Европейският съюз възнамерява да последва стъпките на западноафриканския регионален орган

...
Европейският съюз възнамерява да последва стъпките на западноафриканския регионален орган
Коментари Харесай

Борел: ЕС обмисля санкции срещу ръководителите на преврата в Нигер

Европейският съюз има намерение да последва стъпките на западноафриканския районен орган ECOWAS и да наложи същите наказания на хунтата, която завзе властта в Нигер преди няколко седмици, съобщи ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, съобщи Агенция Франс Прес.


" Ще ги последваме, като се опитаме да използван същите наказания, които те започнаха ", сподели той след среща на министрите на защитата на Европейски Съюз в Толедо, Испания, на която участва и българският министър на защитата Тодор Тагарев.

" Продължаваме напред за самостоятелен режим на наказания, с цел да вземем ограничения против пучистите ", акцентира Борел по време на взаимна конференция с министъра на защитата на Испания Маргарита Роблес.

" Работата към този момент е почнала и на следващия ден министрите на външните работи ще напреднат в тази тенденция ", добави той, като имаше поради неофициалната среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз на следващия ден, 31 август.

На срещата, която също ще се организира в Толедо, ще участват президентът на Нигерия Бола Тинубу, ръководител на ЕКОВАС, както и министърът на външните работи на Нигер в заточение Хасуми Масауду, заяви Борел.

Санкциите на ECOWAS, наложени на 30 юли, включват заледяване на нигерийски активи и възбрана за търговски полети.

Нигерия, която разполага с четвъртата по величина войска в Африка, оглави отговора на ECOWAS на преврата. Алиансът има 11 дейни членове.

Миналия месец Европейски Съюз, един от най-големите сътрудници на Нигер, прекрати съдействието в региона на сигурността и финансовата поддръжка, която беше избрана на 503 млн. евро за интервала 2021-2024 година, с цел да помогне за възстановяване на ръководството и образованието.

Президентът на Нигер Мохамед Базум, който беше демократично определен през 2021 година, към момента е под домакински арест дружно със фамилията си в Ниамей.

Европейската работа за външна активност на Европейски Съюз, ръководена от господин Борел, неотдавна предложи основаването на самостоятелен режим на наказания на Европейски Съюз против Нигер..

Той би се основавал на критерии, ориентирани към " физически и юридически лица, които са виновни за или оказват поддръжка, или са взели участие директно или непряко в дейности или политики, които подкопават демокрацията и върховенството на закона в Нигер ".

Предлага се също по този начин да се насочат към длъжностни лица, които " попречват или подкопават напъните за възобновяване на конституционния ред ".

Политическата неустойчивост в Западна Африка бе измежду главните тематики в дневния ред на министрите на защитата, откакто се появиха вести за боен прелом в Габон малко след оспорваните избори, на които за победител бе разгласен президентът Али Бонго Ондимба, който е на власт от 2009 година

Борел съобщи, че новината за преврата " изненада всички ни тази заран ".

В отговор на въпрос за възможна евакуация на европейски жители от Габон Борел сподели: " Ще създадем с Габон това, което направихме за Нигер или за всяка друга страна, в която нашите жители се нуждаят от помощ ".

Преди това той беше декларирал, че нов боен прелом ще " усили неустойчивостта в района ".

" Целият район, като се стартира от Централноафриканската република, Мали, Буркина Фасо, в този момент Нигер и може би Габон, е в доста сложна обстановка. Това е огромен въпрос за Европа ", акцентира Борел по-рано при идването си.

Той съобщи, че министрите на защитата и външните работи ще би трябвало да помислят по какъв начин да подобрят европейските политики в тези страни.

От своя страна премиера Роблес съобщи, че Испания, която сега ръководи Европейски Съюз, ще извърши " повсеместен разбор на обстановката в Нигер, а в този момент и в Габон ".

" Трябва да разгледаме цялата картина, когато става въпрос за взимане на решение за бъдещето на нашите военни задачи ", добави тя.

Испания разполага с към 140 военнослужещи, ситуирани на североизток от столицата на Мали, Бамако, където те са част от задачата на Европейски Съюз за образование. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР