Фабричен дефект или неправилна експлоатация. Това според експерти са възможните

...
Фабричен дефект или неправилна експлоатация. Това според експерти са възможните
Коментари Харесай

След взрива на тротинетка: Фабричен дефект или неправилна експлоатация е причина за инцидента

Фабричен недостатък или неправилна употреба. Това съгласно специалисти са вероятните аргументи за рисковия случай, при който електрическа тротинетка избухна в жилището на известния музикант Цветан Недялков. Според статистиката такива случаи са необичайност и засягат всички устройства с литиево-йонни акумулатори - освен тротинетки, само че и смарт телефони и преносими компютри да вземем за пример.

Взрив, материални вреди и едно предизвестие сложиха въпроса какъв брой безвредни са електрическите тротинетки.

“Не е в нас повода. Да внимавате с електрическите тротинетки, като си купуват хората в действителност да внимават, тъй като се оказва, че е нещо доста рисково ”, разяснява Цветан Недялков след случая през вчерашния ден.

Преди по-малко от седмица зареждаща се тротинетка избухна и в Лондон, а пожарът е сниман от камера за видеонаблюдение. Според специалисти сходни случаи са необичайност, а аргументите са разнообразни.

" Доколкото разбрах това е първото зареждане на батерията, тъй че най-вероятно се касае за заводски индустриален недостатък ", съобщи инж. Йовко Раканов - учител по електротехника.

" Във влажно време тротинетките е хубаво да се карат с доста нерешителност, да не се намокрят, в никакъв случай да не се почистват под течаща вода, тъй като това са литиевойонни акумулатори, без значение че имат отбрани срещу влага, срещу намокряне, въпреки всичко влагата постоянно си намира път, а това в повода заради която една батерия може да се възпламени. Ако се намокрят да не се включват незабавно да се зареждат ", прикани Владислав Стоицов - ръководител на Българската асоциация за електромобилност.

Промяна във формата на литиевойонната батерия е един от сигналите, че е допустимо да се появи проблем и тротинетката да избухне.



" Това, което може да подскаже ненапълно е дисторция на батерията чисто образно, както в тази ситуация този телефон, който в един миг батерията е дала недостатък и се е раздула, при което дори телефонът се е разпаднал на съставните си елементи. Другото, което е, за жалост нямаме доста време да реагираме след него е когато се появи някакъв дим. Той нормално много бързо прераства в натоварен огън и най-лошият вид е, когато стане и детонация ", съобщи инж. Йовко Раканов.

Повечето марки тротинетки се създават в Китай. Необходимо е да имат няколко отбрани, както множеството електрически уреди.

" Те са както на батерията, по този начин и на електрическата скица, по този начин и на самото зарядно има най-малко три отбрани от сходни неща да се случат. Тези неща всички са сертифицирани, имат документи за сигурност, имат документи за произвеждане ", съобщи Владислав Стоицов.

Хората не би трябвало да не помнят, че въпреки всичко тротинетката е електрически апарат, а специалистите поучават да не се оставят без контрол, когато се зареждат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР