Европейският съюз ще може да заобиколи евентуално унгарско вето и

...
Европейският съюз ще може да заобиколи евентуално унгарско вето и
Коментари Харесай

ЕС има план Б, ако Орбан спре помощта за Украйна

Европейският съюз ще може да заобиколи вероятно унгарско несъгласие и да отпусне на Украйна помощ в размер на 50 милиарда Евро.

Това обявиха публични представители на блока, представени от Reuters.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи разширение на бюджетната поддръжка, с цел да се помогне на Украйна да изплаща заплати и да посреща други разноски в хода на войната с Русия. 27-те държави-членки би трябвало да гласоподават пакета на срещата на върха в Брюксел на 14-15 декември.

Някои обаче се притесняват, че помощта може да бъде блокирана от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който акцентира връзките си с Москва и в предишното се е противопоставял на сходна помощ.

Плащания от общия бюджет на Европейски Съюз се нуждаят от единомислещата поддръжка на всички страни членки, отбелязва Reuters.

Запитан за коментар, представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач съобщи, че всяка финансова помощ за Украйна би трябвало да бъде отделена от бюджета на Европейски Съюз. По думите му, Европейски Съюз се нуждае от нова тактика за Украйна и всички финансови решения би трябвало да произтичат от нея.

Ако Будапеща въпреки всичко наложи несъгласие, двама чиновници на Европейски Съюз обявиха, че блокът има метод да го заобиколи, като изиска от всяко от държавните управления на другите страни от Европейски Съюз да изготви собствен личен пакет за помощ на Киев.

" Идва миг, в който на хората им омръзва Будапеща да държи всички за заложници. Обходният път е изтощителен, само че ние разполагаме с него, в случай че се наложи ", съобщи един от чиновниците на Европейски Съюз.

Втори чиновник, който също приказва при изискване за анонимност, се съгласи с мнението на сътрудника си. " Въпросът с парите за Украйна ще бъде решен по един или различен метод, Киев ще получи поддръжката на Европейски Съюз ", сподели той.

Миналата година Унгария наложи несъгласие на сходно предложение за разпределяне на 18 милиарда евро финансова помощ за Украйна. След месеци на разногласия Будапеща най-сетне се съгласи с пакета, откакто получи, съгласно нея, отстъпки от страна на блока.

Запитан дали Европейски Съюз ще поеме още веднъж по този път, в случай че се наложи, европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис съобщи: " Миналата година в действителност обсъждахме " План Б "... Но тохава успяхме да избегнем този сюжет. Надявам се, че и тази година ще успеем. "

На власт от повече от десетилетие, министър председателят на Унгария Виктор Орбан води все по-ожесточени борби с други страни в Европейски Съюз по редица въпроси, в това число демократичните стандарти, външната политика, миграцията и правата на ЛГБТ, отбелязва Reuters.

Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз обаче, тактиката за заобикаляне на Унгария не може да се ползва при вземането на решение дали да стартират договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Това решение изисква единогласие на 27-те членове, което надалеч не е несъмнено поради позицията на Орбан по отношение на войната.

В обособена тирада той към този момент съобщи, че е срещу започването на договаряния за участие с Киев и че няма връзка сред този въпрос и разногласията му по отношение на милиардите евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария, спрени заради опасения за използването на правилата на народна власт в страната.

Миналия месец представители на Европейски Съюз обявиха пред Reuters, че търсят метод да отблокират най-малко част от тези средства, защото блокът се стреми да завоюва гласовете на Орбан за Украйна. Служителите обаче настояха, че Будапеща въпреки всичко ще би трябвало да извърши нужните условия на блока.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР