Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви

...
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви
Коментари Харесай

Омикрон може да стане доминиращ коронавирусен вариант в ЕС


Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) съобщи в четвъртък, че неговото моделиране демонстрира, че разновидността Омикрон може да съставлява повече от половината от всички нови случаи на Covid-19 в Европейския съюз през идващите няколко месеца.

Оценката може да придаде тежест на предварителната информация за доста високата трансмисивност (преносимост) на разновидността Омикрон по отношение на тази при Делта разновидността, който допреди скоро се смяташе за най-заразния от главните разновидности на ковид.

" Въз основа на математическо моделиране, извършено от ECDC, има индикации, че Омикрон може да аргументи над половината от всички инфекции със SARS-CoV-2 в Европейски Съюз и ЕИП (Европейското икономическо пространство) през идващите няколко месеца “, се споделя в изказване на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Европейският съюз и ЕИП включват 27-те страни членки на Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.



Колкото по-голямо е преимуществото на Омикрон при неговата преносимост пред Делта разновидността и колкото по-голямо е разпространяването му в ЕС/ЕИП, толкоз по-кратко е предстоящото време, до момента в който този нов вид аргументи множеството от всички инфекции със SARS-CoV-2, показва европейската здравна организация.

ECDC добави, че Омикрон има доста разновидности и по този метод " висока възможност от понижаване на обезвреждащата интензивност от антитела ", индуцирана или от предходна зараза, или от Covid имунизация.

Агенцията въпреки всичко означи, че към момента не е несъмнено доколко новият вид на ковид заобикаля имунитета, добит с ваксини или прекарана зараза.

ECDC също по този начин показва, че до момента е известно, че новият вид предизвиква единствено асимптоматична или лека зараза и към този момент не са обявени смъртни случаи измежду диагностицираните с Омикрон.

Засега няма безапелационни доказателства за предаваемостта на Омикрон, само че техническият началник на Световната здравна организация за Covid-19 Мария ван Керхове съобщи в сряда, че СЗО се чака да има данни за това до дни.

Европа до момента е записала няколко десетки инфекции с разновидността Омикрон, който за пръв път беше открит в Южна Африка през предишния месец (засечен на 8-и ноември).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР