Евротурнирите ще претърпят сериозни промени през следващия сезон 2023-2024. Промени

...
Евротурнирите ще претърпят сериозни промени през следващия сезон 2023-2024. Промени
Коментари Харесай

Какво ще се промени с новите правила в евротурнирите през следващия сезон?

Евротурнирите ще претърпят съществени промени през идващия сезон 2023-2024. Промени ще има в трите евротурнира - Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Може би най-важното, което би трябвало да се означи за българските тимове е, че спечелилият в шампионата за Купата на България ще получи квота за Лига Европа.
Прочетете още
До този миг това беше невероятно и бг тимовете играеха единствено в Лигата на конференциите. В Лига Европа можеше да играе единствено първенеца Лудогорец при отпадане от квалификации в Шампионската лига. 

Шампионска лига 

Тук смяната е голяма и този сезон ще гледаме за финален път познатия шампионат с 8 групи по 4 тима вътре. Реално в плейофите няма да има никаква смяна и както и в този момент българският тим започва още от 1-ия прелиминарен кръг и ще би трябвало да в профил цели 4 противника, с цел да влезе в групите. 

Всъщност групите каквито ги познаваме към този момент няма да съществуват . Вместо 32 тима към този момент ще имаме 36 тима в тази фаза, които ще бъдат разпределени на 4 групи от по 9 отбора. Мачовете в тази фаза ще бъдат общо 8 и към този момент няма да има разменено посещение. Реално един тим ще има по 4 мача като хазаин и 4 като посетител, само че против разнообразни тимове. 

Директно в групите още веднъж са топ 4 на Англия, Италия, Испания и Германия. 

Ще има и две квоти за тимове с най-голям клубен коефициент, които не са се класирали през шампионата. Това значи, че е доста евентуално да има и цели 6 тима от Англия в Шампионската лига. 

В първа група ще е носителят на трофея от предишния сезон и 8-те най-хубави отбора по клубен коефициент на УЕФА. Останалите три групи ще бъдат разпределени също по клубен коефициент.

От УЕФА обаче вършат и нещо друго, а точно резервират правилото отбори от една и съща страна да не играят между тях в груповата фаза. Сега обаче има едно изключение, а точно в случай че жребият доближи до такава фаза, в която е невероятно да се избегне то от централата си резервират малка врата, че въпреки всичко може да има тимове от една и съща страна в една група - евентуално може да има сред 5 или 6 представители от една страна от топ 4 шампионатите. 

Всеки мач обаче ще е значим, тъй като ще има общо класиране като в лига , а първите 8 с най-хубави индикатори ще си обезпечат непосредствено класиране за осминафиналите. Отборите приключили след 9-то до 24-то място ще играят спомагателни плейофи за класиране за осминафиналите. От 9-то до 16-то място ще играят против отборите от 17-то до 24-то място. От шампионата отпадат приключилите от 25 до 36-то място, които няма да продължат в Лига Европа и завършват присъединяване си в евротурнирите за сезона.

Лига Европа 

Последните три сезона шампионатът беше бутиков и в него участваха единствено тимове от най-хубавите 16 в ранглистата на УЕФА и отпадналите от квалификациите за Шампионската лига. Тук имаме към този момент фрапантна смяна и действително може да се каже, че връща някаква част от несъществуващия към този момент шампионат Купа на носителите на купи . Носителите на купи от всичките 55 федерации, които ще вземат участие получават квота за шампионата. Естествено тук може спечелилият в шампионата за Купата да е участник в Шампионска лига и тогава квотата получава финалиста.

Българският представител ще е един - носителят на Купата и той ще стартира от първия прелиминарен кръг на шампионата.

Освен носителите на Купата ще има още 12 тима, които ще си обезпечат класиране за шампионата от шампионата. Те са от 12-те най-силни шампионати - 5-ия в Англия, Италия, Испания, Германия, Франция, 4-ия в Нидерландия и третия в Португалия, Сърбия, Белгия, Шотландия, Турция и Австрия.

Останалите тимове ще бъдат както до момента, а точно отпадналите по време на квалификациите в Шампионска лига.

Отборите отпаднали от Лига Европа преди групите ще продължат към Лигата на конференциите. 

В груповата фаза имаме 36 отбора в лига разграничени като в Шампионска лига . Първите 8 не престават непосредствено за осминафиналите, а останалите ще се борят за класиране за тях. От 9-то до 16-то място ще играят против отборите от 17-то до 24-то място за класиране за осминафинал, а приключилите след 25-то място отпадат.

Лигата на конференциите

В този шампионат понижават квотите на тимовете . Най-силните 12 по коефициенти ще имат един представителите, а останалите по два. В момента най-силните отново са с един представител, само че останалите бяха с по 2 или 3. 

Няма да има промени в квалификациите, само че в елиминациите още веднъж имаме швейцарска система. 

Отново лига, която ще е с 36 тима, а мачовете ще бъдат 6 още веднъж против разнообразни тимове. Първите 8 се класират за осминафиналите, а останалите ще се борят на спомагателен плейоф за място на осминафиналите. Също като в Шампионска лига и Лигата на конференциите.

Реално тук измененията са само в груповата фаза, където ще се играят 6 мача против 6 разнообразни тимове и групите ще са като лига

Квотите на българските тимове за тук са две, а не както три през последните 3 сезона. Друга смяна няма и още веднъж българските представители започват от втория прелиминарен кръг.

Промените 

Всъщност несъмнено новите правила първо ще създадат много по-сложна системата на евротурнирите и към този момент няма да има разменено посещение. Ранглистата на УЕФА става доста по-важна , а действително всеки един мач от тази спонтанна лига ще е значим, тъй като може да ти даде преимущество в общото класиране. 

Естествено всичко е взето по тертипа и на НБА, а за доста от футболните експерти новият формат изключително в Шампионска лига беше разгласен като Суперлигата на УЕФА . Припомняме, че огромните клубове желаеха да създадат личен шампионат без присъединяване на УЕФА, само че централата бързо овладя този протест и сега само Реал Мадрид и Барселона не са оповестили публично, че са се отказали от концепцията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР