Еврозоната може да изпадне в рецесия в началото на тази

...
Еврозоната може да изпадне в рецесия в началото на тази
Коментари Харесай

Как евентуална рецесия ще се отрази на България и безработицата у нас?

Еврозоната може да изпадне в криза при започване на тази година. Прогнозите са на специалистите на Европейската централна банка. Сред аргументите са инфлацията, рискът от спиране на енергийните доставки и несигурността към войната. От банката обаче показват, че рецесията ще бъде къса и икономическият напредък ще се възвърне. Но по какъв начин тези процеси ще се отразят на България и на безработицата у нас?

Заедно с Еврозоната, България също ще премине през къса криза, предвиждат работодатели и синдикати. Но макроикономическите индикатори на страната са положителни.

" Българските макроикономически индикатори към момента са положителни и вероятностите пред страната с ниските налози, с към момента по-ниската преразпределителна стойност на бюджета, не плаши толкоз вложителите ", съобщи Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата.

Данните за безработицата са рекордно ниски освен в Европа, само че и у нас. Проучване измежду европейския бизнес демонстрира, че България е на 12-то място по упования на фирмите за претовареност, и на 9-то - по упования за вложения. Но прогнозите може да не се осъществен.

" Най-големият проблем е, съгласно мен, в случай че се запазят високите нива на инфлация, както е сега над 15-16%, само че в това време тръгне да се подвига безработицата, се назовава стакфлация ", съобщи Любослав Костов, Конфедерация на самостоятелните синдикати в България.

" За да се изгубят в действителност работни места по-скоро би трябвало да влезем в криза т.е. да има спад на оборота на продажби ", съобщи Петър Ганев, икономист в Института за пазарна стопанска система.

И макар че за първи път от 20 години растежът на годишната инфлация е над този на възнагражденията, икономистите виждат позитивна дълготрайна наклонност.

" Вече сме на 57% от приблизително европейските приходи, бяхме на 55% дълго време, само че в този момент с актуализацията на Брутният вътрешен продукт и при популацията може да има спомагателна проверка на данните, т.е. продължаваме да драпаме към една граница от 60% която исторически не знаем по какъв начин да пробием ", разяснява Петър Ганев.

На база на историческите данни, Ганев допуска, че ще ни трябват още 20 години, с цел да достигнем 70% от междинните европейски приходи. А сама по себе си политическата неустойчивост не може да докара до криза, само че затруднява икономическите процеси, а предоговарянето на периодите за затваряне на въглищните централи ще се окаже предизвикателство за свежи средства за бизнеса.

" Ще ги засегне и по линия на европейските средства, защото част от парите ще бъдат спрени, до момента в който не се предоговорят изискванията, а договарянията ще бъдат доста тежки ", сподели Любослав Костов от КНСБ.

" Европейските стратегии и ПВУ да влязат оптимално бързо в деяние тъй като най-силното лекарство против забавянето е внедряването на нововъведения в производството ", съобщи Цветан Симеонов, ръководител на Българската комерсиално промишлена палата.

А неналичието на постоянно държавно управление пречи на дълготрайните проекти на компаниите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР