Скулптура, представляваща ода за мултикултурализма, беше открита в Париж по

...
Скулптура, представляваща ода за мултикултурализма, беше открита в Париж по
Коментари Харесай

В Париж откриха скулптура, посветена на Олимпиадата

Скулптура, представляваща " ода за мултикултурализма ", беше открита в Париж във връзка идните Олимпийски игри.
Прочетете още
Чернокожа жена, която държи маслинова клонка и позлатен пламък, седнала измежду столове, представящи континентите - творбата на американската художничка Алисън Саар приканва към разговор.

По думите на калифорнийската скулпторка творбата, открита в неделния следобяд в градината " Шарл Азнавур " до " Шан-з-Елизе " в Париж, 33 дни преди началото на игрите, принадлежи към мултикултурното изкуство. Откриването на скулптурата стана мотив президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах да разгласи, че съгласно него подготовката протича доста добре.

Ентусиазмът се усеща, когато човек се разноски по улиците на Париж, сподели още Бах по време на конференция.

Творбата на 68-годишната Алисън Саар носи името " Салон " и по думите на авторката съставлява пространство за срещи, отворено към всички, които ценят разговор. Скулптурната група се състои от голям брой детайли. Всички те са направени от авторката в ателиета във Франция. Използваните материали са бронз и вулканичен камък. Шестте стола, ситуирани в кръг, са по модел на употребяваните в Западна Африка, Централна Америка, Франция, Китай, Европа. Един от столовете е по древен модел, символизиращ произхода на олимпийските игри. В центъра на ансамбъла са олимпийските кръгове, гравирани в земята.

" Салон " е покана за разговор, за продан, за среща, за шерване, сподели в речта си Томас Бах. " Това е единството на цялото човечество в неговото разграничение. "

Причината да има олимпийски игри, е да съберем другите култури по света в спокойно съревнование, добави Бах.

Не съм френски жител, нямам право да гласоподавам, сподели още Бах пред Агенция Франс Прес на въпроса дали скулптурата не е политическо обръщение, адресирано към Франция в подтекста на идните парламентарни избори.

Алисън Саар е едва позната във Франция. Тя е определена от Международния олимпийски комитет и от кметството в Париж поради ангажираността си с общочовешките полезности. Художничката е имала предпочитание да сътвори творбата в локални френски ателиета, с цел да подкрепи френското занаятчийство и да понижи въглеродния отпечатък, се споделя в изказване на уредниците, предопределено за медиите.

От 40 години Саар се интересува от идентичността на чернокожите дами. " Аз съм потомка на разбъркан брак и по тази причина по-голямата част от работата ми е съсредоточена върху африканските ми корени ", сподели Саар. По думите й тя е желала да скъса със стандарта на паметниците, представящи бял мъж.

Скулптурите и инсталациите на Саар са от рециклирани и естествени материали и интегрират детайли от разнообразни африкански, афро-американски и карибски обичаи.

Сред най-известните произведения на Саар е статуя на Хариет Тъбман, робиня и активистка против робството, участваща в Гражданската война в Съединени американски щати. Нейната статуя от 2008 година е първият монумент в чест на чернокожа жена в Ню Йорк.

Творби на Саар се излагани в музеите " Метрополитън " и " Уитни " в Ню Йорк, както и в музея на изкуствата в Лос Анджелис, Съединени американски щати.

Саар е родена на 5 февруари 1956 година в Лос Анджелис в семейство на създатели. Майка й Бети Саар е позната с асемблажите си, разглеждащи въпросите на расата и пола. Баща й Ричард Саар е от немски генезис, керамик и реставратор.

Скулптурата във връзка Олимпийските игри в Париж през 2024 година е първият план на Саар в публично пространство отвън Съединени американски щати.

Французинът Ксавие Вейлан сътвори ансамбъла от статуи под името " Публика " за Олимпийските игри в Токио през 2021 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР