Факсимиле на вършещата чудеса икона на Света Богородица "Предизвестителка" ще

...
Факсимиле на вършещата чудеса икона на Света Богородица "Предизвестителка" ще
Коментари Харесай

Копие на икона-чудо от Света гора ще цери в Банско

Факсимиле на вършещата чудеса икона на Света Богородица "Предизвестителка " ще бъде рисувана от монаси в Света гора и дарена на храм "Света Троица " в Банско, заяви свещеникът от храма иконом Георги Касапинов, представен от Българска телеграфна агенция.

Инициативата е на група млади банскалии, част от които живеят в столицата. Преди няколко месеца в храма бе осветена иконата "Старозаветна Троица ", рисувана в атонския манастир Дохиар, още веднъж по самодейност на същите донори. След освещаването и виждайки насладата на хората, те взеха решение да дарят и друга икона, показа иконом Георги Касапинов.

Заради многото чудеса, свързани с иконата на Света Богородица "Предизвестителка ", е взето решението точно тя да бъде поръчана в същия манастир в Света гора. Иконата ще се създава в продължение на половин година, след което ще остане един месец в манастира в Атон. Преди да бъде донесена в Банско ще се отслужи работа пред копието на иконата на Света Богородица "Предизвестителка " в дребната черква "Света Богородица ", в която се намира оригиналът. Мястото е тясно обвързвано с Банско, защото точно тази черква е издигната с дарения от Хаджи Вълчо, братът на Паисий Хилендарски, които са от Банско, уточни иконом Касапинов.

Надеждата на основателите и на свещеника е повече хора да се включат в акцията за събиране на средства. По-добре е хиляда индивида да дарят по един лев, в сравнение с един да подари хиляда, считат те. Надяват се с това банскалии, влизайки в храма, да припознават тази икона като тяхна. Според тях това ще има мощно обединително влияние върху хората.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР