Орхидеята разцъфва отново: Съвети за любители граднари.Орхидеите са екзотични растения,които

...
Орхидеята разцъфва отново: Съвети за любители граднари.Орхидеите са екзотични растения,които
Коментари Харесай

Орхидеята разцъфва отново: Съвети за любители граднари


Орхидеята разцъфва още веднъж: Съвети за фенове граднари.

Орхидеите са екзотични растения,
които имат красиви цветове и специфични условия. Много хора ги поливат прекомерно постоянно или не се грижат вярно за тях. Защо орхидеите гният и какво може да се направи, с цел да ги спасим?
Ако сте преполели вашата орхидея
и сте имали непотребна вода в саксията за дълго време, евентуално към този момент сте забелязали смяна във външния тип на вашето растение. Не се тормозете – към момента нищо не е изгубено. Вашата орхидея към момента може да бъде възобновена.
Защо орхидеите фаленопсис гният?
Най-често това се случва заради прекалено поливане и задържане на вода в саксията. Това предизвиква развиването на гъбични инфекции. В резултат на това листата и корените на растението стават меки, покафеняват и гният.
Гниенето на орхидеите може
да бъде породено и от прекалено наторяване. Субстратът, в който пораства растението, би трябвало да е лек, шуплест и пропусклив. Най-добрият субстрат за орхидея фаленопсис е този, който обезпечава аерация на корените и дренаж на непотребната вода.
Как да спасим гниеща орхидея фаленопсис?
Разлагащата се орхидея фаленопсис може елементарно да бъде избавена, даже в случай че листата към този момент са почнали да покафеняват и някои от корените са изгнили. Затова останките му би трябвало деликатно да се отстранят от саксията, а субстратът, в който се е намирал, да се изхвърли.
Какво да върша по-късно?
Реанимация на гниещи орхидеи малко по малко:

·       Разгледайте корените на орхидеята. Ако най-малко някои от тях са свежи, орхидеята ще оцелее. Повредените, гнили корени би трябвало да бъдат отстранени.

·       Мястото на рязане би трябвало да бъде предпазено. За да извършите това, можете да употребявате разтопена свещ – восъкът ще защищити изрязаната зона от излагане на вода или я намажете с водороден прекис.

·       След това пригответе примес от вода и канела. Поставете 2 супени лъжици канела на прахуляк в буркан. Залейте ги с 1 литър преварена топла вода. Затегнете буркана и изчакайте сместа да изстине.

·       Когато водата с канелата се охлади, би трябвало да я прецедите.

·       След като се филтрира канелената вода, изсипете я в купа и поставете орхидеята в нея. Трябва да кисне в нея за 30 минути. Ако ви е останала примес, можете да я употребявате за напръскване на орхидеите.

·       След 30 минути накисване във вода с канела, орхидеята би трябвало да се засади в свеж субстрат.

·       След това поставете саксията с орхидея на ярко и хладно място за 7 дни.

·       След седмица напръскайте орхидеята с вода със спрей бутилка за това. След това покрийте саксията с транспарантен пластмасов съд. Не забравяйте да извършите вентилационни отвори в него, написа actualno.com.

·       Съдът би трябвало да остане върху саксията, до момента в който орхидеята оживее. След 3 седмици би трябвало да забележите, че стартира да пораства. За да се предотврати изтощаването на стъблото, би трябвало да се пръска с вода на всеки 5 дни. След всяко поливане покривайте орхидеята със съд.

·       След 2 месеца орхидеята към този момент би трябвало да има много огромни листа и да наподобява все по-добре.

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР