Европейският съюз ще инвестира 1 милиард евро в суперкомпютри от

...
Европейският съюз ще инвестира 1 милиард евро в суперкомпютри от
Коментари Харесай

ЕС инвестира €1 млрд. в суперкомпютри от световна класа

Европейският съюз ще влага 1 милиард евро в суперкомпютри от международна класа, оповестяват от Европейската комисия.

Съветът на министрите одобри регулация за основаване на европейски високопроизводителни изчислителни технологии, които ще употребяват ресурсите на 25 страни членки за създаване на инфраструктура от суперкомпютри и поддръжка на проучвания в сферата. Съюзът ще влага общо 1 милиард евро и спомагателни 400 милиона евро ще дойдат от частни сътрудници, до момента в който от дълготрайния бюджет са планувани други 2,7 милиарда евро за финансиране на планове.

Програмата ще е основана в Люксембург и ще стартира през ноември, като ще продължи до края на 2026 година

Европейски Съюз цели закупуване на четири суперкомпютъра, които ще бъдат свързани със съществуващата национална инфраструктура , като обществените и частните консуматори в цяла Европа ще могат да ги употребяват допълнително от 800 научни и промишлени области на приложение.

Към днешна дата ангажимент за присъединение към взаимното дружество са поели следните европейски страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР