Кръжащ дрон пуска обвити в почва семена от липа и

...
Кръжащ дрон пуска обвити в почва семена от липа и
Коментари Харесай

Ройтерс: Дронове, пускащи семена, се опитват да спрат обезлесяването в Косово

Кръжащ дрон пуска обгърнати в почва семена от липа и бор върху безплодни хълмове към столицата на Косово Прищина като част от напъните за наново залесяване на хиляди хектари, обезлесени поради противозаконна сеч или горски пожари.

Природозащитници споделят, че обезлесяването, което се дължи и на разпространяването на известните печки на дърва, заплашва дивите животни като кафявите мечки, риса, дивите кози и сърните, чиито популации понижават в Косово.

Според проучване на неправителствената организация „ Лидерство в устойчивостта-Косово “ (Sustainability Leadership Kosova/ SLK) дребната балканска страна губи повече от 700 хектара гори годишно.

Организацията сплоти напъните си с хърватската компания „ Проект 02 “ (Project 02) в стартирането на семена от дронове, развой, който съгласно нея е пет пъти по-бърз от засаждането, осъществено от човешка ръка, и който доближава до по-отдалечени зони по-бързо, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Трябва да създадем нещо в този момент, горите ни се унищожават “, сподели в село Бутовц до Прищина създателят на „ Лидерство в устойчивостта-Косово “ Индира Карталози.

„ Днес пуснахме 500 топчета с голям брой семена в тях и това е единствено началото преди всеобщото залесяване, което ще предприемем наесен “, добави тя.

Тази техника към този момент е прилагана в Съединени американски щати, Бразилия, Африка и Европа като противопоставяне на бързото обезлесяване. Програмата на Организация на обединените нации за околната среда пресмята, че горски площи с размера на Поругалия изчезват в международен проект всяка година.

При всеки полет в Косово дронът се цялостни с близо 100 черни топчета, направени от семена и обгърнати в богата на минерали комбинация от глина, пясък, отпадъчна биомаса и други съставки, които пазят семената от инсекти и гризачи.

Дронът може да засади един хектар за два часа, като за това се нуждае от сред 2000 и 5000 топчета според от типа на семената.

„ Предимството е, че можем да засаждаме на всевъзможни терени, изключително в тези, които не са налични за човешката ръка “, сподели специалистът по стабилно развиване Лара Вукасович от „ Проект 02 “, до момента в който дронът жужеше над главата ѝ.

Тя добави, че близо 25-30 % от семената покълват, тъй че се засажда три пъти повече от нужното.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР