Кога, ако не сега? Къде, ако не в Пловдив!Прочетете ощеАко

...
Кога, ако не сега? Къде, ако не в Пловдив!Прочетете ощеАко
Коментари Харесай

Пловдив се превърна в огромна парти зона! Очаква ни седмица със забележителни събития

Кога, в случай че не в този момент? Къде, в случай че не в Пловдив!
Прочетете още
Ако до преди няколко години пловдивчани бързаха още в петък да изоставен града и да се качат на автомагистралата за морето /без значение Черно или Бяло/, това лято мнозина настройват ваканциите си по отношение на културния календар на града. Лято 2024 започва стремглаво с няколко фестивала по едно и също време, а през уикенда целият град се трансформира в голяма празненство зона. Събития привлякоха както хора от цялата страна, по този начин и чужденци. В града съвсем не остана по-голямо обществено пространство, в което да не се организира музикално или друго културно събитие.

Всъщност седмицата стартира стремително още от понеделник, когато на откритата сцена на центъра на града международно известният цигулар Васко Василев извика „ Густо майна, Филибето “ и бе посрещнат от гърмеж от овации. А по-късно повече от 3 000 души слушаха известни класики за 70-я рожден ден на Пловдивската опера.



Само след три дни на Античния спектакъл легендата Ингви Малмстийн, неслучайно подреден в топ 10 на най-хубавите китаристи на всички времена, отвя пловдивската аудитория с виртуозните си осъществявания. Други 3 000 почитатели и фенове на рока извършиха античния спектакъл до краен лимит. Меломани, които не са съумели да купят билет в точния момент, слушаха осъществяването му зад загражденията.



Малмстийн смени няколко китари и няколко стила, с цел да потопи публиката в света на мелодичните си композиции. Пролича и вдъхновението, което още като младеж черпи от „ дяволския “ гений на Николо Паганини.

В петък градусът на напрежението се повиши неимоверно, тъй като на Гребната база стартира огромния фестивал Francofolies 2024 , на Младежкия рид училищен рок фект, на Лятното кино Хилда Казасян и Васил Петров демонстрираха какво значи да обичаш Гершуин, на Античния спектакъл Софи Маринова пя Кармен под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов , а в Градската градина млади джазмени се сменяха на сцената на фестивала „ Jazztopia “. И това надалеч не беше всичко. Летният спектакъл под Бунадржика се готвеше за диско гърмеж.

Въпреки проблемите с организацията и промяната на местоположението в последния миг, Francofolies още веднъж се трансформира в празник за няколко генерации. Първата вечер стотици пяха с Ищар   „ Облаче ли бяло “ на български и приветстваха най- огромните й шлагери, танцуваха с Новел Ваг , любуваха се на Иво Димчев и приключиха вечерта с Паров Стелар



Втората вечер започва с младата френска звезда  Алексис Карлие , чиито  интерпретации на международно известни песни сграбчиха публиката.



След това група Deluxe придвижи феновете в вълнуващ музикален възторг. След края на концерта публиката не искаше да ги пусне да си потеглят, настоявайки за бис. Музикантите  слязоха в публиката и се сляха с хората.



Барбара Прави , любимката на феновете от Евровизия, завладя сцената с емблематичната си ария " Voilà ", както и за първи път показа пред аудитория песни от новия си албум, който ще излезе през септември. 



Вечерта продължи с Неж , чийто парещ шлагер " Paro " е измежду летните шлагери. Нежният ѝ глас и магнетично лъчение омагьосаха феновете.



Финалът на фестивала бе комплициран от диджей сет на Rudimental , който потопи почитателите в ритъма на електронната музика. 

„ Никога не съм пяла на Античния спектакъл, само че доста ми харесва ”. С тези думи на признателност и наслада се обърна към публиката ромската перла Софи Маринова . Талантливата певица бе една от звездите в спектакъла „ Мистерия и независимост ” дружно с маестро  Йордан Камджалов, Genesis Orchestra, The Eastern Quartet,  хор и отбор  „ Музикална лаборатория за Човека ”.



Двучасовото шоу с доста музика държа в плен препълнения до краен лимит Античен спектакъл. 3000 приветстваха песни като „ Едерлези ”, „ Не казвай, любе, лека нощ ”, „ Седнало е джоре, дос ”, „ Джелем, Джелем ”, „ Очи Чёрные ”, песен от „ Кармен ” на Бизе, а музикантите от The Eastern Quartet впечатлиха с виртуозните си осъществявания на кларинет, цигулка и акордеон.



Най-трогващото осъществяване бе на песента „ Облаче, ле, бяло ”, която накара всички от трибуните да се включат дружно със Софи.

Тя излезе на сцената на два пъти, сред които оркестрантите свириха световноизвестни тематики в нов аранжимент на творби на Вивалди, Бохемска рапсодия и други. Самата Софи пя на няколко езика – френски, съветски, български и ромски.

 Снощи на Летния спектакъл No Mersy  и East 17 върнаха  в 80-те и 90 –те порасналите младежи от тези години.





 

Тази вечер на сцената излизат легендите SNAP, Dr. Alban и един от най-хубавите родни DJ-и – Dian Solo от Deep Zone. Той ще излезе на сцената на Летен спектакъл Бунарджик в понеделник, където с изключение на диджейски сет ще показа за първи път най-новия си трак, който направи дружно с No Mercy, а точно нова версия на международната денс класика – Missing (позната от осъществяването на Everything But The Girl).

 ПРЕДСТОЯЩИ

Днес се откри Фестивала на занаятите в Стария град, който ще продължи до края на седмицата, а на следващия ден вечер ще гледаме международната прима Аида Гарфулина на старта на Оpera Open. На 28 юни на Летен спектакъл ще забележим вечните  Smokie , а на 29 юни за четвърти път ще изкачим ПЪТЯТ КЪМ ВЪРХА с Петър Салчев, Милица Гладнишка, Люси Дяковска и Плевенската филхармония . 50 музиканти  ще бъдат  разположени на 6 подиуми на разнообразни местоположения на хълма. Диригент на събитието ще бъде министърът на културата, диригентът Найден Тодоров. 

А лятото занапред стартира!

Очакват ни лятното издание на Plovdiv Jazz Fest, който тази година става на 10 години, звездите на Opera Open и още доста фамозни музиканти.До края на август продължава фестивалът " Лято в Стария град ",  който е с извънредно богата стратегия. 

Всички събития се осъществят с финансовата поддръжка на Община Пловдив и Фондация „ Пловдив 2019 “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР