Европейският съюз ще си сътрудничи с талибаните, но при стриктни

...
Европейският съюз ще си сътрудничи с талибаните, но при стриктни
Коментари Харесай

ЕС няма да признае правителство на талибаните

Европейският съюз ще си сътрудничи с талибаните, само че при прецизни условия. Това стана ясно след неофициалната среща на външните министри на Съюза в Словения. България беше показана от министър Светлан Стоев.

Едно от изискванията - съблюдаване на човешките права и гаранции, че Афганистан няма да се трансформира в база за " експорт на тероризъм към други страни ".

" За да подкрепим афганистанския народ, ще би трябвало да се ангажираме с новото държавно управление в Афганистан, което не значи признание. Това е действен ангажимент. Той ще се усилва според от държанието на това държавно управление ", уточни висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Той акцентира, че обстановката в страната има директно влияние върху европейската сигурност и поради това е основен въпрос за Брюксел. Той разгласи още, че Съюзът ще се ангажира с даването на филантропична помощ и ще продължи с напъните за безвредното извеждане на афганистанските си сътрудници. Такива обещания даде и Англия.

" Ние няма да признаем талибаните, само че виждаме потребността от пряк ангажимент. В същото време икономическата рецесия в Афганистан се задълбочава. Повече от половината население живее с по-малко от $2 дневно. Банките поетапно отварят порти, а пред тях се образуват големи опашки. Инфлацията обаче заплашва да изяде спестяванията на хората ", сподели министърът на външните работи на Англия Доминик Раб. 

Президентът на Русия Владимир Путин употребява хаоса в Афганистан, основан от изтеглянето на Съединените щати и съдружниците от НАТО, с цел да размаха пръст на Запада. По думите му опитите да се наложи народна власт със мощ са обречени на крах.

" Положението на афганистанците, работили за груповия Запад отпред със Съединени американски щати, а и цялата конюнктура в страната след изтеглянето на американските войски, са пагубни ", разяснява съветският президент.

Междувременно не престават боевете сред талибаните и силите на съпротивата в последната провинция, която се опълчва на ислямистите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР