие обаче отива при съдружника Деан Найденов, а не в офиса на „ Домейн Трейдинг”.

При осъществяването на разказа за надзирател на схемата и имуществото е назначен ромът Огнян Митков Божидаров.

Оказва се, че това е същият човек, шеф на сдружението „ Ресторант Елеа” ЕООД /със остаряло име „ Трафик Драйф”/, с което някогашните съдружници на Хадзигеоргиу към този момент оперират в ресторанта. Междувременно на гръцките предприемачи е изпратена данъчна порверка и са наложени запори на сметки, които по-късно падат след няколко срещи в Национална агенция за приходите.

На 5 октомври 2020 Хадзигеоргиу и Загоритис са поканени да получат част от запорираното недвижимо имущество, което в това време е преместено на склад в друго помещение. Какво от оборудването ще получат, ще се разбере в понеделник. Със сигурност обаче от бизнеса им в България към този момент няма и диря.

За гръцките вложители остава да се надяват, че по схемата прокуратурата и съдът ще си свършат работата и ще потвърдят, че в България и Европейски Съюз въпреки всичко има господство на закона, както евентуално ще настояват министър председателят Борисов и основният прокурор Иван Гешев в Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР