Европейският съюз спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални

...
Европейският съюз спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални
Коментари Харесай

Молдова е под натиск от ЕС

Европейският съюз стопира финансирането на Молдова и заплашва с лични наказания, написа съветският настоятелен всекидневник " Коммерсантъ ".
Молдова няма да получи пари от Европейски Съюз до парламентарните избори през февруари, а лични наказания могат да бъдат наложени на обособени жители. Това се показва в невиждано тежкия отчет на Европейския парламент по отношение на използването от Кишинев на съглашението за асоцииране с Европейски Съюз. Документът, който сериозно прави оценка положението на демокрацията и зачитането на правата на индивида в Молдова, беше признат в сряда от Европейския парламент. Това значи, че позицията на Брюксел, която преди този момент е благославяла молдовските управляващи, се е трансформира доста, само че не в интерес на последните, съобщи организация Фокус.
Европейският парламент утвърди отчет за осъществяването на отговорностите на Молдова по силата на съглашението за асоцииране с Европейски Съюз, подписано от страните през 2014 година През същата година републиката, която в Брюксел постоянно беше наречена " първенец на Източно партньорство ", беше първата страна в програмата, (в която членуват Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия и Украйна) която получи безвизово пътешестване с Европейския съюз.
Сега няма диря от предходните оценки. Докладът съдържа остри мнения за обстановката в страната.
Молдова е наречена страна, завладяна от олигарси, където властта се управлява от дребна група, под чието въздействие се намират Народното събрание, държавно управление, политически партии, полицията, съдилищата и средствата за всеобщо осведомление.
Констатира се " доста отклоняване от главните полезности, свързани с демократичните стандарти ", като се приказва за напън върху медиите и опозицията. Правосъдието, твърди документът, се употребява от управляващите за гонене на деятели за правата на индивида и членове на опозицията.
В текста се загатва и най-важният олигарх, той е сенчестия водач на страната – водачът на Демократическата партия, Владимир Плахотнюк. Евродепутатите показаха особена угриженост, че се оказва напън върху съперниците му.
Списъкът с проблеми няма край. В него се декларира, че ще бъде допустимо да се приказва за обновяване на замразената макроикономическа финансова помощ на Молдова от Европейски Съюз през 2018 година едвам след парламентарните избори, планувани за 24 февруари 2019 година Отбелязва се, че размразяването на финансирането (става дума за към 100 млн. евро) е допустимо, при изискване че изборите дават отговор на интернационалните стандарти. Оценка за това се чака от изборните наблюдаващи. Брюксел също предизвести, че понижава финансирането на всички стратегии за поддръжка за Молдова, до момента в който не реализира " забележителен прогрес " в региона на демократичните стандарти.
Изпълнителният шеф на Института за стратегически начинания в Кишинев Владислав Кулминский, който е бил консултант на молдовския министър председател по време на подписването на съглашение за асоцииране с Европейски Съюз, смята отчета за цялостно отражение на действителността.
" Всъщност текстът гласи, че ръководещата Демократическа партия трансформира страната в сива зона, където ръководещият хайлайф се възползва от страната, преследвайки съмнителни цели, пренаписвайки разпоредбите на играта, с цел да задоволи ползите си, нарушавайки демократичните правила, водейки необуздана агитация, преследвайки опозицията и неконтролираните медии “, съобщи специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР